Skocz do zawartości

Porozmawjamy o rzutach

Michal Duzynski

Rekomendowane odpowiedzi

,Zastosowanie Wiggle cast jest nastepujace:

Lowiac w poprzeg rzeki, gdzie ryba oczkuje pod drugim brzegiem, a w korycie rzeki sa miedzy nurty, wiry- jezeli wykonasz rzut/ ulozysz likne prosto na wodzie, to zanim ryba sie kapnie, ze spadl chruscik, to te miedzy nurty i wiry pociagna linke i muche, i bedzie sie ona zachowywala nie naturalnie tzw DRAG.

Jezeli wykonasz wiggle cast i cale te wiggle beda po srodku rzeki( w tych miedzynirtach- wirach), ale przypon i mucha wyladuje tam gdzie chcesz, to wtedy ryba ma czas na inspekcje muchy a miedzy nurty/ wiry cigna luzna linke z wigglow i napinaja ja.

Ryba zezre muche a ty juz masz like napieta poprzez nurty i wtedy mizesz zaciac.

Oczywiscie musisz kombinowac pod jakim katem poprowadzisz kij zacinajac.

pozdro

michal

• Like 3

Lowiac w dol rzeki,po prostym rzucie linka, mucha bedzie juz napieta i mucha bedzie skakac.

Stosujac wiggle cast lub inne SLAK LINE PRESENTATION CASTS, dajemy szanse naszej muszce na swobodny naturalny splyw, a potem to juz kombinujcie

• Like 1

Najwazniejsza sprawa w staniu sie instruktorem to jest posiadanie umiejetnosci w przekazywaniu wiedzy innym.

Egzamin rzutowy mozesz zdac na 5, ale potem przy pierwszej lekcji jest ci ciezko wytlumaczyc podstawowy wymach z nad glowy. Pokazac owszem, potrafisz, ale co zrobic aby twoj uczen tez potrafil po 15min lekcji...

Tak zaczalem, gdzyz sa ludzie ktorzy maja instruktora, ale nie potrafia NAUCZAC.

Michał tak jest w wielu dyscyplinach. Robiąc instruktora ITF Cooching okazało się, że na egzaminie wielu świętych zawodników poległo. Mieli super umiejętności, wiedzę, doświadczenie, technikę tylko co z tego jak nie potrafili tego przekazać stanęli przed grupą ( klientem) i słychać było tylko jeden wielki bełkot lub nic nie było słychać :D     

Michał mam prośbę jeśli tylko czas Ci pozwoli i będziesz miał chęci to nagrywaj i wrzucaj jak najwięcej filmików w tematyce rzutów ;)

Witam

Dzieki za poparcie.

Osobiscie teraz nie ucze( prawie wcale), i wiem, ze umiejetnosc nauczania troche zanika, tak jak z treningami, troche pocwiczyc, poczytac i wiedza jaka sie posiada powroci.

Ta Sobota 25 Sierpnia w Karlinie, to bedzie glownie jedna wielka prezentacja, ale mysle, ze uwazni obserwatorzy cos dla siebie znajda i zapamietaja.

Co do filmikow- teraz trenuje jak wariat( 3tygodnie do mistrzostw swiata), potem relax.

Po powrocie, jak mi wpadnie jakis pomysl to napewno cos w jezyku polskim nagram.

pozdrawiam

michal

• 1 rok później...

Pozwolę sobie trochę odgrzebać temat.

Mianowicie od tego roku zamierzam zacząć przygodę z wędkarstwem muchowym. Już pierwszy raz nad wodą za mną i bez rewelacji. Trochę poćwiczyłem rzuty, które wychodzą mi średnio. Przy wydłużaniu sznura zaczyna się biczowanie wody z przodu i tyły plus supły. Dlatego może znalazły by się jakiś kolega w okolicach Warszawy, który zgodziłby się udzielić mi kilku rad co robię źle i nakierować na właściwą ścieżkę. Bo po co wyważać otwarte drzwi skoro można skorzystać z porad kogoś doświadczonego.

Pozwolę sobie trochę odgrzebać temat.

Mianowicie od tego roku zamierzam zacząć przygodę z wędkarstwem muchowym. Już pierwszy raz nad wodą za mną i bez rewelacji. Trochę poćwiczyłem rzuty, które wychodzą mi średnio. Przy wydłużaniu sznura zaczyna się biczowanie wody z przodu i tyły plus supły. Dlatego może znalazły by się jakiś kolega w okolicach Warszawy, który zgodziłby się udzielić mi kilku rad co robię źle i nakierować na właściwą ścieżkę. Bo po co wyważać otwarte drzwi skoro można skorzystać z porad kogoś doświadczonego.

Wysłałem wiadomość

• 6 miesięcy temu...