Skocz do zawartości

Wosiu Hand Made

Wosiu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak na pierwszy raz to pozytywnie :D

Jednak wydaje mi się że w 1 wobku ster jednak jest nieco za długi a w innym za bardzo poziomo ustawiony względem osi woblera. Chodzi mi o woblery z oczkiem nie wychodzącym ze steru. Mowa o wobku z pierwszej fotki w samym środku (malowany na osę), i w prawym dolnym rogu (srebrny z mini czarnymi paskami). Nie wykładają się w szybszym nurcie?

Oczywiście to taka osobista sugestia :D Pozdrawiam :D

Do podobnych woblerów mam zazwyczaj przygotowane kilka sterów. Dłuższe, szersze , krótkie itp. Idę nad rzeczkę i po kolei każdy ster wsadzam do woblerka (nie przyklejam), można zblokować kawałkiem wykałaczki lub czymś płaskim. Testuję pracę z każdym sterem i wybieram szablon najbardziej odpowiedni do woblera czyli teki w którym praca odpowiada mi najbardziej. W domu zostaje mi tylko odrysować ster w poliwęglanie, wyciąć i wkleić.

Ewentualnie wklejasz ster w kształcie podłużnego trapezu, idziesz nad wodę z nożyczkami i przycinasz po troszku zaokrąglając. Trzeba ciąć małymi kawałeczkami aż dopasuje się kształt. Później tylko szlif papierem ściernym i gotowe.

Pierwszy sposób jest wg mnie lepszy ale drugi też się nieźle sprawdza :D Pozdrawiam :D

Sterów raczej nie dobiera się do długości woblera, ale w zależności od tego co chce się osiągnąć. Ster i obciążenie najbardziej wpływają na pracę wobka.

Moim zdaniem przyjdzie z czasem... i ilością wystruganych wobków :D