Dąbek 111 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Wojtek,nie uzyskasz recepty jedynej i prawidłowej.To Ty wiesz czym bedziesz rzucał na jakiej wodzie i z czego .Załóż przelotki na gumki czy taśmę i kąbinuj.ugięcie blanku jest w zasadzie z góry określone ,chodzi o to aby go podczas zbrojenia ,nie spi...lić.Wielkość przelotek zależy od przewidzianych przynęt i linki lub żyłki.Pokąbinuj i spróbuj coś wypracować ,zdaj się na intuicję a satysfakcja gwarantowana. Napieraj i wstawiaj foty badyla PozdroRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caen Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Dzięki za uwagi.Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Weź po uwagę jeszcze rozmiar kołowrotka.U mnie pierwsza 20 jest dosyć wysoko ulokowana - blank zbroił Pan Zbyszek Kawalec.Gdybym był na miejscu podał bym Ci wymiary jak to u mnie wygląda.Ale Koledzy dobrze radzą próbuj i z ilością przelotek i ich rozłożeniem.Powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krismuaythai Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 phenix elixir FX661 - 1 Prosiłbym koledzy o opinie odnośnie tego blanku. Chciałbym złożyć casta okoniowego na tym blanku. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Nada się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krismuaythai Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 A coś więcej mozesz powiedzieć o nim kolego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Bardzo podobny do FX701, wbsłuży gumki do 5cm na 10g maks.Blank szybki i wabiki z dolnego c/w rzuca szczytem .Znajomy z forum macha tez wobkami za pstragiem głównie rapalka CD 5cm. Na tym blanku tez montowałem ,ale przedłużałem do 210cm ,bo docelowym miał być wtedy niedostępny 701.Proponowałbym zbrojenie spiralne,choć w tradycyjnym też sie dobrze sprawuje.Podpytaj @endriu24,miał go zanim wymienił na TXa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krismuaythai Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Ok a jak ładuje sie pod wobkami 3.5g? Obsluży mi pstrąga w ciuchach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Obsłuży spokojnie, choć sporo zależy od podpiętej maszynki.Mam nawet fotki kropasów pod 50cm wytarganych na ten kijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krismuaythai Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Ok dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Phenix Elixir FX601-1 i PacBay Match Titanium Witam.Co sądzicie o zbrojeniu blanku jak w tytule lekkimi Minimami Match tytanium?kołowrotek shimano w rozmiarze 2000, przynęty jigi na główkach do 5 gr, cienka plecionka #0.4nie wiem czy np 16 Match bedzie odpowiednia na wejsciową?co dalej 12-7 match a potem L-ki 6-5-3-3 + szczyt 4? pytam, bo nie stać mnie na zakup całej rozmiarówki tytanowych przelotek.... z góry dziękuje ze podpowiedz pzdr.OdpowiedzZgłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Zwykłe tichy minimy w zupełnosci wystarcza , tytany przerost tresci nad forma, stracisz kasę a zyskasz baaardzo niewiele jezeli chodzi o mase przelotek.Co do rozmiarówki to nie zabieram głosu, są tutaj znawcy rodbuildingu to pewnie sie wypowiedza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Baars - możesz rozwinąć myśl, w zakresie przerostu formy nad treścią? Coś więcej na poparcie tego twierdzenia? Sam zastanawiam się nad wyborem przelotek do podobnego blanku (FX-701-1 albo nowy DFX). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Waga setu który zaproponowałem ( bez szczytowej) to coś około 3 gr wiec bardzo mało moim zdaniem. A cena nie jest tak odstraszająca jak u Fuji.Nie znam wagi zwykłych minim match jestem na etapie szukania tych informacji. Myślę, że zastosowanie lżejszych przelotek pozwoli zejść również z wagą rękojeści zachowując przy tym odpowiednie wyważenie kija.Zależy mi na stworzeniu bardzo lekkiej wędki. Nadal proszę o komentarz odnoście rozmiarówki przelotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Baars - możesz rozwinąć myśl, w zakresie przerostu formy nad treścią? Coś więcej na poparcie tego twierdzenia? Sam zastanawiam się nad wyborem przelotek do podobnego blanku (FX-701-1 albo nowy DFX).Radek nie ma co rozwijac, nie ma co przepłacać i nie ma co wariować z dziesiatymi grama.Mam fx 761 na tichach match od 20 do 4, zamiast L wziąłem LV, ktore ponoć sa jeszcze lzejsze ze wzgledu na ciensza stopke a poza tym zylka nie lepi sie az tak mocno do blanku na czym mi bardzo zależało.Kij jest szybki, czuły, lekki sparowany z Shimano 1000MgS, jako przyłów zlapalem karpia w granicach 5kg, żyłka 0.12 wzzystko wytrzymało.A poza tym to jaka naprawde roznica miedzy kompletem tich a tytan tich stawiam , że 0 po przecinku także czy warto = moim zdaniem NIE!Panowie spytajcie Rafała @Dãbek to Wam rozjaśnie w głowach, albo przyciemni temat jeszcze bardziej:)Pzdr Edytowane 29 Listopada 2013 przez Baars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Dzięki Wojtku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Też mam okoniówkę na minimach LV od 20 do 3 i jestem z niej bardzo zadowolony.Jednak czasem człowiek ma ochotę trochę pokombinować i powalczyć o te dziesiąte części grama. Nadal proszę o komentarz odnoście rozmiarówki przelotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Podepne sie.. Zadalem ostatnio podobne pytanie o zbrojenie wedki pstragowej. Zaden ze mnie ekspert ale jesli mozliwe jest uzbrojenie w kombinacje tytanowych Minim 3 typu M i Minim 3 typu F, to 4 typu F wedlug katalogu Pac Bay wazy 0.077g przy wysokosci 6.1 i ringu 3.4. Poczatkowo myslalem o 20..12..7(8?)..5..(wszystkie M) i reszta 4x4F + szczyt, tyle, ze u mnie kij mialby byc 8'3"...Kolega@Dabek 111 zaproponowal: Match 20 - 12 - 6 -V5 -4x4V +top Edytowane 29 Listopada 2013 przez madmatt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Nadal proszę o komentarz odnoście rozmiarówki przelotek Jak Ci leży tamten set, a boisz się zamawiać w ciemno, to zrób to samo. Co do masy przelotek to.... Podejście skrajnie pragmatyczne. Skrajnie niepopularne. Kij ładuje się na pewnej długości. Tam gdzie znajdują się najmniejsze przelotki. Im mniejsze przelotki tym różnica w wadze pomiędzy ramkami drastycznie spada. Do masy którą dodajemy, dochodzi masa nici i lakieru która jest niezmienna. Ile wynosi różnica: Masa przelotek lekkich i lakieru+ nici oraz masa masa przelotek cięższych i lakieru+ nici? Oczywiście przelotek które się liczą, bo to co nie pracuje przy ładowaniu kija jest bez znaczenia. Teraz powiedzmy, że znamy już tą różnicę. Jaką częścią ciężaru wyrzutu, powiedzmy że optymalnego jest ten wynik? To będzie bardzo, bardzo mało. W zestawach średnich i więcej to już będzie nic. Dalej. Ta różnica w masie to nie jest coś skupionego w jednym miejscu tak jak wabik którym ciskamy. Jest to kilka mas skupionych, każda przypadająca na odcinku i każda kolejna w dół na odcinku o coraz większej sztywności, gdzie jej udział jest coraz mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Oczywiście przy ładowaniu kija waga przelotek części nie ładującej się nie ma znaczenia, jednak ma znaczenie dla wagi całego kija. I przypuszczam , że może mieć wpływ(może minimalny ale jednak) na końcowe wyważenie kija. co pozwoli na zastosowanie krótszej rękojeści z lżejszych materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Panowie rozumiem wszystko...Wydaje jednak mi sie że jest to szukanie śmietany na gównie, przepraszam za wulgaryzm... Podobnie jest z markowymi przelotkami alconite fuji są nie do zaje..nia ale jednak prawie wszyscy szukają niemarkowych siców ze mną włącznie! Po co? Sam nie wiem !? A to , że jestem po trzeciej kolejeczce J.D nie mylić z J.B zmusiło mnie do takiej, a nie innej refleksji...Trochę mnie zmartwił ostatni wpis już sam nie wiem kogo, (tyle miał ten ktoś wcieleń ), że na Phenixie PST 895 nic nie czuć, że chyba go sprzedam nawet nie biorãc do ręki ( czyt. wodę , nie mylić z wódą) Proponuję więcej wypadöw nad wodę, obcowania z naturã ( niekoniecznie spotkania z dzikim wilkiem ) niż rozmyśleń czy dziesiąte grama sprawią aż takã duuuużą różnicę!?...Szkoda życia i zmarnowanego czasu..."Ałłłuuuuuuuuu....."P.SWiem, że jeszcze niektórzy pracują ale dla mnie weekend już się zaczął i pozwoliłem sobie na takã małą "refleksję" zanim moja Żona wróci z pracy ... Edytowane 29 Listopada 2013 przez Baars 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Szkoda życia i zmarnowanego czasu... Ależ sceptyk z Ciebie . To jest konik, zajawka, pasja. Zima za progiem. To najwłaściwszy moment na takie rozmowy i tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Ależ sceptyk z Ciebie . To jest konik, zajawka, pasja. Zima za progiem. To najwłaściwszy moment na takie rozmowy i tematy. tym bardziej, że niektórzy ludzie siedzą w pracy i czasem trzeba, na chwile,oderwać się od codziennej szarości... Nadal proszę o komentarz odnoście rozmiarówki przelotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Phenix elixir fx 711-2 Robił już ktoś kija na tym blanku? Gdzie można dostać taki blank? Podobno dobry do podbijania malutkich jigów[ do 7lb 1-7g], szybki i mocniejszy dół od FX- 661-2 , FX 701-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlikowski Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Tutaj masz troszkę info na temat tego kijka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi