AdasCzeski Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 (edytowane) W jakiej temperaturze i wilgotności powietrza przechowywac kołowrotek by przez lata był jak nowy ? Smar nie wysechł ?Szumieć nie zaczął ? Różne mam doświadczenia, ale morethana 3000 można przechowywać nawet w gównie i tak po opłukaniu będzie działał, w ceracie 3000 HC po podobnych przejściach może puszczać oporówka... Tak czy siak tych dwóch modeli, nie sprzedam nigdy... chyba, że ktoś wymyśli wędkę w mocy 17 - 25 lb, długości 2,6- 2,9 metra i wadze 30 g. Edytowane 24 Maja 2018 przez AdasCzeski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Różne mam doświadczenia, ale morethana 3000 można przechowywać nawet w gównie i tak po opłukaniu będzie działał, w ceracie 3000 HC po podobnych przejściach może puszczać oporówka... Tak czy siak tych dwóch modeli, nie sprzedam nigdy... chyba, że ktoś wymyśli wędkę w mocy 17 - 25 lb, długości 2,6- 2,9 metra i wadze 30 g. Wtedy to już ryb w Warcie nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Wtedy to już ryb w Warcie nie będzie Ja tylko sprostuję - w woj. łódzkim już nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Różne mam doświadczenia, ale morethana 3000 można przechowywać nawet w gównie i tak po opłukaniu będzie działał, w ceracie 3000 HC po podobnych przejściach może puszczać oporówka... Tak czy siak tych dwóch modeli, nie sprzedam nigdy... chyba, że ktoś wymyśli wędkę w mocy 17 - 25 lb, długości 2,6- 2,9 metra i wadze 30 g. Wtedy to już ryb w Warcie nie będzie Jest prawdopodobne , że wtedy to już Warty nie będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Wszystko zależy od parametrów użytego smaru i oliwki Jednak z niską temperaturą nie należy przesadzać, bo zaczną puszczać oporówki . Skoro takie klimatyczne zabiegi stosuje się do wina, niektórzy w specjalnie klimatyzowanych pomieszczeniach przechowują gitary, a audiofile nie palą w pokojach odsłuchowych, to może i sprzętowi wędkarskiemu należy stworzyć sterylne warunki, aby przetrwał dzisięciolecia bez szwanku? Tylko jak dzisiaj obiektywnie ocenić który jest tego wart? Pomieszczenia klimatyzowanego nie mam ale PRS leży w case z higrometrem i nawilżaczem :-))))) . Ot drewno w gitarze jest egzotyczne i potrzebuje stałej wilgotności bo h...j je strzeli i będzie do wyrzucenia ale żeby tak z kołowrotkami. Lekka przesada.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 A gdyby tak spojrzeć na temat całkiem z innej i pozornie niepowiązanej strony ... Kiedyś każdy chciał mieć porządne, klasyczne jeansy - Levi's, Lee czy Wrangler. Teraz "szczytem mody" są ciuchy podarte czy popękane a te z wyższej półki potrafią być cerowane koronką i obszyte cekinami ... Czyli bylejakość ma zastąpić tradycyjne rozwiązania i klasyczne wartości ...Wiem, niektórym może się wydawać, że zbyt daleko odbiegam od tematu ... jednak, czy aby na pewno ... ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 (edytowane) Wtedy to już ryb w Warcie nie będzie spokojnie ja nie zabieram ryb... , a żyć zamierzam wiecznie. Patrząc na obecny trend to, może koledzy będą łowić ukleje z opadu, cierniki na boczny i jazgarze na jiga 0,0001 g wleczonego po dnie na wędce z końskiego włosia. Wtedy wejdę ja ubrany cały na biało z kijem do 17 lb i morkiem 3000 Edytowane 24 Maja 2018 przez AdasCzeski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 spokojnie ja nie zabieram ryb...Ani Córki na stadion 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 A gdyby tak spojrzeć na temat całkiem z innej i pozornie niepowiązanej strony ... Kiedyś każdy chciał mieć porządne, klasyczne jeansy - Levi's, Lee czy Wrangler. Teraz "szczytem mody" są ciuchy podarte czy popękane a te z wyższej półki potrafią być cerowane koronką i obszyte cekinami ... Czyli bylejakość ma zastąpić tradycyjne rozwiązania i klasyczne wartości ...Wiem, niektórym może się wydawać, że zbyt daleko odbiegam od tematu ... jednak, czy aby na pewno ... ?Doskonale napisane panie Januszu. Lud ma wręcz piać z zachwytu nad bylejakością i byle gównością w każdej dziedzinie bo tak jest najtaniej i najlepiej i przy okazji sam się wykańcza (śmieciowe jedzenie non stop kreowane na restauracyjne), a dla kogo te peany to sami sobie odpowiedzcie na to pytanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1125 Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Ja tam ze Stelli 98 cz Twin Powera 98 już się wyleczyłem . Fakt solidne to jak diabli , ale nawój bardzo słaby a to dla mnie istotna kwestia aby podczas nocnego łowienia nie przejmować się układaniem linki na szpuli . Napisz jak możesz jaki wpływ ma "bardzo słaby nawój" jaki ma np. 4000F do łowienia w nocy?? Brody? Krótsze rzuty? Sama świadomość słabego nawoju? Od ok 8 lat miałem raptem 3 brody -linka daiwa turnament 8. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 (edytowane) Napisz jak możesz jaki wpływ ma "bardzo słaby nawój" jaki ma np. 4000F do łowienia w nocy?? Brody? Krótsze rzuty? Sama świadomość słabego nawoju?Od ok 8 lat miałem raptem 3 brody -linka daiwa turnament 8.Miałem i TP i Stelle - oba kołowrotki miały bardzo kiepski nawój.Krótsze rzuty ? - Tak , sprawdzone na tym samym kiju i lince i to nie o 1 m tylko znacznie.Świadomość słabego nawoju ? W młynku tej klasy może irytować.Okuma Raw II też ma niby słaby nawój a i tak jest o klasę lepiej nawijającym młynkiem po regulacji podkładkami.To bardzo dobre kołowrotki , ale nie dla mnie . Ostatecznie po eksperymentach z klasykami wybrałem nowsze konstrukcje. Nie najnowsze , ponieważ roczniki 05 , 11 Biomistrza kulturą pracy pod obciążeniem i nawojem biją je na głowę a żywotność jest taka , że powoli mi się najzwyczajniej nudzą choć oba pewnie już wyzioną ducha u mnie .Mimo wszystko te z lat 98 wytrzymalsze...ja tego nie neguję.Nowi właściciele co je odkupili raczej też zadowoleni. Edytowane 24 Maja 2018 przez Szymon82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 (edytowane) Janusz. Jakbyś nie pamiętał, to właśnie w tamtym czasie rodziły się pomysły "wycierania wycieruchów". Choćby cegłą???????????? Edytowane 25 Maja 2018 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 ... a w późniejszym czasie pumeksem; następne wcielenie, to "dekatyzacja" w wapnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 (edytowane) Szkoda, ze jeszcze Japonczyk nie dostrzegl tych trendow i na japonskich aukcjach ceny tych kolowrotkow nie polecialy na leb na szyje Turkowate jeszcze mozna kupic za przyzwoite pieniadze ale np kreciolki z serii 2506 to juz nie za bardzo. Pierwszy kolowrotek z tej serii kupilem 2-3 lata temu a w tym roku naszla mnie ochota w zaopatrzenie sie w dodatkowa szpulke. Jak to zwykle bywa zaczelo sie od poszukiwania szpulki a skonczylo na zakupie calego kolowrota. Przy czym mialem cicha nadzieje, ze bedzie taniej niz kiedys ale nie bylo. Spedzilem ze 3 tygodnie myszkujac po aukcjach ale nie znalezlem tagiego kolowrotka w dobrym kosmetycznie stanie za mniej niz 10 000Y. Teraz troche z innej beczki. Przegladajac opinie na temat kolowrotkow Daiwa BG doszedlem do wniosku, slusznie czy nie to juz inna historia ,ze potrzebuje trwalej maszynki w dwoch rozmiarach: 2500 oraz 4000. Jesli chodzi o rozmiar 2500 to mam nadal w bardzo dobrym stanie Turka w tym rozmiarze wiec zapytalem sie trzezwo co moge zyskac kupujac BG? W sumie oprocz gladszej pracy nie zyskam nic. Doszedlem wiec do wniosku, ze ten Turek bedzie oral u mnie do konca swoich (lub moich) dni Natomiast jesli chodzi o rozmiar 4000 to mialem swiadomosc, ze stary Turek w tym rozmiarze reke by mi urwal tak wiec mialem doskonaly pretekst zeby kupic nowy BG4000. Edytowane 25 Maja 2018 przez Luckyguliver 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Bliźniaczki za półdarmo :https://www.ebay.com/itm/Shimano-Stella-4000FA-Excellent-Conditions-Super-Smooth-Extremely-Rare-Twins/323268365527?hash=item4b444bccd7:g:HQQAAOSwNA1bBFvA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 (edytowane) Co do cen na japońskich aukcjach, to uważam, że raczej nie Japończycy je dyktują Z tym sprzętem chyba jest tak, że wielu wędkarzy jest mniejszymi lub większymi gadżeciarzami i potrzebuje od czasu do czasu czegoś nowego. Zwłaszcza w czasie, gdy lód ściśnie i łowić się nie da Sam osobiście używam turka force, turka ZiA, stelli 2007, 2008 SW. Millenium leży nieużywana, ale oko cieszy. TD-Z R+ również. Force, czy ZiA mam pudełkowe "w zapasie, na wypadek, gdyby te używane się skończyły". Tylko skończyć się nie mogą -> może to dzięki serwisantowi, który sprawia, że ilekroć wracają, morda się cieszy Żeby nie było - moje ZiA nie pracuje maślanie i do UL za cholerę się nie nadaje (od tego jest stella ), ale do zastosowań typu obijanie na łódce, czy łowienie na kamieniach sprawdza się wyśmienicie Z drugiej strony, chyba ze wszystkimi używanymi, leciwymi rzeczami jest tak, że cena spada do pewnego poziomu, a potem jest juz const. Zatem kierując się ekonomią mając do wyboru nowy kołowrotek za 300zł, czy używanego turka ZiA za 300zł wziąłbym turak - za 5 lat nadal będzie wart 300zł Edytowane 25 Maja 2018 przez psd27 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 .... kolejny gadżeciarz publicznie się przyznał do swojego "uzależnienia" Czas pomyśleć o jakiś AA dla takich osób. Witam.Jestem ..... i mam problem ......Zwracam się do Was , bo nie daję już rady...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Co do cen na japońskich aukcjach, to uważam, że raczej nie Japończycy je dyktują Z tym sprzętem chyba jest tak, że wielu wędkarzy jest mniejszymi lub większymi gadżeciarzami i potrzebuje od czasu do czasu czegoś nowego. Zwłaszcza w czasie, gdy lód ściśnie i łowić się nie da Sam osobiście używam turka force, turka ZiA, stelli 2007, 2008 SW. Millenium leży nieużywana, ale oko cieszy. TD-Z R+ również. Force, czy ZiA mam pudełkowe "w zapasie, na wypadek, gdyby te używane się skończyły". Tylko skończyć się nie mogą -> może to dzięki serwisantowi, który sprawia, że ilekroć wracają, morda się cieszy Żeby nie było - moje ZiA nie pracuje maślanie i do UL za cholerę się nie nadaje (od tego jest stella ), ale do zastosowań typu obijanie na łódce, czy łowienie na kamieniach sprawdza się wyśmienicie Z drugiej strony, chyba ze wszystkimi używanymi, leciwymi rzeczami jest tak, że cena spada do pewnego poziomu, a potem jest juz const. Zatem kierując się ekonomią mając do wyboru nowy kołowrotek za 300zł, czy używanego turka ZiA za 300zł wziąłbym turak - za 5 lat nadal będzie wart 300zł Obserwując EBAY i tym podobne .... zauważyłem , że ceny dyktują nasi bracia ze WSCHODU. To tam jest rynek bez dna , biorą wszystko jak leci byleby było mocne .tendencja jest na Twinki , Certaty, Stelle - wszystko starsze modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Z drugiej strony z kolei, znad Dniepru i znad Wołgi można również ściągnąć fajne rzeczy po atrakcyjnych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 To się zgadza Krzysiek , jest tylko małe aleeee... "ta czarna dziura wciągająca wszystko" po przekroczeniu wschodniej granicy i zaufanie. TU JEST PIES POGRZEBANY !!!! Co do zawartości sklepów rynku wschodniego nawet nie próbuje dyskutować..... po prostu nie ma o czym, "biją" nas na głowę ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) Generalnie sprawa ze sprzętem wędkarskim jest praktycznie taka sama,jak z autami-maluch może kosztować 500 zeta,albo 30000 zeta,zależy od stanu. Tak samo z kołowrotkami- Milenka może być za 1500,albo za blisko 10 tysi (widziałem dwie sztuki na rosyjskim portalu w granicach 130-140 tys rubli). A numerek od razu podbija cenę o +30%. Także Eurotax w przypadku aut,jak i kołowrotków się nie sprawdza,jedynie ubezpieczyciele mogą dzięki niemu przycinać na wypłacie odszkodowań . Kwestia jest tylko taka,że jeden ma kołowrotki do łowienia,a inny do gabloty,gablotowce zazwyczaj będą droższe,bo to zupełnie inna gałąź wędkarstwa. Edytowane 26 Maja 2018 przez CM Punk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi