Skocz do zawartości

Blank na jerkówkę, do 100g?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Patrzyłem na te Premiery ale niestety za delikatne c.w. do 1 1/2oz. (42g) to troszku przymało, mi nada do 60g.

Łowić będę chińszczyzną Rozemeijera - jak ktoś może kupić za małą kasę to polecam - przyjemny kijek acz słabo wykończony.

pozdro

kwiat

może w przyszłym roku amerykańcy wprowadzą coś w 2pcs ...

@Daniel

a może zrobisz coś na spigocie? Pamietam że Irek Matuszewski wykonał kiedyś taki kij do jerkowania na magbassie batsona dla jednego kolegi z Warszawy - na spigot była wklejana sama rękojeść praktycznie (kij był podzielony asymetrycznie). Oczywiście takie cięcie blanku oznacza utratę gwarancji producenta, ale przy magbassie z RX6 to co to za problem Przyznam że więcej tego typu konstrukcji nie widziałem - choc pomysł jest dosyć ciekwy

Pozdrawiam

hah, kije st.croix mają troszkę źle opisany wyrzut. ja 2oz premierem muskyie spokojnie łowiłem ponad 150g, momentami zbliżając sipod 200g różnymi wynalazkami. Odnosze wrażaenie że max c.w w stcroix to dopiero waga przynęty od której te wędki budzą się do życia

Witam, ze swojej strony mógłbym zaproponować blank CTS-a z serii Elite Muskie, 17-30lb, ciężar wyrzutowy 14-70g. CTS w standardzie o tej długości ma jednoskład, jednak nie będzie problemu z indywidualnym zamówieniem dwuskładu. Przy takim zamówieniu można wybrać kolor blanku z kilkunastu dostępnych wzorców. Jedyny problem to czas potrzebny na realizację takiego zamówienia wynoszący około 6-7 tygodni.

Krzysztof

blank premiera opisany w tym wątku(2C66MHF2) ma ciężar wyrzutu do 1oz =28gr a nie 42gr .aż tak nie do szacowany to on nie jest żeby targać fatso lub slidera 10.

a tutaj post kolegi łowiącego takim kijem...

???

nie bede chyba zbyt oryginalny jak napisze, ze taka wedke posiadam (gotowca), uzywam jej do jerkow od 30 do 50 gram (tak na oko) i srednich woblerow w granicach 20 do 30 gram

ugiecie jest jak dla mnie mod-fast a power med-heavy, kij dobrze trzyma rybe i wybacza bledy, ladnie sie laduje pod podanymi przynetami (na mniejsze nie lowilem), uzywam go z niskim profilem i plecionka 20 lb, to dobra i w zasadzie niskobudzetowa wedka

ja nie napisałem że nie można,ale uważam że jednak brakuje mu trochę mocy żeby nazwać to komfortowym jerkowaniem.to jest tylko i wyłącznie moje zdanie,nie musisz go brać pod uwagę przy wyborze kija. w drugim wątku w którym pytasz dokładnie o ten blank napisałem przy czym sprawdza się dobrze w moim uznaniu. pozdrawiam

• 4 miesiące temu...
  • 10 miesięcy temu...

Witam

Mam pytanie do użytkowników kijków na blankach MU665 , MU 666 , C 606 oraz .Jakie są wasze odczucia , jakie stosujecie przynęty na wędziskach zbudowanych na powyższych blankach.Do sezonu szczupakowego zostałovjeszcze troche czasu ale nie zaszkodzi

zapuytać o opinie. Szukam wędziska dla siebie pod przynęty od Slidera10 po Jacka18 i slidera 12S(łowię tylko z łodzi)nie pogradze rowniez duzą gumą czy woblerami DR .

Pozdrawiam

@dadex

O (I)MB785 w roli blanku na jerkówkę możesz poczytać w dziale Rodbuilding w artykule sprzed kilku lat pt. Przygoda z wędką cz. II Wybieramy Blank.

Jest to sprawdzony przez wielu forumowiczów blank pod kątem jerka. Popularnymi SLiderami 10F, 10S i 12F połowisz nim przyjemnie i bez problemów. Jack 18 i Slider 12S to już granica górnych obciążeń tego kija.

Z tego co kojarzę niektórzy rodbuilderzy, a w zasadzie DanielXR z X-rods skracają trochę batsonowskie mag-bassy ze szcztówki żeby zwiększyć ich górny zakres ciężaru wyrzutowego - proponowałbym bezpośredni kontakt z Danielem z X-Rods w tej sprawie.

@Jozek

... a nie mówiłem przypominasz sobie naszą rozmowę jak pierwszy raz zobaczyłem C606? Opis górnego c.w. tego blanku pod kątem jerka od razu wydał mi się nieporozumieniem :unsure: natomiast wydaje mi sie że jest to bardzo fajny blank crnkbaitowy.

64-HM

Length: 6'4

Sections: 1

Line: 15-30

Lure: 3/4 - 2 1/2

Power: Heavy

Tip: 6.5

Butt: .555

Takie ma parametry, jeśli dobrze znalazłem.

Jakie widełki ciężaru wabików są dla Ciebie komfortowe w tym kiju? Jak się zachowuje pod rybą, pod jakim obciążeniem jak głęboko pracuje?

Czy średniak 70-80cm daje wrażenie holowania ryby tym kijem, czy raczej wrażenie ściągnięcia do łodzi większego swimbaita? <_<

Pozdrawiam

Grzesiek

z tego co wiem, blank jest troche niechlujnie opisany, tzn. szczyt ma inna srednice niz w katalogu ... ale nie pamietam w ktora strone

poza tym podaje wabiki od 30 do 100 jak zloto, nic nie wazy, ma piekne ugiecie pod kazda przyneta, ryby duze i male holuje bez ekscesow i malwersacji maskujac sie przty tym na crankbait rod

...

to najlepsza jerkowka jaka znam :mellow:

to najlepsza jerkowka jaka znam :mellow:

To fajosko :mellow:

Widełki 30-100g póki co mnie nie interesują, ale może Kolega @dadex przy wyborze weźmie pod uwagę i Twoją opinię.

Zwłaszcza, że jak napisał, nie pogardzi deep runnerem, a ten Talon niby skutecznie się maskuje. ;)

Chociaż o czym już wspominałeś nieraz, taka jerkówka nie każdemu przypasi.

Dzięki Pitt, pracusiu :D

Życzę trafionego wyboru @dadex, pozdrawiam.

Grzesiek