Skocz do zawartości

San od Hoczewki do Postolowa

lipien84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wybieram się w sierpniu z rodzinką na wakacje nad Solinę.

Planuję zabrać spinning i spróbować się na Sanie od Hoczewki w dół.

Gdzie najbliżej tego miejsca można zostawić auto i na jakie przynęty warto próbować coś wydłubać?

Moje dotychczasowe doświadczenie z pstrągami tylko na lubelskich małych ciurkach.

Z góry dziękuję za odpowiedź, może być również na priv.

Z pstrągiem szału nie ma, szczególnie z tym większym. Jak masz muchówkę to pole do popisu znacznie większe, dojdą lipienie i klenie a i wody niedaleko Soliny znacznie więcej. Co do parkowania to jak będziesz jechał nad Soline przez Hoczew to po drodze wypayrzysz miejsca i stojące samochody.

Edytowane przez siatkaz

Woblery 5-7cm, obrotówki ja najczęściej używam chrabąszczy mepsa 2, black furry, gumy - twistery czarny, motor, fiolet, białe na pstrągi, i małe 2-3 cm w podobnych kolorach na lipienie.

Możesz też tak kombinować: https://www.fishing.org.pl/topic/83-g%C3%B3rny-san-od-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a-do-m-przemy%C5%9Bl/?page=149

Co do miejscówek to jak będzie miejsce to ujście Hoczewki, później dołki na Łączkach, rynny na wysokości "SAN 31" +/- znak "teren zabudowany", później jeden i drugi zakręt poniżej mostu.

Auto zaparkujesz co kawałek na poboczu, co kawałek sa widoczne wyjeżdżone miejsca.

• Like 1

Niestety OS wieczny nie będzie. Lubię górny San i dopływy, ale niestey moje obserwacje znajdują oficjalne potwierdzenie, wody jest coraz mniej i cierpi cały ekosystem. Znam też całkiem dobrze nizinny fragment w ok. Jarosławia i tam jest podobnie, pomimo widocznie mniejszej presji wędkarzy, ryb jest coraz mniej.

Link do artykułu o sytuacji na Sanie i wersja papierowa

post-59931-0-59383600-1531082160_thumb.jpg

No fakt, wody jak by coraz mniej. W zeszłym roku jedne z kolegów z forum był an Sanie, pierwszy raz. Wczesniej napisałem mu co gdzie i jak, wysąłem pozaznaczane kawałki mapy, zdjęcia.

Dzwoni pierwszego dnie kolo 11 i mówi ze odwiedził wszystkie miejsca które mu zaznaczyłem, ale chyba elektrownia całkiem wodę zakręciła.

Odpalam pogodynke, jedna=a kamerkę na San, druga .. kurde woda jest, i to nie najgorsza.

Dzwonie i pytam ile jest tej wody, a on że od kostek  po kolana, na środku w rynnach tak po pas max i znowu po kolana.

Był wielce zdziwiony jak mu powiedzeniem że u ans tyle wody to raczej norma, a latem to wręcz stan wysoki.

• Like 1

• 3 lata później...

Panowie jadę z rodzinką w tym tyg. w okolicę Leska.

Jak wygląda sytuacja na wodzie? Klarowność, stan ?

Przy jakim stanie na wodowskazie w Lesku jet woda jest najlepsza do wędkowania  w tym okresie ??

Bardzo proszę o odp. o pomoc, mam możliwość przesunąć wyjazd o 2-3 dni może woda się oczyści, spadnie, pogoda poprawi ?

Edytowane przez koyot

https://kamery.live/polska/kamera-na-rzeke-san.html

Kamera jest w Zagórzu, tylko obadaj sobie w dzień bo teraz nic nie zobaczysz, wprawdzie jest poniżej Leska, ale sporo mówi o wodzie.

Stan na dzisiaj to 197cm w Lesku, więc idą 2 turbiny, woda raczej wysoka jak na brodzenie, chyba że znasz dobrze rzekę, bo inaczej trzeba się będzie szybko przebierać  :) . Na Hoczewce woda spadła to może się troszkę San oczyści jak nie będzie lało.

Edytowane przez rally
  • Like 1

Trzy dni bylem w okolicy. Woda jeśli chodzi o kolor ok. Stan tak jak kolega wyżej pisał, ida dwie turbiny tak więc lekko nie ma. Wędki miałem ale nie łowiłem bo z rodzinką pojechałem i jakoś zebrać sie nie mogłem. Chyba nic nie straciłem bo przez 3 dni widziałem jednego wędkarza. Lepiej jedz na Myczkowce choć tam szalu pewnie tez nie będzie. Fajnie to już było, tak jak tanio w Bieszczadach.

OJJJJJJ WAM pokażę :D TWARDY jestem!

Mam jeszcze pytanko jestem z nizin i u mnie nie wolno spiningować na zbiornikach do 1 maja.

Jak to wygląda na ,Myczkowcach ? te łódki na Myczkowcach PZW to w jakim okresie są wypożyczane ?

Cały rok można pływać

Ale kto się tym zajmuje to nie mam pojęcia.

Ja tam pływam na swoim sprzęcie albo łowię z brzegu

• 7 miesięcy temu...