Skocz do zawartości

shimano twin power xtr a co to?

lewyspec

Rekomendowane odpowiedzi

TP XTR i jego pochodne Stradicki i R?ł?źnego rodzaju super iXy to najlepsze tylno-hamulcowe kręćki na świecie jakie wyszły,mo?źe jakieś stare japońskie tylniaki Daiwe np emblem S były podobnie wytrzymałe,ale ani ładne ani tak precyzyjne.jak masz okazje kupuj

pytanie moje dotyczy np: budowy kręciołka, sposobu konserwowania,trwałości,gdzie mo?źna go dac do konserwacji?

Jak dla mnie XTR to najlepszy młynek tylno-hamulcowy na świecie zwłaszcza w rozmiarach 3000 i 4000.

Reszta to tak jak napisał Jozi.

Chorowałem na niego jakis czas. Udalo mi sie go w grudniu ,, wyrwac ,, z ebaya ,, 4000 - dzieki pomocy jednego z forumowiczow ( pozdrawam przy okazji ). Ciesze sie jak dzieciak :D Chociaz jeszcze ,, nie bylismy ,, na lowach

Witam.

Tak jak większość pisała, kołowrotek świetny. Dla mnie najlepszy tylno-hamulcowy kręcioł. Praca przekładni tak płynna, niczym w Stelli. Mo?źna nim, podobnie jak TP Fa, przysłowiowe cegł?łwki z wody wyciągać. Obudowa jest hybrydą aluminium i grafitu XT, tzn lewa strona (stopka) wykonana jest z aluminium, natomiast prawa - w kt?łrej znajdują się ,,bebechy,, jest grafitowa. Rotor grafitowy, 6 lub 7 ło?źysk plus oporowe w zale?źności od modelu.

Pozdrawiam

No to pochwalę się, wczoraj odebrałem xtr3000- 3szpule od pana kt?łry łowił nim na spławiki.Ostatnio miałem mo?źliwość pokręcić stellą kolegi Patu i jestem zachwycony, ach on to ma sprzęt.Tak jak kolega przedm?łwca wspomniał..... jestem znowu pod wra?źeniem xtra chodzi nie gorzej od stelli. Dlaczego znowu? Poniewa?ź gdzieś od 2000 roku posiadałem 2 takie młynki, po kradzie?źy do dzisiaj ostał mi się 1 xtr2500.W ciągu tych lat wycholował tysiące ryb, zaliczył ze mną kilka wyjazd?łw do szwecji - metr?łwy.Po smarku chodzi prawie jak nowy.Ten 3000 ponoć ma mocniejszą konstrukcję, no to ja pierd.....ale sprzęt.A chamulec walki to poezja!!! Przez te lata oczywiście przewaliłem r?łwnie?ź inne sprzęty,mam twin powera 3000 1998r.jak nowy,stradica 4000mgfa,a w tamtym roku kupiłem dla synka i ?źony team dragony 930iz, ponoć klony zauber?łw ale to przepaśc do xtra.Zastanawia mnie fakt i?ź nikt jeszcze do tej pory nie rozpisał się na temat tych maszyn.Nawet ich nie widać na rynku wt?łrnym. Na poczcie jak sprawdzałem paczke - taka mi dal mo?źliwośc sprzedawca przed zakupem, pani poprosiła mnie , czy mo?źe to coś zobaczyć. Wzięła do ręki i m?łwi ?źe sie sam kręci, i faktycznie trzymając te młynki tylko za uchwyt, poruszając kołowrotkiem wolno ruchami okrę?źnymi korbka sama zaczyna sie kręcić:-)jak w perpetum mobile, a do tego nic z środka nie niepokoi, jakby tam nic nie było:-)Dziękuję wszystkim za info, ja osobiście polecam te rodzynki, pobawię się dalej xtrami i naprawdę zastanowię się w przyszłości czy będę kupował stelle na kt?łre zachorowałem, (pewnie tak,bo to ju?ź z nami tak jest)?źe sprzętu nigdy za wiele.Coś kupujemy, coś sprzedajemy:-) :lol: pozdrawiam wszystkich

Na pytanie dlaczego nie ma ich za wiele na rynku wt?łrnym, sam dałeś sobie odpowiedz w swoim poście. Są praktycznie nie do zajechania, więc nie ma się co ich pozbywać, a jeśli ktoś w końcu postanowi go sprzedać, znika w mgnieniu oka. Wiem bo sam sprzedałem rok temu 2 szt. (kupowałem dwie Stellki) Ale jednego jeszcze sobie zostawiłem. M?łj egzemplarz był w pierwszej dostawie XTR-?łw do Polski, wtedy jeszcze przedstawicielem Shimano była firma Mavero.

To uzupełnienie opis?łw koleg?łw znalazłem na alledrogo:

Zastosowano w nim szereg doskonałych rozwiązań,

kt?łrych skuteczność potwierdza upływ czasu:

Tytanowa rolka (Titanium Power Roller)

Korpus z aluminium

Hamulec walki

System Aero

Ło?źysko wałeczkowe (8ło?źysk plus rolka)

Dwie szpule zapasowe

Floating Shaft (pływający wałek)

Mam Emblema kt?łrego skąpałem niedawno w morzu i przydał by mu się porządny przegląd,smarowanie.Ile Pan J?łzef bierze za taką usługę i na jakich zasadach i gdzie to mo?źna wysłąć.

Blemblema, to spokojnie mo?źesz sam otworzyć, wyczyścić i usmarować, a potem spokojnie zło?źyć do kupy... :D Części jest trzy na krzy?ź i bardzo cię?źko się przy składaniu pomylić czy zostawić cokolwiek na stole... :mellow:

Na pytanie dlaczego nie ma ich za wiele na rynku wt?łrnym, sam dałeś sobie odpowiedz w swoim poście. Są praktycznie nie do zajechania, więc nie ma się co ich pozbywać, a jeśli ktoś w końcu postanowi go sprzedać, znika w mgnieniu oka. Wiem bo sam sprzedałem rok temu 2 szt. (kupowałem dwie Stellki) Ale jednego jeszcze sobie zostawiłem. M?łj egzemplarz był w pierwszej dostawie XTR-?łw do Polski, wtedy jeszcze przedstawicielem Shimano była firma Maver.

...@tpe, m?łj r?łwnie?ź pochodził z tej dystrybucji :mellow:.

Łukasz vel @lewyspec - na brak sprzętu i jego jakość chyba nie mo?źesz narzekać :lol: <_<.. ostatnio prowadzisz istny wyścig zbrojeń :D