Skocz do zawartości

Blank na jerkówkę, do 100g?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Strugałem ostatnio jerkówkę znajomemu... Patyk miał odsługiwać większość naszych jerków (30-90gr) i nie być kijem od szczoty.

Po oględzinach i porównaniu Batson'a IMB785 oraz MHX'a MB785 wybór padł na Batsona. MHX ma ugięcie nieco bardziej przesunięte do szczytu w stosunku do Batsona. Dla mnie osobiście Batson ma jakby trochę fajniejszą amortyzację, taki cieplejszy jednak to kwestia osobistych upodobań...

Blank został skrócony do 1,8m. Uciąłem jakieś 6cm od szczytu i resztę z dolnika. Z zeznań użytkownika wynika, że w takiej postaci śmiga super w zakresie 40-90gr.

O, a ja porównywałem ostatnio bezpośrednio MHX MB-844-2/843-2 i batsonowskiego MB845 i powiedziałbym, że MXH jest bardziej środkowy. Nie wspomnę nawet o IMB – bo ten jest zdecydowanie szczytowy. Generalnie mam wrażenie, że B MHX-a gną się głębiej od Mag Bassów Batsona, są takie „bardziej castngowe”. No, ale MHX MB-844-2/843-2 to nie MHX MB-785, może się istotnie różnią. Inna sprawa, że ten MB845 to był wypust sprzed 2-3 lat.

Ano ilu macaczy/porównywaczy to tyle opinii :lol:

W przypadku 785 to i sam p.Irek stwierdził, że MHX jest nieco bardziej szczytowy od IMB Batsona. Generalnie są one bardzo podobne, ale warto pomacać obydwa przed wyborem.

Co do Batsona MB845 to używałem go przez chwilę, ale porównania do innych/podobnych nie mam. Kijek naprawdę nie był zły choć dla mnie jednak żadna rewelacja... Jedyne co mogę powiedzieć to zdecydowanie bardziej mi odpowiada grafit RX7, czyli seria IMB :D

Póki co wolę dołożyć kasy na RX7 i po grafit RX6 raczej już nie sięgnę :unsure:

A tak w ogóle to czekam z niecierpliwością na jakąś relację z adaptacji jakiejś Xzogi na jerkówkę. A jak się nie doczekam to chyba będę musiał przekonać się na własnej skórze :mellow:

Krzysiek, PePe,

Nie bądźcie okropni.

Nic tylko wyżej i wyżej, a glass by nie starczył.

Przecież batsonowskie MB to moduł 33 mln.PSI a IMB -43 mln. Seria MHX Blend to podobno łączone 43 i 47, HM MHX 57.

Nie wiem ile mają normalne MHX ale czy rzeczywiście dużo mniej niż MB batsona.

A tak w ogóle nie mam nic do krajowych firm ale ostatnio wymyśliłem powiedzonko:

I tak wolę od Dragona, MHX-a lub Batsona.

Dysan,

patrząc na moduł grafitu to zwykły MHX stoi wyżej od RX6 i nawet RX7 Batsona. Nie robimy tutaj wyścigu na miliony psi, a przedstawiamy własne odczucia

Mi osobiście spośród w/w najlepiej podoba się praca RX7. Ot tyle ;) Aha, oprócz tego co przytoczył Krzysiek to apropos RX6 vs. RX7 to ten drugi też jest bardziej sprężysty. Aczkolwiek są pewnie sytuacje gdzie RX6 może być lepszym wyborem...

Widzę, że Tobie bardziej do gustu póki co przypadły MHX'y i też bardzo dobrze.

Myślę, że w dużej mierze odgrywa tu rolę również projekt blanków (nie tylko moduł). Każdy z ich twórców pewnie miał jakiś pomysł na to jak ma się uginać. Rzeczywiście MHX-y spodobały mi się, ale nie tylko, okoniowy Batson czeka na półce. Musze tylko skończyć okoniowego MHX-a :D.

Na pewno brakuje mi wiedzy na temat blanków i dlatego drążę. szczerze mówiąc nawet wole, abyście znudzili się odpowiadaniem niż miałbym ukręcić byle co.

• 2 miesiące temu...

Witam

Mam pytanko czy ktoś robił jerkówkę na tych blankach CTS-a:

ES 606 6’0″ 12-25lb 1pc

ES 607 6’0″ 25-40lb 1pc

Planuję sobie sprawić zapasowy kijek do jerków, który mógłby godnie zastąpić St.Croix Avida 6'6 12-25 lb lub być troszeczkę mocniejszy

pozdro Maciek

• 8 miesięcy temu...

Witam wszystkich w tym dziale:)!

Postanowiłem zadać pytanie bezpośrednio w dziale niż pisać do każdego z osobna.

Chciałbym pierwszy raz zamówić sobie dwie nowe wędki wykonane ręcznie na zamówienie. Interesuje mnie:

1. Jerkówka ok 2m, dwa segmenty pod slidery 10,12, fatso 10,14 oraz większe woblery. Najczęściej stosowane będą dziesiątki i fatso14f. Kij musi się fajnie ładować oraz mieć wystarczającą sztywność do poprowadzenia fatso14 czy jacka.

2. Casta 240/245cm - uniwersalny, dwa segmenty szybki od lotnych woblerów od 5g do 20g po gumy na główkach maksymalnie 15/18g oraz kogóty do max 18/20g - głównie 10/15g. Żebym mógł go zabrać na jazia nad rzeczkę oraz na sandacza na zbiornik.

Już mi po głowie chodzi zakup Dragonów: 1 - HM80 MonsterJerkCast 195cm 30-80g, 2 - HM72 Shirasaya Cast 245cm 5-25g fast. Oba kije po ponad 1000zł każdy! Pomyślałem, że zanim to uczynię to zadam pytanie...

Czy znajdę coś podobnego a nawet lepszego za rozsądniejsze pieniądze (chodzi mi o blank oraz resztę komponentów) żeby zbudować podobne kije? Chciałbym początkowo skupić się na blanku następnie przelotki, później myśleć o fajnym designie. 

• 1 miesiąc temu...

Kto mi jerkówkę ukręci? W FishingArt dopiero tego typu kije będą robić za rok - taką informację otrzymałem bezpośrednio. Projekt wizualny mam w głowie oraz podglądowe zdjęcia co mniej więcej mnie interesuje... Zwracam uwagę na staranność. Rękojeść dzielona w korku, oczywiście casting, blank od 30-100g ok 2m - nie wiem za bardzo nie znam się ale pod jerki typu slider i fatso największe fatso 14f sporadycznie 14s a slidery od 10cm, do woblerów typu executor 12, perch 14, pike 16... Taki kij żeby można było daleko posłać wabik i żeby agresywnie wabik pracował w poszarpywaniu. I nie o samym ugięciu szczytowym... Kolor blanku czerń, odcienie brązu...:) 

Zależy mi oczywiście na czasie.

Zapraszam na priv.

Pozdrawiam

Pilot 

do rzucania fatso 14 i podobnych potworow potrzebujesz mocnego blanku, a do sliderow 10 o co najmniej oczko nizej ... jezeli to byloby dla mnie, to ja bym sobie dwa kije do tego kazal, jeden mocarny, solidny, z rozsadnym ugieciem (polecam stary model st.croix premier musky 6'10" 30 lb), a drugi lzejszy, z dusza i pod woblery, czyli mocny crank bait (polecam batsona crankbait 7' 25 lb) - obydwa modele dostaniesz u kolegow z poznania (art-rod) ... uwaga, blanki sa jednoczesciowe, wiec prawdopodobnie nie wchodza w rachube, ale ja proponuje mimo wszystko przemyslec, poniewaz sa to wyjatkowo udane konstrukcje ... i byc moze zmiescisz sie z obydwoma w zalozonym budzecie na jeden kij

Na początku stycznia miałem podobny dylemat i postąpiłem jak pisze kolega pitt

Swojego czasu w dziale sprzedam było ogłoszenie kolegi @darsio gdzie wystawiał Phenixa x-11- miałbyś załatwiona sprawę pod slidery 10 i fatso 10 .

Fatso 14 to inna liga musiałbyś zainwestować w coś co miota 100 gram i lepiej.

Nie opyle :)  Ale moim zdaniem ta asymetrycznie składana jerkówa [ której chyba nie miales w reku ] jest jeszcze ciekawsza. Musimy sie spotkać żebyś ją obejrzał

post-45567-0-43543100-1366386685_thumb.jpg

post-45567-0-91383600-1366386719_thumb.jpg

post-45567-0-34546800-1366386740_thumb.jpg

post-45567-0-50320600-1366386756_thumb.jpg

...śmiem twierdzić że obsłuży i Slidera 10 i Fatso 14 

a tak wyglądała jako blank:

post-45567-0-21897200-1366387242_thumb.jpg