Skocz do zawartości

San od Hoczewki do Postolowa

lipien84

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mogę kilka słów z mojego pobytu nad Sanem z przed GP  - same drobne pstrążki między 15-27cm, lipieni nie łowilem więc nie piszę chociaz widziłem kilka oczek i kilka fajnych lipieni się pokazało, przed samym GP wpuszczono trochę pstrągów w okolicach miary i trochę powyżej i to jest prawie całe pogłowie miarowego pstrąga na Sanie. Generalnie jak na tak piękną rzekę z taką renomą słabiutko....

ja planuje wyjazd na drugi weekend czerwca... moze strimer moze jakias nimfa  byle woda byla w miare bo nigdy nic nie wiadomo ... troche popada w okolicy i sie kawa z mlekiem zrobi .... jakie muchy polecacie i gdzie najlepiej  lowic.... bo jak w zeszlym roku na otwarciu sezonu bylem to w zasiegu wzroku w Laczkach naliczylem 30 wedkarzy.... presja wedkarska w tamtym rejonie to jakas masakra

Śledziłem wyniki GP gdyż startowali tam moi przyjaciele...wiem jak był zanim  wpuścili ryby i po tym oraz jak reagowały podczas zawodów... i wiem jedno gdyby nie te wpuszczaki byłaby katastrofa...jeszcze od Hoczewki do mostu w Huzelach coś rybki....15-25cm a niżej byłoby pełno zer

... wiem jedno gdyby nie te wpuszczaki byłaby katastrofa...jeszcze od Hoczewki do mostu w Huzelach coś rybki....15-25cm a niżej byłoby pełno zer

Dokładnie jak piszesz. Rozmawiałem właśnie z kolegą, sporo połowił, ale wszystko wpuszczaki. Byliśmy jakieś 2tyg. wcześniej, trafiały się kropki, ale było bardzo słabo.

Ryba wpuszczana jest już pokuta i po części wyłowiona za miesiąc wszystko wróci do normy pstrągów nie będzie....podsumowując na moje 5 dni łowienia 0 kontroli i wszyscy muszkarze poniżej OS łowią lipienie...łowiąc na codzień na Dunajcu kontrole są prawie codziennie a zdarzają się dwa razy dziennie.

I ja będę w nadchodzący  długi weekend w Bieszczadach ale z tego co piszecie to chyba daruję sobie ten odcinek. Pewnie ludzi będzie jak zwykle w taki weekend - jak na Krupówkach. 

Może na Solinie się pobawię a może gdzieś na dopływach ... 

Bylem na weekendzie z żoną w Łączkach w trakcie GP. Łowilem tylko w piątek na spina, 10szt największy jakieś 30cm plus dwa małe lipienie. Ryby wyłącznie brały w pewnej partii wody. Oglądając zawodników w sobotę (piesza tura) przez godzinę widziałem 4 ryby, druga tura grilujac nad wodą od 16 do wieczora nie zobaczyłem ani jednej ryby????. W tamtym roku brały nawet takie 40-tki.Oczywiście były to wpuszczaki. Gdzie one są...?

I ja będę w nadchodzący  długi weekend w Bieszczadach ale z tego co piszecie to chyba daruję sobie ten odcinek. Pewnie ludzi będzie jak zwykle w taki weekend - jak na Krupówkach. 

Może na Solinie się pobawię a może gdzieś na dopływach ... 

Osława, piękna rzeka dużo fajnego klenia i tysiące świnek no i zdarzają się pstrągi...

Ponoć tam panuje C&R i wszyscy się tego trzymają jak przystało na "kwiat" wędkarstwa ....

Lata zarybień , odcinki specjalne , limitowane licencje ,  itd... ;  a ryb jak nie było , tak niema ....  :(  - poza "czasowymi wpuszczakami"   ;)

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Osława, piękna rzeka dużo fajnego klenia i tysiące świnek no i zdarzają się pstrągi...

Dzięki Piotrek.

Znam Osławę jak i inne dopływy też. 

Zapewne polatam trochę wyżej :), o większa rybę tam zdecydowanie trudniej ale za to cisza i spokój - a jakie krajobrazy...

• Like 1

Ponoć tam panuje C&R i wszyscy się tego trzymają jak przystało na "kwiat" wędkarstwa ....

Lata zarybień , odcinki specjalne , limitowane licencje ,  itd... ;  a ryb jak nie było , tak niema ....  :(  - poza "czasowymi wpuszczakami"   ;)

Panowie nie piszą OS SAN tylko o odcinku poniżej.

OS ostatnio wizytowałem (pierwszy raz) bardzo fajna woda, jako muszkarski nowicjusz w 4 dni (przy kiepskiej pogodzie) wydrapałem około 25 pstrągów i ze 30 lipasków. Lipaski małe a pstrągi fajne max 51 cm. Widać i czuć że na OSie ryby są.

tam od hoczewki w dol to lipieni nie mozna zabierac od lat jest calkowity zakaz .... a ryb coraz mniej.....  jak to wytlumaczyc.... czy zrobienie odcinka no-kill powoduje ze okreg nie ma  obowiazku zarybiania takowego odcinka danym gatunkiem ryb a pstragi wpuszczane tylko przed zawodami sa tzw magnesem dla ludzi lubiacych - pol dzikie rybie mieso ? 

• Like 2

• 3 tygodnie później...