Skocz do zawartości

Phenix Elixir

caen

Rekomendowane odpowiedzi

Musi być dwuskład i minimum 2,13m. Może jednak brać MHX S842-2 i nie kombinować z Phenixem?

Nie kombinować i z MhX-em. Phenix to świetna firma ,mam kilka kijkow na tych blankach, Mialem również i fx701-1 . Fajny kijek,ale dupy nie urywa. Jest kilka fajniejszych konstrukcji do okoniowania :)

Zależy w jakim przedziale chcesz łowić ..jesli mikro gumy itp. o polecam matagi Mebaru do 3 czy tam 4 gram. Jesli ciut mocniej Matagi SS LL. Kapitalne blanki - puki co nie widzialem jeszcze niczego lepszego do tego typu lowienia. Dla mnie absolutny top. Czułe i pieknie uginające się i porządnym zapasem mocy - w przypadku przylowu. Na LL szczupaki 60-70 cm wciągalem przez przelotki :)

Moim skromnym zdaniem ,żaden MHX , phenix  701 ? może i tak,ale tylko w jednym kawalku - ten w 2 to już inna konstrukcja .

Edytowane przez Spejson
  • Like 1

Nie kombinować i z MhX-em. Phenix to świetna firma ,mam kilka kijkow na tych blankach, Mialem również i fx701-1 . Fajny kijek,ale dupy nie urywa. Jest kilka fajniejszych konstrukcji do okoniowania :)

Zależy w jakim przedziale chcesz łowić ..jesli mikro gumy itp. o polecam matagi Mebaru do 3 czy tam 4 gram. Jesli ciut mocniej Matagi SS LL. Kapitalne blanki - puki co nie widzialem jeszcze niczego lepszego do tego typu lowienia. Dla mnie absolutny top. Czułe i pieknie uginające się i porządnym zapasem mocy - w przypadku przylowu. Na LL szczupaki 60-70 cm wciągalem przez przelotki :)

Moim skromnym zdaniem ,żaden MHX , phenix  701 ? może i tak,ale tylko w jednym kawalku - ten w 2 to już inna konstrukcja .

Co do Matagi to się zgodzę, zajebiaszcze okoniówki wychodzą, jest jeszcze Suzuki....a skreślanie MHX i Phenixa tak na starcie i porównywanie do Matagi to jak dla mnie spore nadużycie.

Musi być dwuskład i minimum 2,13m. Może jednak brać MHX S842-2 i nie kombinować z Phenixem?

Można przyciąć FX761-2 z dołu i z góry ,uzyskasz wietną okoniówkę w dwóch kawałkach,zbliżoną parametrami do FX701.

Poprowadzi znacznie lepiej gumki na główkach 3-8g,ja łowiłem z powodzeniem na 10g +gumak 5cm

• Like 2

Co do Matagi to się zgodzę, zajebiaszcze okoniówki wychodzą, jest jeszcze Suzuki....a skreślanie MHX i Phenixa tak na starcie i porównywanie do Matagi to jak dla mnie spore nadużycie.

Nie skreślam Phenixa - pisałem jedynie , że oprócz fx701 jest kilka fajnych blanków z tej firmy i że sam kilka posiadam ...Dodam ,że jakość wykonania i grubość ścianek jest w tych blankach doskonała- bynajmniej w tych , które ja posiadam (fx 902 fx 862 M1 XUL i jeszcze kilku innych ) 

Co do całej gamy MXH-a nie będe się wypowiadał i wyrażał swojego zdania , a już na pewno nie będe mówił co myślę o jakości i powtarzalności w/w blanków :)

Jest jak jest jest jeden woli blondynki inny ....

Ja wolę skośnookie Matagi , inny skośnookie  MHX - cóż mamy wolny kraj  i każdy z nas ma swoje przemyślenia - doświadczenia itp. :)

Pozdrawiam serdecznie Paweł

Edytowane przez Spejson

Można przyciąć FX761-2 z dołu i z góry ,uzyskasz wietną okoniówkę w dwóch kawałkach,zbliżoną parametrami do FX701.

Poprowadzi znacznie lepiej gumki na główkach 3-8g,ja łowiłem z powodzeniem na 10g +gumak 5cm

O jak dużym skróceniu mowa? Mam blank i przymierzam się, ale boję się zbyt dużego pokrycia z MHX S871-2,który dla mnie 2-5g + mała gumka śmiga. Do 5-12g mam UMBX 700L. Nie chciałbym dublować zbyt mocno.

O jak dużym skróceniu mowa? Mam blank i przymierzam się, ale boję się zbyt dużego pokrycia z MHX S871-2,który dla mnie 2-5g + mała gumka śmiga. Do 5-12g mam UMBX 700L. Nie chciałbym dublować zbyt mocno.

Przytnij po 5cm z szczytu i z dołu.Ja robiłem nawet na 215cm i jest OK. Wpasuje się idealnie między dwa podane wyżej.

• 2 miesiące temu...

Temat odkopuję. Mam pytania co do blanku FX801-2:

1) On jest mod-fast czy fast? Pytam bo na stronie art-rod jest opisany jako fast, a na stronie rodmas jako mod-fast. No chyba iż FX802-2 i FX802-2-B to dwa różne blanki?

2) Jaki zakres przynęt komfortowo ogarnia? Da radę nim łowić na mikro jigi około 1g?

3) Może ktoś by się pokusił o opisane wrażeń z użytkowania (czucie przynęt, praca wędki pod rybą) ?

1. Szczytowa część blanku jest bardzo miękka w dolniku już jest trochę mocy z tąd może ten opis mod-fast. Jest o "ziarnko" delikatniejszy od 802-2.

2. Jeśli chodzi o zakres to ja nim łowię głównie właśnie na micro jigi i micro wobki, takie 1g dociążam czasem śrócinką jakieś 30cm od jiga jeśli łowię na mniejszych rzeczkach to i bez dociążenia na jakieś 8-10m da rade i bez niego miotnąć. Rzadziej natomiast łowię nim na paproszarnie z powodu miękkiej szczytówki.

3. Fajnie gnie się już pod dłoniakiem pod większą rybą przychodzi w głębokie ugjęcie. 

• 7 miesięcy temu...

Wiktor, a jak FX701-2 w kontekście pstraga na gumki (wormy, jaskółki 2-3") na glowkach 1.5-4g? Da radę? Głownie krótkie ale celne punktowe rzuty na zakrzaczonej pomorskiej rzeczce.

Kij na tym blanku da radę woblerom 5-6cm (typu Minnow S) czy obrotowkom 0-1?

Edytowane przez Żbiku

701-2 raczej nie spełni twoich wymagań... co do woblerów u mnie pracuje do max 4cm, a w przypadku obrotówek w zasadzie nie daje się brania (pstrążki i klenie) zaciąć... w przypadku woblerów problemem nie jest prowadzenie tylko celne rzucanie... ten sam problem będzie dotyczył rzutów gumą...

jeśli phenix to weż pod uwagę jednoczęściową wersję... ewentualnie polecam suzuki 4lb - powinien być ok:)

w każdym przypadku daj najlżejsze możliwe przelotki!!!

• Like 1

Jednoczęściowy patyk odpada ze względów transportowych (kij docelowo jeździ w bagażniku na stałe).

Myslalem jeszcze nad FX761-2 docietym po pare cm od góry i dołu.

Ważne jest to, aby kij komfortowo rzucał główkami od 1.5-2g + worm (Phenix Trout Worm) lub jaskółka (np Lunker City 2.5")

Jednoczęściowy patyk odpada ze względów transportowych (kij docelowo jeździ w bagażniku na stałe).

Myslalem jeszcze nad FX761-2 docietym po pare cm od góry i dołu.

Ważne jest to, aby kij komfortowo rzucał główkami od 1.5-2g + worm (Phenix Trout Worm) lub jaskółka (np Lunker City 2.5")

Widzę, że wracasz do sprawdzonych konstrukcji....  :P

widzę, że preferujesz dłuższe i suzuki jakoś nie podchodzi... w lekkim zbrojeniu phenix powinien sobie poradzić, mój jest niestety w alconitach... możesz też skrócić 701 od góry... ale obrotówki to raczej tylko na okonia, klenie będą odbijać...

Kij ma byc stricte pstragowy. Krotki (najlepiej 7'), bo dosc uniwersalny, a brzegi zarośnięte i ciężej operować długim kijem. Rzuty w punkt, często spod siebie, spod jajek, boczne, wiec patyk musi dać radę komfortowo i celnie podawać jaskółkę 6cm na glowce 1.5g-3.5g.

Z drugiej strony, nie chce mi sie nosić 2 patyków i fajnie by było, jakby można było poprowadzić takim patykiem woblera 6cm czy obrotowke nr 1.

Kij ma byc stricte pstragowy. Krotki (najlepiej 7'), bo dosc uniwersalny, a brzegi zarośnięte i ciężej operować długim kijem. Rzuty w punkt, często spod siebie, spod jajek, boczne, wiec patyk musi dać radę komfortowo i celnie podawać jaskółkę 6cm na glowce 1.5g-3.5g.

Z drugiej strony, nie chce mi sie nosić 2 patyków i fajnie by było, jakby można było poprowadzić takim patykiem woblera 6cm czy obrotowke nr 1.

kuba mam 701-2 i powiem tak - jak skrócisz go o 5-10 cm to moim zdaniem obsłuży spokojnie to co chcesz.

i zalecam torzite do niego (leciutkie).

Suzuki 4lb też będzie ok :)

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

widzę, że preferujesz dłuższe i suzuki jakoś nie podchodzi... w lekkim zbrojeniu phenix powinien sobie poradzić, mój jest niestety w alconitach... możesz też skrócić 701 od góry... ale obrotówki to raczej tylko na okonia, klenie będą odbijać...

Co znaczy, ze beda odbijac?

• 1 miesiąc temu...