Skocz do zawartości

CEIDG brak PESELU

Maciej W.

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda na to, że po wykreśleniu z bazy, trzeba zakładać od nowa firmę z wszystkimi upierdlistwami z tym związanymi. Chyba, że skrobnie się pismo z przeprosinami do ministerstwa i wtedy odwieszą. Najsłabsze w tym wszystkim jest to, że dwa dni przed upływem terminu usłyszałem o tym od klienta, który to ogląda Telewizję  Śniadaniową (sic!). Nie piszę się niestety, w przeciwieństwie do reszty społeczeństwa na codzienną lekturę dzienników ustaw. Mam obawy przed udaniem się do urzędu. W tej chwili może być tam kiepska atmosfera...Strona internetowa stoi jak zaklęta. 

Można zadzwonić, ale informacji udzielają osobiście. Ochrona danych osobowych. To akurat zrozumiałe.

Swój sprawdzałem i Pani grzecznie mi udzieliła informacji,ba nawet innej osoby również udzieliła po podaniu pesel.Może była mało zorientowana o ochronie danych osobowych????????

Serwer chyba im siadł.Ja narazie nie mogę sprawdzić

Strona podaje, że aby upewnić się o wpisanym PESEL-u należy udać się do urzędu. Informatyzacja.

Byłem osobiście. Świeżo założonych firm to nie dotyczy bo od pewnego czasu  normą jest wpisywanie PESEL-u do bazy CEIDG.

Kolejek w Urzędzie W-wa Włochy brak.

Były u mnie dwie osoby, które faktycznie otrzymały info przez telefon. Urzędnicy zdają się rozumieć powagę sytuacji. Od wielu osób słyszałem dziś, że to niemożliwe albo jakiś fake. Machali ręka mówiąc, że zanim to wejdzie to się załatwi. Jednak to chyba poważna sprawa, bo ta ustawa jest prawem, które nie ma furtki. Tym bardziej, jeśli chodzi o drobnych przedsiębiorców.

Stronka CEIDG działa.

Jeśli ktoś z Was ma profil zaufany, to wystarczy go sparować z kontem w CEIDG.

Jeśli nie mieliście okazji założyć konta w CEIDG, to da się szybko je założyć i sparować z profilem. W profilu jest numer PESEL, parowanie automatycznie uzupełnia wpis w CEIDG.

• Like 4