Skocz do zawartości

Blank na jerkówkę, do 100g?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Pleciona myślisz że ten MHX aż tak nie doszacowany ? ja planowałem go explatować tak max do 60g i sparować z Curado ale może żeczywiście podepnę go do  abu C3 ? tylko specing muszę na nowo wymyślić :)

Jeśli mak do 60g to w zupełności wystarczy MB784 MHX.Budowałem kijek na tym blanku właśnie pod jerki maks slider 12F oraz duże gumy na łbach 30g.

Xzoga  Taka 66 o teście 6kg też będzie dobra ,mam zrobinego kija na 5kg i tojednak za mało ,a taka 7kg stoi w kącie i to zdecydowanie za dużo(ta pociśnie klockami 100-120g).

Edytowane przez Dąbek 111

Xzoga 5kg obsłuży moim zdaniem do 50g maks komfortu czyli 35g +guma 4",ale fajnie współpracuje już od7g  na haku6/0 +guma 10cm.

Jeśli chcesz łowić dużymi gumami 12-17cm na łbach 20-35g to taka 7 nie będzie przesadą (kopyto 6 waży 30g).Ma ma moc odpowiednią do energicznego oderwania od dna takiego zestawu i do zacięcia ryby. 6kg nie znam więc nie piszę ,ale może być ciut mało i nie chodzi mi o wagę zestawu na agrafce tylko opór dużej gumy. 

W stajni phenixa są świetne blanki pod takie łowienie np.UMBX c/w 42g ,jak i z M1 25lb.

Jeszcze jedno pytanie o MB784 MHX i MB785 MHX.

Czy dobrze amortyzują i trzymają szczupaka ok. 70 cm? Bo u mnie bodźcem do poszukiwań nowej jerkówki jest właśnie duża liczba spadów na dotychczasowych wędkach ( a raczej kijach od szczotki). Używam obecnie St Croix Premier TRC66MHF6'6" do 1 oz i jest trochę lepiej ale slider 10 s to dla tego kija granica bezpieczeństwa.

Miałem jerkówkę na blanku stc premier 2oz ta spokojnie obsługiwała od slider 10f po 12S i spokojnie dałaby radę cięższym klockom, jednak nie miałem szczupaka na tyle dużego aby ugiął tą wędkę więcej jak 20cm od szczytu :)

MB 784 ,raz jest dużo lżejszy ,szybszy ale też ryba 60-70cm zmusi blank do pracy.Nie jest to ugięcie w Lamiglasie inshore ,ale da radę pogodzić sandacza na ciężko i szczupaka.

Miałem jerkówkę na blanku stc premier 2oz ta spokojnie obsługiwała od slider 10f po 12S i spokojnie dałaby radę cięższym klockom, jednak nie miałem szczupaka na tyle dużego aby ugiął tą wędkę więcej jak 20cm od szczytu :)

Wiem o czym mówisz, łowiłem kiedyś taką wędką, dla mnie ta wedka to właśnie definicja klasycznego kija od szczotki.

B 784 ,raz jest dużo lżejszy ,szybszy ale też ryba 60-70cm zmusi blank do pracy.Nie jest to ugięcie w Lamiglasie inshore ,ale da radę pogodzić sandacza na ciężko i szczupaka.

Może być szybszy od STC Premier ale boję się, że zdubluję wędki z mim premierem 1 oz.

Czy MB 785 MHX to naprawdę taka moc ( no i pałowatość) zbliżona do cytowanego przez Ciebie STC 2 oz ?

Edytowane przez pepso

Xzoga 5kg obsłuży moim zdaniem do 50g maks komfortu czyli 35g +guma 4",ale fajnie współpracuje już od7g  na haku6/0 +guma 10cm.

Jeśli chcesz łowić dużymi gumami 12-17cm na łbach 20-35g to taka 7 nie będzie przesadą (kopyto 6 waży 30g).Ma ma moc odpowiednią do energicznego oderwania od dna takiego zestawu i do zacięcia ryby. 6kg nie znam więc nie piszę ,ale może być ciut mało i nie chodzi mi o wagę zestawu na agrafce tylko opór dużej gumy. 

W stajni phenixa są świetne blanki pod takie łowienie np.UMBX c/w 42g ,jak i z M1 25lb.

dzieki wielkie!!!

A Batson IMB785 ??? Jak pamiętam jeszcze do niedawna była to chyba jedna z popularniejszych propozycji na jerkówkę z rynku pracownianego... 

Obecnie gdybym miał sobie robić super-jerkówkę (i nie tylko) to szedłbym w stronę Taka-G 66 7kg. Byłaby druga w kolekcji (bo pierwsza jest dla odmiany pod korbę i też działa przyjemnie) :) Aczkolwiek ciekaw jestem opinii o Taka-G 60 6kg. 

Z drugiej jednak strony rozsądek podpowiada, że typowo na jerkówkę można śmiało coś "budżetowego" zapodać i jak najbardziej będzie git ;)

pepe_79, zerkam też w stronę Xzogi. Uparłem się, że znajdę jerkówkę idealną: do łowienia sliderami 10 i 12, która rzuci komfortowo salmo jackiem s , no i nie będzie gubiła ryb średniej wielkości. Batson IMB785 lub Batson MB785 też jest brany pod uwagę. Xzoga jednak kusi ;-)

Nie łowiłem tym kijem ale trzymałem w łapie i ino powyginałem(zdaje się ,że tego na IC78MH , ugięcie najbardziej porządane ,progresywne, pelna amortyzacja.Podpytaj w Artrod ,oni sporo jerkówek na nich zrobili.Jak kiedyś dzwoniłem do nich to polecali zdecydowanie. 

Ten IC78MH sprawiał wrażenie ,że slidera12F pociągnie.

Panowie z Art Rod mówią ze najlepszym blankiem jaki istnieje pod takie parametry jest Talon VI+ 64HM :-) 

... i być może mają rację. Miałem jerkówę na tym blanku i znakomicie się spisywała, w zasadzie pewnie byłaby u mnie do dziś gdyby nie możliwość zrobienia blanków custom pod indywidualne zamówienie.  Z dostępnej produkcji seryjnej ten blank długo był dla mnie nr 1, oferował taki specyficzny kompromis pomiędzy sztywnością a płynnością ugięcia którego nie spotkałem w innych blankach. Jeżeli go jakoś drastycznie nie przeprojektowano od czasu w którym miałem się przyjemność posługiwać wędką na tym kiju to jest to świetny wybór na jerkówkę.

Pitt też miał (ma?) kij na tym blanku i z tego co kojarzę był zadowolony. 

pepe_79, zerkam też w stronę Xzogi. Uparłem się, że znajdę jerkówkę idealną: do łowienia sliderami 10 i 12, która rzuci komfortowo salmo jackiem s , no i nie będzie gubiła ryb średniej wielkości. Batson IMB785 lub Batson MB785 też jest brany pod uwagę. Xzoga jednak kusi ;-)

To bierz Taka-G do 7 kg i po problemie. Mam taką, miotam Sliderami 7, 10 i 12, Sweeperem 14tka, Jackiem F i S i innymi klockami, po 90 gr włącznie. A można więcej. Do tego kij ogarnia gumy od 7 do 16 cm, wielkie wahadła i jeszcze większe wirówki  ;) Ładnie pracuje już pod półmetrowym esoxem, co nie oznacza, że dużo większa ryba sprawi problemy.  

Będę składał kij na Taka 7 kg i ciesze się że czytam takie opinie jak kolegi @Pepe i @Dienekes. Chciałem pogodzić tym blankiem jerkówke i kij na suma pod wobki np. DT , T.M. , Dorado itp. ale widzę że 12-to kilowa pod suma zbiera lepsze opinie. Choc myslę że  i 7 kilówka powinna ogarnąć kijankę :)

@ Maniek: Na pewno będzie to jakiś kompromis, a skuteczność przy sumowaniu będzie zależeć od warunków połowu. Tu nie ma układu gorszy - lepszy. Różna moc to różne zastosowania. 7mka jest mega mocna, nie ma wątpliwości, ale jak celowe polowania na suma, to raczej z pływadełka. Z brzegu z takim kijem na suma bym się nie nastawiał, tylko szedł właśnie w coś dużo, dużo mocniejszego.

Będę składał kij na Taka 7 kg i ciesze się że czytam takie opinie jak kolegi @Pepe i @Dienekes. Chciałem pogodzić tym blankiem jerkówke i kij na suma pod wobki np. DT , T.M. , Dorado itp. ale widzę że 12-to kilowa pod suma zbiera lepsze opinie. Choc myslę że  i 7 kilówka powinna ogarnąć kijankę :)

No nie wiem, nie wiem... Połączenie jerka na szczupaka i typowo troll'owych wobków na suma to trudne zadanie dla jednego kijka... Jerkówka musi umożliwiać często agresywne szarpanie jerkami, a więc być z definicji dość sztywna (a jeśli nie sztywna to bardzo sprężysta). Natomiast kijek na suma musi mieć duże możliwości amortyzacji (szczególnie jeśli będzie krótki). Ciężko tu też o taki blank, z którego ledwo wymiarowy szczupaczek nie spadnie, a jednocześnie zdoła stawić czoło jakiemuś dużemu sumowi. Liczy się tu bardzo doświadczenie wędkarza (bo sam sprzęt ryb nie łowi). Ja takiego nie mam, więc u mnie na szczupaka jest inny kij i na suma inny.

Jeśli chodzi o wykorzystanie z premedytacją Taka-G 66 7kg na suma to raczej w nazwijmy to komfortowych warunkach, typu wody stojące i pływadło. Trzeba tu wziąć też sporą poprawkę na fakt, że sum to ogromna rozpiętość rozmiaru i wagi, a zatem siły. Nie da się tu powiedzieć, że "a ja celuję tylko w te nieduże sumki do 1,5m" bo można się zdziwić i to mocno. A co jak uderzy misiek ponad 50kg? Kolejna legenda do opowiadania przy ognisku jakiego to olbrzyma miałem na kiju, ale odpłynął zakolczykowany bo sprzęt był nieodpowiedni?

Na trudne wody (rzeki z dość mocnym uciągiem) model 7kg według mnie przy wobkach troll'owych będzie już klękał, nie mówiąc o zapięciu jakiegoś dużego miśka. Tu zdecydowanie - jeśli chodzi o Xzogę - celowałbym w Taka-G 75 12kg. 

Generalnie z tego co zauważyłem to c.w. w blankach Xzogi oznacza bardziej optymalną wagę przynęty przy łowieniu vertykalnym, a nie ciężar rzutowy. Z tych, których używam to taki max. ciężar wyrzutu jest mniejszy niż podawane Lure wt.

• Like 1

@ pepe_79: Jeśli chodzi o Xzogi masz bez porównania więcej doświadczenia ode mnie, ale w kontekście 7mki (bo tylko taką mam) wydaje mi się, że cw. jest tu, standardowo, maksymalną, bezpieczną masą wabia. Ba, mam podstawy twierdzić, że jest ona znacznie zaniżona, jednak docelowe (czyt. w pełni komfortowe) łowienie leży gdzieś w połowie deklarowanej masy przez producenta.