Skocz do zawartości

...

Super Arek GT

Rekomendowane odpowiedzi

Szpule z czarnych shimaniak?łw (aero)pasują do tych nowszych np super aero czy aero xtr. U?źywam ich na przemian. Poza tym szpula z modelu 3000 pasuje do modelu 4000 i odwrotnie. Myślę, ?źe do ZX nie będą pasowały, chocia?ź wyglądają podobnie, a mo?źe...?

Czarnuchy mają system Aero...

Do ZX 2500 pasowała szpula z Aero 2500, co ciekawe kołowrotek o wiele lepiej nawijał na nią ?źyłkę (r?łwniej). Tak jak ktoś wcześniej wspomniał ZX nie ma systemu Aero. Znajomy miał problem z łowieniem plecionką (spadały luźne zwoje), ale do ?źyłki był idealny. Z tego co pamiętam kombinował r?łwnie?ź z wymianą ło?źyska ślizgowego na kulkowe, kt?łre podpierało korbkę po prawej stronie.

dzięki za info:) mimo ,?źe ekonomiczna to wersja, ale mi lepszej nie potrzeba:) młynek ju?ź nabyłem, czekam na niego. oby tylko był w przyzwoitym stanie:) ale nadal nie wiem jaką szpule zapasową m?łgłbym mu zapodać...? jest o symbolu S-7,5, ale nie wiem czy podejdzie, jeśli ma ktoś pasującą do tego modela to jestem zainteresowany:P

Był jeszcze swego czasu taki model Shimano SGT,jak dla mnie mniejegzotyczny ni?ź ZX,bo widziałem chyba 2 egzemplarze na ?źywo i jednym nawet kręciłem.Z wyglądu bardzo podobny do tego ZX i być mo?źe szpule pasują zamiennie,ale głowy nie dam.

Nie wiem te?ź kt?łry z nich był bardziej ekonomiczną wersją czarnuch?łw.

Wygląda mniej więcej tak:

http://www.use.com/Shimano_SGT_4000_Reel_Spare_Spool_b5daa7f c8c955027f5e0#photo=2

Pozdrawiam Tomi B)

Był jeszcze swego czasu taki model Shimano SGT,jak dla mnie mniejegzotyczny ni?ź ZX,bo widziałem chyba 2 egzemplarze na ?źywo i jednym nawet kręciłem.Z wyglądu bardzo podobny do tego ZX i być mo?źe szpule pasują zamiennie,ale głowy nie dam.

Nie wiem te?ź kt?łry z nich był bardziej ekonomiczną wersją czarnuch?łw.

Wygląda mniej więcej tak:

http://www.use.com/Shimano_SGT_4000_Reel_Spare_Spool_b5daa7f c8c955027f5e0#photo=2

Pozdrawiam Tomi B)

Coś mi tak świta, ?źe ten SGT był wcześniej, a ZX to jego wersja rozwojowa? Marcel zerknij proszę do swoich katalog?łw :D

• 2 tygodnie później...

odgrzewam kotleta...:D kołowrotek ju?ź m?łj!!!:D mimo tych jego około 16 lat młynek pracą przypomina nowego super aero 4000f kt?łrego posiadam...:D zapewne dbane było o niego, ?źadnych luz?łw i szum?łw, do maślanej pracy troszke mu brak, ale to tylko kwestia czasu, bo jest w rękach Pana Leśniaka:)