Skocz do zawartości

Komputerowy zawrót głowy, pomocy

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, zamówiłem przed chwilą laptopa. Ze względu na długie przeszukiwanie, czytanie, sprawdzanie ofert nie dopatrzylem, że brak w nim systemu operacyjnego. Jestem informatycznym " lajkonikiem " dlatego pytam was, zrezygnować z zamówienia czy samemu (jak?) zainstalować Windows? Kolejne pytanie brzmi " czego potrzebuje? ". Potrzebuję laptopa do pracy w programach graficznych, gimp, Photoshop,na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia o ich obsłudze. Do mojego zawodu potrzebna mi jest znajomość tych programów. Komputer będzie służył również do odtwarzania video robionych nowymi smartfonami, s8,s9, oraz bawienia się w programach dedykowanych obróbką filmów . Szukajac informacji dowiedziałem się, że potrzebuję conajmniej i7 czterordzeniowy, ram min 8, dobra kartę graficzną i szybki dysk. " dobry, wystarczający, dość szybki " w odniesieniu do informatyki nic mi nie mowi. Może tak. Zamówiłem msi gl72m, i7 7700hq, gtx 1050Ti 4gb, 8 GB RAM 1tb dysk. Być może nie potrzebuje takiego laptopa? Ma on mi tylko zrobić kilka rzeczy ( raczej podstawowych)np w gimp2 oraz moc jakoś poskładać filmy ze smartfona. Dzięki za pomoc. Może jakieś propozycje laptopów, które będą zaspokajaly moje potrzeby.

Edytowane przez Negra

Potrzebujesz do grafiki matrycy minimum 17" min. full hd, najlepiej w macie. Procek klasy i5 w zupełności wystarczy. Koniecznie dysk ssd na system i programy, oraz 1TB na zapisywanie gotowców. RAM minimum 8GB DDR4, czym więcej tym lepiej. Moje typy to Acery. Kilka opcji:

https://www.x-kom.pl/p/387978-notebook-laptop-173-acer-aspire-5-i5-8250u-8gb-2561000-win10-mx150-fhd.html

https://www.x-kom.pl/p/387981-notebook-laptop-173-acer-aspire-5-i5-8250u-12gb-2561000-win10-mx150-fhd.html

https://www.x-kom.pl/p/392711-notebook-laptop-173-acer-aspire-5-i5-8250u-8gb-256-win10-mx150-fhd.html

• Like 2

Jako amator napiszę tak. Według mnie acera odpuść. Ja szedłbym w asusa, alle ile punktów siedzenia tyle punktów widzenia. Co do dysków ssd również zdania są podzielone. Unikaj też win 10. Jak już ma być win to raczej 7. Są tu na forum informatycy także cierpliwie poczekaj, a na pewno doradzą. Instalacja systemu to łatwizna, są nawet tutoriale na jutubie chyba.

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

Poszukałbym czegoś już z systemem. Może instalacja to nie problem, ale wydaje mi się, że system fabryczny sprawuje się lepiej i jest mniej problematyczny. Oczywiście na początku trzeba odinstalować trochę zbędnych aplikacji, ale lepsze to niż istalować wszystko od nowa. :)

Do grafiki to kup laptop 15 cali i dokup zewnętrzny monitor. Laptop 17 będzie ciężki i nieporęczny, a przestrzeni roboczej i tak będzie za mało. 

Po pomoc warto zwrócić się tu: https://www.notebookcheck.pl/ Mają tam forum. Ewentualnie możesz prześledzić wątki. 

Edytowane przez asp
  • Like 1

Jako amator napiszę tak. Według mnie acera odpuść. Ja szedłbym w asusa, alle ile punktów siedzenia tyle punktów widzenia. Co do dysków ssd również zdania są podzielone. Unikaj też win 10. Jak już ma być win to raczej 7. Są tu na forum informatycy także cierpliwie poczekaj, a na pewno doradzą. Instalacja systemu to łatwizna, są nawet tutoriale na jutubie chyba.

To napisze jako pro, winda 10 i ssd :) Obecnie system bez ssd to strzal w kolano.

Również moim zdaniem obróbka multimediów i ekran laptopa to pomyłka, owszem: przyciąć fotkę  na JB da się (a i więcej)- ale pracować na nim :doh:

Zalezy jak sobie caly setup zrobisz, kupujesz lapka dla mobilnosci plus zewnetrzny monitor. 

• Like 1

@Toro słusznie prawi. Najdalej w 2020 W7 przestanie być supportowany. Polecam Acery z praktyki, przerobiłem już kilka sztuk ;) Asusy też są w porządku. Lapek jak to lapek, polecę z miejsca kupić podkładkę chłodzącą Zalmana z wolnoobrotowym wentylatorem 220mm. Grzał się będzie każdy przy intensywnym użytkowaniu, ale te podkładki to naprawdę dobra inwestycja. Dodatkowy monitor do pracy? Phi, HDMI kabelek i lecisz na TV, size matters ;) Jakby coś, skrobnę po robocie co, jak i dlaczego.

Do zastosowań amatorskich posiadam też xp proff i jakoś nie przeszkadza mi brak tzw. wsparcia itp., a wszystko działa bez problemu :)

Jak już napisałem każdemu według potrzeb. A co do 10 tki to mam w robocie i wcale do mnie nie przemawia.

Też trochę używam w pracy programów graficznych ogarniających wielkie pojedyncze pliki i podstawa to monitor, RAM (od 12 GB w górę) i procek na obecna chwilę i7.

Laptop wybrałbym w drugiej kolejności do takich zadań (kwestia chłodzenia i ceny przede wszystkim).

• Like 1

W10 statystycznie stabilniejsza niz poprzednicy.

Też uważam, że nie ma co, w przypadku nowego sprzętu, na siłę instalować 7mki. 

Co do podłączania kompa to TV to wszystko zależy gdzie i z jakiej odległości chcesz z tego korzystać. Co innego w domu w salonie, co innego w biurze. Co innego dla siebie, co innego przy kliencie. W każdym razie trzeba się zastanowić nad zewnętrznym ekranem. 

Zostawiłem to zamówienie, dokupilem Windows 10 home. Z zawodu jestem tatuatorem, do tej pory pracowałem na gotowcach ewentualnie projektach, które przynosił klient. Chciałbym tworzyć własne projekty, tzn mam 3 różne zdjęcia, z jednego wykorzystuje np twarz z kolejnego biorę tło z kolejnego coś tam jeszcze, w zależności od wizji. Nagrywam podczas tatuowania, następnie po obróbce wrzucam na YouTube w ramach reklamy. Czy komp który zamówiłem będzie odpowiedni? Nie będzie problemu z instalacją dysku ssd i dodatkowej pamięci?

Gdzie salon? Będzie zniżka dla kolegi z forum  ;) ?
P.S. IMO lapek i Win pod grafikę  i gierki + ekran, na co dzień net i pakiety office - Linux & sam lapek  :) 
P.S.'  Toro- dla mnie najstabilniejszy XP  :D   

Edytowane przez Krzysiek P

• 5 miesięcy temu...

Koledzy jestem z tych co kompa i tv zmieniaja raz na kilkanascie ;) ,moj pierwszy komp z Sony Vaio  1999 roku z WXP nadal dziala,Ale ja nie o tym  ,chce aktualizowac system w laptopie  na ktorym mam oryginalna Viste ,nie narzekam na system i bym nic z tym nie robil ale okazuje sie  HBO GO nie ma aplikacji na  Visty a ze chce wykupic abonament to chce jakos to zrobic by dzialalo.Moj sprzet to Lenowo Y530 vista home premium 32bit sp2 Intel Pentium Dual T3200  2.00GHZ 4G RAM ,Co moge mu wgrac by nie zdechl i czy moge miec dwa systemy na jednym dysku 

• 2 tygodnie później...