Skocz do zawartości

Komputerowy zawrót głowy, pomocy

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

wgraj 7kę i nie baw się w 10tkę, możesz mieć na jednym dysku 2 systemy i będziesz sobie wybierał przy logowaniu który chcesz włączyć

Witam.

Szału nie będzie,ale?Przerobiłem wszystkie systemy Win.Jednak zostałem przy 7 64b.

Używam starszych programów (grafika,diagnostyka) których inne systemy Win 8,10  nie obsługują.(brak sterownikow) ,skaner drukarka starsze gierki pod DOS itp

Jeżeli zmienisz dysk HDD na SSD będzie to szybciej śmigać, ale stawiałbym  na Win 7.

• Like 2

Witam,jaką zewnętrzną kartę sieciową polecacie do lapka celem wzmocnienia sygnału odbioru?

Witam.

Karta z zewnętrzną anteną dookólną. Kieruj się największą prędkością  transmisji danych i zyskim anteny czyli wzmocnieniem odbieranego sygnału dBi.Wszystkie karty usb  bez anteny zewnętrznej odbierają sygnał podobnie jak tel. kom. w zależności od położenia albo jest lepszy zasięg albo gorszy (wskażnik slupkowy}.

Porównaj dane techniczne kart.- prędkość przesyłu danych (o ile sieć pozwoli) i  zysk anteny urządzenia.

Edytowane przez Pablo54

• 3 tygodnie później...

@Wojtek2016

Polecam mavaro w Krakowie na Olszańskiej. Najlepiej zadzwonic i powiedziec co trzeba. Na allegro i w sklepie int. Niewiele jest wystawione. Kupiłem juz u nich kilkanaście tp i z żadnym nie mialem problemow. Gw 6 miesięcy. Ew customizacje tez wchodzą w grę. Stan lapkow a+, ceny tez ok.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Panowie potrzebuje porady

Muszę kupić komputer, stacjonarka budżet 1500-1800zł, nie musi mieć systemu. Może być skladak byle.zrobila ro jakąś firma ja sam.l nie podejmę się nie mam pojęcia. Najchętniej jakieś gotowe propozycje na allegro czy w sklepie internetowym.

Główne będę wykorzystywał do amatorskiej obróbki zdjęć w prostych programach typu gimp, może Photoshop. Grać nie gram bo czasu brak. Przeglądanie internetu, filmy muzyka standard taki. Do tego jedną z ważniejszych czynności to obsługa stron internetowych sklepu i strony blogowe. Chciałbym szybki płynnie działający sprzęt.

Coś możecie polecić?

Panowie potrzebuje porady

Muszę kupić komputer, stacjonarka budżet 1500-1800zł, nie musi mieć systemu. Może być skladak byle.zrobila ro jakąś firma ja sam.l nie podejmę się nie mam pojęcia. Najchętniej jakieś gotowe propozycje na allegro czy w sklepie internetowym.

Główne będę wykorzystywał do amatorskiej obróbki zdjęć w prostych programach typu gimp, może Photoshop. Grać nie gram bo czasu brak. Przeglądanie internetu, filmy muzyka standard taki. Do tego jedną z ważniejszych czynności to obsługa stron internetowych sklepu i strony blogowe. Chciałbym szybki płynnie działający sprzęt.

Coś możecie polecić?

Priorytet to stacjonarka ? 

Laptopa nie bierzesz pod uwagę w ogóle ? 

Raczej stacjonarny, laptop już jest w domu trzylatek i przy obróbce foto zaczyna niewyrabiac. Lapek to Lenovo z50/70 i5 czy jakoś tak, dyski dwa jeden ten nowszej generacji szybki drugi klasyk, nie wiem jak to się fachowo nazywa, specyfikacja wg kumpla co ki to polecał była ok na tamte czasy wydałem 2600zl. Może kwestia serwisu, nie wiem, system.stawialem od początku i dalej muli. Jakoś tak przywiązany jestem do stacjonarki i strasznie mi brakuje jej w domu.

Chcę większy monitor dokupić żeby się wygodniej pracowało. I też możliwość rozbudowy w przyszłości większe gdyby czegoś zaczęło brakować.

Edytowane przez gajosik

Rozumiem. 
W tym budżecie pchałbym się jedynie w poleasingowe sprzęty. Tak samo sprawa z laptopami. Innej opcji nie mam. 
Od kilku lat jadę w domu na dwóch Dellach Latitude ( laptopy) i nie narzekam. Kolejne też będą używki. 

Edytowane przez tymon
  • Like 1

• 10 miesięcy temu...

..poradźcie proszę

W związki z faktem rychlej eutanazji Win7 pomyślałem ze przy okazji zmiany systemu zmieniłbym tez w moim starociu (vaio) dysk na ssd. Wszystko niby proste tylko ze CDRom umarł już jakiś czas temu a bios nie widzi niczego podłączonego do usb -mam zewnętrzny napęd CD, próbowałem tez bootowac z pendrive.

Ekspertem w te klocki nie jestem wiec jakiekolwiek sugestie i pomysły będą mile widziane.

...acha..próbowałem znaleźć jakiś update do biosu ale tez porażka  :angry:

• 4 miesiące temu...

Wiem, że to nie jest to forum, ale jakoś nie chce mi się zakładać nowych kont na nowych portalach. Potrzebuję PC do internetu, gier. Cena do 3 000zł. Może ktoś w ostanim czasie składał swój komputer i może polecić jakieś sprawdzone podzespoły?

Forum pclab. Nie musisz zakładać konta, wystarczy poczytać.

Edytowane przez mariusz-net

Wiem, że to nie jest to forum, ale jakoś nie chce mi się zakładać nowych kont na nowych portalach. Potrzebuję PC do internetu, gier. Cena do 3 000zł. Może ktoś w ostanim czasie składał swój komputer i może polecić jakieś sprawdzone podzespoły?

Awykonalne...

Doprecyzuj, jakie gry, masz monitor, masz klawiature myche jakieś części ze starego?

EDYTA:

Coś na szybko:

https://www.x-kom.pl/lista/75nnldgt3

-199zł bo tu naliczyło usługę, która do płyty jest gratis.

..poradźcie proszę

W związki z faktem rychlej eutanazji Win7 pomyślałem ze przy okazji zmiany systemu zmieniłbym tez w moim starociu (vaio) dysk na ssd. Wszystko niby proste tylko ze CDRom umarł już jakiś czas temu a bios nie widzi niczego podłączonego do usb -mam zewnętrzny napęd CD, próbowałem tez bootowac z pendrive.

Ekspertem w te klocki nie jestem wiec jakiekolwiek sugestie i pomysły będą mile widziane.

procesor gniazdo lga 1155

https://allegro.pl/oferta/intel-core-i5-3570k-4x3-4ghz-lga1155-sr0pm-8963895773

płyta główna

https://allegro.pl/oferta/asus-p8z77-v-le-lga1155-9116563640

Ram minimum 16gb.do wyboru

https://allegro.pl/oferta/16gb-2x8gb-ddr3-kingston-black-khx16c10b1bk2-16-7835154212

zasilacz modularny  ok.600w atx

Karta graficzna PCI   min. 2gb do wyboru

dysk 256GB SATA3 550/550 MB/s lub więcej – system

1tb sata talerzowy SATA3 - gry ,zdjęcia,filmy itd

monitor  23 cale wg uznania

Obudowa Atx

System ?  - w necie

Blaszaka złożysz ta jak składa się puzzle , tylko nic na siłę.

Komponenty muszą pasować do gniazd,inaczej się nie da.

Płytę główną wybrałem Asusa z bardzo dobrym chipsetem z77,taką mam.

Konfiguracja jest stara,ale spełnia wiele domowych wymagań,ripowanie filmów ,gry,grafika,internet, itd.

Ówczesne procesory to marketing (nowość ,technologia ,cena).Do zastosowań domowych wystarczy procesor 4 rdzeniowy z dobrą kartą graficzną i z odpowiednią  wielkością RAM ( im więcej tym lepiej) oraz szybki dysk SSD

Uważam że niema co pchać się w koszty bo i tak w większości nie wykorzysta się tego potencjału wykluczając profesjonalne studio .

Porównując procesor Rizen do i5 3570k proponowany przez kolegę wizualnie różnicy się nie dostrzeże,widać to będzie w programach benchmarkowych.

I53570k  przetaktowałem na tej płycie z 3,4Ghz do 4,8Ghz  płyta ma takie możliwości , lecz nie zauważyłem żadnej różnicy w grach i obróbce grafiki.

Lexi bierz się do roboty,trochę odwagi.

pzdr

Edytowane przez Pablo54

..poradźcie proszę

procesor gniazdo lga 1155

https://allegro.pl/oferta/intel-core-i5-3570k-4x3-4ghz-lga1155-sr0pm-8963895773

płyta główna

https://allegro.pl/oferta/asus-p8z77-v-le-lga1155-9116563640

Ram minimum 16gb.do wyboru

https://allegro.pl/oferta/16gb-2x8gb-ddr3-kingston-black-khx16c10b1bk2-16-7835154212

zasilacz modularny  ok.600w atx

Karta graficzna PCI   min. 2gb do wyboru

dysk 256GB SATA3 550/550 MB/s lub więcej – system

1tb sata talerzowy SATA3 - gry ,zdjęcia,filmy itd

monitor  23 cale wg uznania

Obudowa Atx

System ?  - w necie

Blaszaka złożysz ta jak składa się puzzle , tylko nic na siłę.

Komponenty muszą pasować do gniazd,inaczej się nie da.

Płytę główną wybrałem Asusa z bardzo dobrym chipsetem z77,taką mam.

Konfiguracja jest stara,ale spełnia wiele domowych wymagań,ripowanie filmów ,gry,grafika,internet, itd.

Ówczesne procesory to marketing (nowość ,technologia ,cena).Do zastosowań domowych wystarczy procesor 4 rdzeniowy z dobrą kartą graficzną i z odpowiednią  wielkością RAM ( im więcej tym lepiej) oraz szybki dysk SSD

Uważam że niema co pchać się w koszty bo i tak w większości nie wykorzysta się tego potencjału wykluczając profesjonalne studio .

Porównując procesor Rizen do i5 3570k proponowany przez kolegę wizualnie różnicy się nie dostrzeże,widać to będzie w programach benchmarkowych.

I53570k  przetaktowałem na tej płycie z 3,4Ghz do 4,8Ghz  płyta ma takie możliwości , lecz nie zauważyłem żadnej różnicy w grach i obróbce grafiki.

Lexi bierz się do roboty,trochę odwagi.

pzdr

dzięki :) ..kiedyś robiłem takie rzeczy - wszak ja starej daty wychowany na DOSie i muzyce klawesynowej - wtedy w dobrym tonie było sobie samemu coś posklejać..

teraz już mi się nie chce ..wymieniłem napęd CD - czyli po najmniejszej  linji oporu..