pablo208 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Musi być dwuskład i minimum 2,13m. Może jednak brać MHX S842-2 i nie kombinować z Phenixem?Nie kombinować i z MhX-em. Phenix to świetna firma ,mam kilka kijkow na tych blankach, Mialem również i fx701-1 . Fajny kijek,ale dupy nie urywa. Jest kilka fajniejszych konstrukcji do okoniowania Zależy w jakim przedziale chcesz łowić ..jesli mikro gumy itp. o polecam matagi Mebaru do 3 czy tam 4 gram. Jesli ciut mocniej Matagi SS LL. Kapitalne blanki - puki co nie widzialem jeszcze niczego lepszego do tego typu lowienia. Dla mnie absolutny top. Czułe i pieknie uginające się i porządnym zapasem mocy - w przypadku przylowu. Na LL szczupaki 60-70 cm wciągalem przez przelotki Moim skromnym zdaniem ,żaden MHX , phenix 701 ? może i tak,ale tylko w jednym kawalku - ten w 2 to już inna konstrukcja . Edytowane 20 Marca 2016 przez Spejson 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Nie kombinować i z MhX-em. Phenix to świetna firma ,mam kilka kijkow na tych blankach, Mialem również i fx701-1 . Fajny kijek,ale dupy nie urywa. Jest kilka fajniejszych konstrukcji do okoniowania Zależy w jakim przedziale chcesz łowić ..jesli mikro gumy itp. o polecam matagi Mebaru do 3 czy tam 4 gram. Jesli ciut mocniej Matagi SS LL. Kapitalne blanki - puki co nie widzialem jeszcze niczego lepszego do tego typu lowienia. Dla mnie absolutny top. Czułe i pieknie uginające się i porządnym zapasem mocy - w przypadku przylowu. Na LL szczupaki 60-70 cm wciągalem przez przelotki Moim skromnym zdaniem ,żaden MHX , phenix 701 ? może i tak,ale tylko w jednym kawalku - ten w 2 to już inna konstrukcja .Co do Matagi to się zgodzę, zajebiaszcze okoniówki wychodzą, jest jeszcze Suzuki....a skreślanie MHX i Phenixa tak na starcie i porównywanie do Matagi to jak dla mnie spore nadużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NERO Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Co do matagi to nie myślę o tych kijkach. Okonie łowię sporadycznie więc myślę że phenix to granica. Większe pieniążki wolę włożyć w szczupaczki,które wypełniają 80% mojego czasu nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Musi być dwuskład i minimum 2,13m. Może jednak brać MHX S842-2 i nie kombinować z Phenixem?Można przyciąć FX761-2 z dołu i z góry ,uzyskasz wietną okoniówkę w dwóch kawałkach,zbliżoną parametrami do FX701.Poprowadzi znacznie lepiej gumki na główkach 3-8g,ja łowiłem z powodzeniem na 10g +gumak 5cm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 (edytowane) Co do Matagi to się zgodzę, zajebiaszcze okoniówki wychodzą, jest jeszcze Suzuki....a skreślanie MHX i Phenixa tak na starcie i porównywanie do Matagi to jak dla mnie spore nadużycie.Nie skreślam Phenixa - pisałem jedynie , że oprócz fx701 jest kilka fajnych blanków z tej firmy i że sam kilka posiadam ...Dodam ,że jakość wykonania i grubość ścianek jest w tych blankach doskonała- bynajmniej w tych , które ja posiadam (fx 902 fx 862 M1 XUL i jeszcze kilku innych ) Co do całej gamy MXH-a nie będe się wypowiadał i wyrażał swojego zdania , a już na pewno nie będe mówił co myślę o jakości i powtarzalności w/w blanków Jest jak jest jest jeden woli blondynki inny .... Ja wolę skośnookie Matagi , inny skośnookie MHX - cóż mamy wolny kraj i każdy z nas ma swoje przemyślenia - doświadczenia itp. Pozdrawiam serdecznie Paweł Edytowane 21 Marca 2016 przez Spejson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Można przyciąć FX761-2 z dołu i z góry ,uzyskasz wietną okoniówkę w dwóch kawałkach,zbliżoną parametrami do FX701.Poprowadzi znacznie lepiej gumki na główkach 3-8g,ja łowiłem z powodzeniem na 10g +gumak 5cmO jak dużym skróceniu mowa? Mam blank i przymierzam się, ale boję się zbyt dużego pokrycia z MHX S871-2,który dla mnie 2-5g + mała gumka śmiga. Do 5-12g mam UMBX 700L. Nie chciałbym dublować zbyt mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 O jak dużym skróceniu mowa? Mam blank i przymierzam się, ale boję się zbyt dużego pokrycia z MHX S871-2,który dla mnie 2-5g + mała gumka śmiga. Do 5-12g mam UMBX 700L. Nie chciałbym dublować zbyt mocno.Przytnij po 5cm z szczytu i z dołu.Ja robiłem nawet na 215cm i jest OK. Wpasuje się idealnie między dwa podane wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 761-2 bez przycięcia to dość słaba okoniowka. Ma zdecydowanie za miękki szczyt. Ja zamieniłem oba kije 701 i 761 na ich odpowiedniki Suzuki Rożnicę w cenie blanków widać i czuć gołym okiem.I nie można tych blanków porównywać bo to inne ligi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Temat odkopuję. Mam pytania co do blanku FX801-2:1) On jest mod-fast czy fast? Pytam bo na stronie art-rod jest opisany jako fast, a na stronie rodmas jako mod-fast. No chyba iż FX802-2 i FX802-2-B to dwa różne blanki?2) Jaki zakres przynęt komfortowo ogarnia? Da radę nim łowić na mikro jigi około 1g?3) Może ktoś by się pokusił o opisane wrażeń z użytkowania (czucie przynęt, praca wędki pod rybą) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemson Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 1. Szczytowa część blanku jest bardzo miękka w dolniku już jest trochę mocy z tąd może ten opis mod-fast. Jest o "ziarnko" delikatniejszy od 802-2.2. Jeśli chodzi o zakres to ja nim łowię głównie właśnie na micro jigi i micro wobki, takie 1g dociążam czasem śrócinką jakieś 30cm od jiga jeśli łowię na mniejszych rzeczkach to i bez dociążenia na jakieś 8-10m da rade i bez niego miotnąć. Rzadziej natomiast łowię nim na paproszarnie z powodu miękkiej szczytówki.3. Fajnie gnie się już pod dłoniakiem pod większą rybą przychodzi w głębokie ugjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Dzięki za odpowiedź. Mógłbyś jeszcze napisać jaką gramaturę przynęt wędka poprawnie obsługuje? Piszesz iż na paprochy nie za bardzo... mógłbyś rozwinąc temat? Liczyłem na to iż wędka poprawnie obsłuży główki 1-3g + gumiak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemson Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Takimi gumkami na takich główkach da rade ja jeśli łowiłem nim na gumki to w przedziale 2-5g więcej to już na wleczonego. Ale jeśli bym szukał blanki i pod gumki i pod jigi zastanowił bym się nad oczko mocniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Wiktor, a jak FX701-2 w kontekście pstraga na gumki (wormy, jaskółki 2-3") na glowkach 1.5-4g? Da radę? Głownie krótkie ale celne punktowe rzuty na zakrzaczonej pomorskiej rzeczce. Kij na tym blanku da radę woblerom 5-6cm (typu Minnow S) czy obrotowkom 0-1? Edytowane 20 Stycznia 2017 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 701-2 raczej nie spełni twoich wymagań... co do woblerów u mnie pracuje do max 4cm, a w przypadku obrotówek w zasadzie nie daje się brania (pstrążki i klenie) zaciąć... w przypadku woblerów problemem nie jest prowadzenie tylko celne rzucanie... ten sam problem będzie dotyczył rzutów gumą...jeśli phenix to weż pod uwagę jednoczęściową wersję... ewentualnie polecam suzuki 4lb - powinien być ok:)w każdym przypadku daj najlżejsze możliwe przelotki!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Jednoczęściowy patyk odpada ze względów transportowych (kij docelowo jeździ w bagażniku na stałe). Myslalem jeszcze nad FX761-2 docietym po pare cm od góry i dołu. Ważne jest to, aby kij komfortowo rzucał główkami od 1.5-2g + worm (Phenix Trout Worm) lub jaskółka (np Lunker City 2.5") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Jednoczęściowy patyk odpada ze względów transportowych (kij docelowo jeździ w bagażniku na stałe). Myslalem jeszcze nad FX761-2 docietym po pare cm od góry i dołu. Ważne jest to, aby kij komfortowo rzucał główkami od 1.5-2g + worm (Phenix Trout Worm) lub jaskółka (np Lunker City 2.5") Widzę, że wracasz do sprawdzonych konstrukcji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 widzę, że preferujesz dłuższe i suzuki jakoś nie podchodzi... w lekkim zbrojeniu phenix powinien sobie poradzić, mój jest niestety w alconitach... możesz też skrócić 701 od góry... ale obrotówki to raczej tylko na okonia, klenie będą odbijać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Kij ma byc stricte pstragowy. Krotki (najlepiej 7'), bo dosc uniwersalny, a brzegi zarośnięte i ciężej operować długim kijem. Rzuty w punkt, często spod siebie, spod jajek, boczne, wiec patyk musi dać radę komfortowo i celnie podawać jaskółkę 6cm na glowce 1.5g-3.5g.Z drugiej strony, nie chce mi sie nosić 2 patyków i fajnie by było, jakby można było poprowadzić takim patykiem woblera 6cm czy obrotowke nr 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 suzuki 4 lub 6lb, ewentualnie heers nie pamiętam symboli i mocy, ale pierwszy na liście blanków - ten zdecydowanie szybszy, raczej tylko na żyłkę... 701-2 zdecydowanie za słaby na pstrągi, zwłaszcza powyżej 40... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Kij ma byc stricte pstragowy. Krotki (najlepiej 7'), bo dosc uniwersalny, a brzegi zarośnięte i ciężej operować długim kijem. Rzuty w punkt, często spod siebie, spod jajek, boczne, wiec patyk musi dać radę komfortowo i celnie podawać jaskółkę 6cm na glowce 1.5g-3.5g.Z drugiej strony, nie chce mi sie nosić 2 patyków i fajnie by było, jakby można było poprowadzić takim patykiem woblera 6cm czy obrotowke nr 1. kuba mam 701-2 i powiem tak - jak skrócisz go o 5-10 cm to moim zdaniem obsłuży spokojnie to co chcesz.i zalecam torzite do niego (leciutkie).Suzuki 4lb też będzie ok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Ostatecznie, po długim dumaniu i kombinowaniu wzialem Kraaga XF 705-2N 5lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Ostatecznie, po długim dumaniu i kombinowaniu wzialem Kraaga XF 705-2N 5lb Napisz jak wrażenia bo nie miałem tego blanku w rękach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Czy ktoś z Kolegów może opisać bliżej swoje doświadczenia z blankiem FX 661-2? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 widzę, że preferujesz dłuższe i suzuki jakoś nie podchodzi... w lekkim zbrojeniu phenix powinien sobie poradzić, mój jest niestety w alconitach... możesz też skrócić 701 od góry... ale obrotówki to raczej tylko na okonia, klenie będą odbijać...Co znaczy, ze beda odbijac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Co znaczy, ze beda odbijac?nie zatniesz:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi