Wolnicke Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Siemanko, na początek witam wszystkich forumowiczów. Tworzeniem własnych przynęt zajmuję się od około roku. Kolega z pracy pokazuje mi filmik na yt pt. "Making a jerkbait", zafascynowany pracą sliderów, na które łowiłem od jakiegos czasu postanowiłem, że zrobię to SAM!Nie wiem od czego zacząć więc najlepiej zacznę od początku.Moje 2 pierwsze przynęty. Robione aby zobaczyć jak temat robienia przynęt wygląda w rzeczywistości, okazało się że nie wszystko idzie tak łatwo i szybko jak na filmikach z yt. Oczy z poradnika Melanżyka, materiał to stara deska z bukowego parkietu znalezionego na strychu z której zrobione są wszystkie moje drewniane przynęty.Następne 3. Pierwsze malowanie aerografem:Następne zrobione z myślą o łowieniu nimi. Stelaż przeciągnięty przez całość, niestety z drutu 0.8mm, oczy z papieru holo, pokryte envirotexem. Juz wiedziałem "mniej wiecej" gdzie umiescic obciazenie. Niektóre z nich mają szczupaki na swoim koncie, były ze mną na rybach 2 razy.Ostatnie już "drewniaki", już z oczami mojej produkcji, stelazem z drutu 1,2mm (ostatnie dwa 0.8mm), 4 pierwsze jeszcze nie były na rybach, ostatnia (brązowa) ma na koncie kilka zębaczy z kanału.No i w tym momencie postanowiłem - koniec z drewnem.Zamówiłem paczkę z niezbędnym "towarem" do odlewania.Dobre kilka tygodni rzeźbienia a raczej nauki, sporo nerwów i tak powstaje moja pierwsza przynęta, nazwałem ją Shark bo przypomina mi z pyska rekina. Kształt już wczesniej sprawdzony w drewnie. Długość 13,5cm, Stelaż z drutu nierdzewnego 1,2mm. Praca to typowe S, lusterkowanie podczas opadu, klasyczny jerk. Finalnie 3 wersje: szybko tonąca, wolno tonąca oraz bardzo wolno tonąca, zawisająca w toni tzw. suspend.Czas na zrobienie formy i pierwsze kroki w odlewaniu. Dużo czasu spędzam na testy (proporcje, umiejscowienie obciążenia, kształt stelażu), niestety zaczynają się problemy - żywica gazuje, pieni się. Z pomocą przychodzi twórca Love-Baitów - Hesher, który pomaga rozwiązać problem. Powstaje kilka przynęt:Wypad na ryby, na brzegu ląduje 6 zębatych, niedużych w przedziale 55-70cm ale cieszących, 3 się wypinają.Nastepnie modyfikacja przedniego oczka, nowe malowania:Następnie dodanie płetwy bocznej, poprawienie slotów na oczy, dodanie linii bocznej, usunięcie łuski z grzbietu, i wypłycenie łuski, nowa forma: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) Kontynuuje w następnym poście bo brakło miejsca na załączniki Oto efekt finalny, jeszcze nie malowane:Filmik z pracą, wersja szybko tonąca. Mój drugi model, jeszcze w wersji prototypowej:Długość 15,5cm, stelaż z drutu 1,2mm, docelowo 3 wersje jak w przypadku sharka:Wersja swimbait - planuję w przyszłości.Wszystkie uwagi mile widziane Edytowane 21 Maja 2018 przez Wolnicke 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Eleganckie ☺ nic tylko zabrac naad wode ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Cześć.Uwaga techniczna - za dużo w jednym poście. Lepiej prowadzić wątek wrzucając trochę mniej zdjęć, za to często i systematycznie. Na to ostatnie słowo polecam wszystkim szczególnie zwrócić uwagę I tradycyjnie - witaj we własnym wątku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Jakiej substancji użyłeś przy dorobieniu pletwy bocznej ? Jesli mozna wiedziec ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Płetwy wyciąłem z tektury, okleiłem folią alu i przykleiłem do korpusu. Można zaoszczędzić sporo czasu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 8 korpusów gotowych do malowania, 3 szybko tonące, 2 wolno tonące, 2 bardzo wolno tonące i 1 testowa pływająca. Może jakieś sugestie/propozycje co do malowania? Chce spróbować cos nowego, na pewno coś ala okoń, troć i klasyk biało czerwony. Przy okazji wygrzebałem kilka fotekMyśle, że z malowaniem powinienem się wyrobić do weekendu a następnie w planach ogarnąć do końca model nr2.Wszystkie uwagi/sugestie mile widziane, pozdro! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Ciemniejszy okoń, 3 wersje - szybko tonaca, wolno tonaca i suspend. Waga 51-56g z kotwicami w zależności od wersji. I master swimbaita. Jedna połówka formy już gotowa Edytowane 8 Czerwca 2018 przez Wolnicke 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 9 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Coś ala brown trout. 3 wersje: szybko tonąca, wolno tonąca i pływająca. Jaśniejsza wersja okonia już schnie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Druga wersja okonia, troche jasniejsza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Wreszcie udało sie wyskoczyć na ryby, tylko 3h ale zawsze lepsze to niz nic , 1wszy kaczodzioby skusił sie na mojego okonia , ok. 65cm ale zawsze cosWysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka W przyszłości postaraj się troszkę bardziej. Ninimalny "jerkbaitowy" rozmiar szczupaka to 75 cm http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/ Edytowane 20 Czerwca 2018 przez woblery z Bielska 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 2 nowe jerki i swimbait. Próbowalem oczy namalowac recznie ale coś nie bardzo mi to wyszło ;/ malowanie proste, ale moze bedzie skuteczne waga 60g z kotwicami, środkowe oczko przesuniete do przodu. Bardzo wolno tonące. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jonek222 Opublikowano 11 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Na pewno będą szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 11 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) Juz są [emoji14] wczoraj udalo sie wyskoczyc na małe jeziorko niedaleko, 2 szczupaki połakomiły sie na sharka w kolorze trout w białe kropki, nie mierzylem, na oko miały jakies 65-70cm. Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Lipca 2018 przez Wolnicke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 18 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 2 nowe swimbaity z testowo umieszczonym obciążeniem. Fioletowy już gryziony 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisza-78 Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Przynęty piękne i bardzo ciekawe. Widać moc. Szkoda, że nie zostałeś przy drewnie. Wiem, wiem, 10 razy więcej pracy, jednak dla mnie strugane, zawsze będą daleko z przodu przed odlewanymi. Mimo wszystko, świetna robota. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 28 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2018 Dzieki za pozytywna opinie. Wedlug mnie drewniane przynety tez wybiegaja w przod jezeli chodzi o prace, niestety aktualnie nie mam warunkow do strugania w drewnie dlatego jedyne co mi zostalo to odlewy chociaz i na to ostatnio nie mam czasu :/ Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Takie oto swimbaity dla znajomego. Zielonemu dodałem troszke brokatu na grzbiet Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Nowy cukieras . Oklejanie folia zajmuje troche czasu ale chyba warto Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Fajna makrela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Znajomy, ktory zazwyczaj łowi "na trupa" najwiecej zebatych wyciaga na makrele. Mam nadzieje, ze w wersji swimbait tez im sie spodoba Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Myślę że tu bardziej chodzi o zapach a nie wygląd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk123 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 kolorki takie jak lubie mega wygladajapozdro patryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Fajnie, ze sie podobaja [emoji14] kolejny do kolekcji. Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolnicke Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Pracuje nad nowym modelem, jeszcze "tylko" łuska, powiekszyć oczy na 13mm i w silikon Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi