Skocz do zawartości

shimano twin power xtr a co to?

lewyspec

Rekomendowane odpowiedzi

panowie szukam do xtr 2500 szpulki lub zamiennik, jak coś w temcie przyuwa?źycie to poproszę o info - będę wdzięczny ;)

UWAGA !!!

Sprawdziłem dzisiaj w sklepie, do xtr2500 pasuje szpula od alivio rb 2500 model kolor czarny.

Ale do xtr3000 nie pasuje ju?ź szpula z alivio rb 3000.

Prawdopodobnie po obmiarach sufmiarką pasuje r?łwniez szpula z shimano catany stary model, jak przyniesie listonosz to potwierdzę ;)

potwierdzam ?źe od catany 2500 pasuje szpula do xtr :lol:

• 2 tygodnie później...

Kilka lat temu stałem się szczęśliwym posiadaczem tysiączki - ale była radocha jak przyszła przesyłka :mellow:

Wcześniej miałem (i mam dalej) Sedonę 1000 - a szpule do obydwu pasują :D

Jakieś cztery lata temu dokupiłem 2500 - i ju?ź mam chyba na jakiś czas spok?łj. Cudowne maszynki.

Tego pierwszego kupiłem po zadaniu pytania na FORS bodaj?źe: Kupić XTR, czy mo?źe ju?ź XTR-A - dostałem wtedy super odpowiedź: masz do wyboru między made in Japan lub Malaysia. No i nie ?źałuję wyboru :mellow:

Obydwa młynki zdobyłem drogą kupna na alledrogo. W super stanie, miały jedynie pojedyncze szramy na stopce i tyle. Kręciły i kręcą się jak masełko.

Dopiero w zeszłym roku ciut zmieniłem zdanie na temat maślanej pracy, jak kupiłem zeszłej jesieni Stellkę 2000 z 98 r. Była straszna okazja tysz na alledrogo.

Kilka lat temu stałem się szczęśliwym posiadaczem tysiączki - ale była radocha jak przyszła przesyłka :mellow:

Jakieś cztery lata temu dokupiłem 2500 - i ju?ź mam chyba na jakiś czas spok?łj. Cudowne maszynki.

Tego pierwszego kupiłem po zadaniu pytania na FORS bodaj?źe: Kupić XTR, czy mo?źe ju?ź XTR-A - dostałem wtedy super odpowiedź: masz do wyboru między made in Japan lub Malaysia. No i nie ?źałuję wyboru :mellow:

Obydwa młynki zdobyłem drogą kupna na alledrogo. W super stanie, miały jedynie pojedyncze szramy na stopce i tyle. Kręciły i kręcą się jak masełko.

Dopiero w zeszłym roku ciut zmieniłem zdanie na temat maślanej pracy, jak kupiłem zeszłej jesieni Stellkę 2000 z 98 r. Była straszna okazja tysz na alledrogo.

Sorki za pytanie, ale czy Ty łowisz pod lodem tymi kręćkami. Bo rozmiary, o kt?łrych piszesz to tylko pod l?łd lub na jakiś spławik, czy c?łś. ;)

:lol:

Sorki za pytanie, ale czy Ty łowisz pod lodem tymi kręćkami. Bo rozmiary, o kt?łrych piszesz to tylko pod l?łd lub na jakiś spławik, czy c?łś. ;)

Śmigam za pstrągami ...

Na koncie m.in. potoki 52 i 62 cm <_< I kijek do 15 g. Mo?źna? Mo?źna! B)

Witam. Rozmiar 1000/2500 to wzorcowe modele pstrągowe jak dla mnie. Natomiast 3000/4000 idealne na sandacza,szczupaka.

Wy Młodzi mo?źecie mieć swoje wzorce i nic mi do tego. Natomiast ja stary uwa?źam, ?źe minimalny rozmiar kołowrotka to 3000 i tyle ;)

Dziękuję B)

Na cię?źko właściwie nie łowię (jeszcze? ). Wobki maks 7 cm (zdecydowana większość to do 5 cm), gumki w okolicy 10 cm, więc młynki jak dla mnie wystarczające.

Chocia?ź ostatnio zamyślam o zakupie czegoś w rozmiarze 3000, bo na sandaczowaniu na cię?źko (d?źigi 15-30 g) ten m?łj 2500 chyba był ciut za mały :lol:

• 4 lata później...

Podpowiecie Panowie jak zdjąć rotor. Odkrecilem nakretke z piniona a ten nawet nie drgnie.

Mówisz o XTR-e? To tak jak w czarnuchu, oś ustawiasz w położeniu górnym, po odkręceniu nakrętki na pinionie rotor podnosisz lekko do góry, następnie odkręcasz boczek, wyciągasz koło, odkręcasz śrubkę mocującą blaszkę osi. Po zwolnieniu blaszki wyciągasz oś i zdejmujesz rotor.

Być może niepotrzebnie to pisałem, bo to wiesz. Czemu rotor się trzyma? Próbuj delikatnie 'kiwać" na boki, lekko ciągnąc do góry, powinien puścić.

• 8 miesięcy temu...

W przypadku TP XTR 3000 i 4000 szpule są zamienne.

W Stradic GTM szpul w w/w rozmiarach nie zamienisz.

Co do ocierania to nawijałeś już linkę na szpule?

Są wyregulowane podkładkami na gotowo?

Może też być tak, że między osią, wałkiem posuwu a odlanym elementem od posuwu- BL-3 w tych rozmiarach- ma spory luz i szpulka osadzona na ośce ciut niżej będzie w XTR jak w GTM.