Skocz do zawartości

Ale kino !

Ugly

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy wywiad, świetny aktor. Obok Paula Newmana mój ulubiony z "tamtych" czasów..

Czasy dobrego kina i jeszcze lepszych aktorów min.Cybulski, Werner, Harris.....

Czasy gdzie aktorzy nie udawali, lecz grali. 

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Nie tylko nasuwa. Jak dla mnie to klon. I to na dodatek przekombinowany.

To mamy kompletnie inne odczucia. Dla mnie "1917" jest filmem bardziej "intymnym", czasami wręcz klaustrofobicznym. Nie ma tu takich szerokich planów jak w "Szeregowcu Rayanie". Czasami czułem się na nim jakbym grał w "Call of Duty". A scenariusz bardziej skojarzył mi się z "Gallipoli" (BTW polecam). Jak pisałem - ja jestem pod wrażeniem. Stawiam go na półce z "Czasem Apokalipsy" ,"Szeregowcem Rayanem" i""Cienką czerwoną linią".

To mamy kompletnie inne odczucia. Dla mnie "1917" jest filmem bardziej "intymnym", czasami wręcz klaustrofobicznym. Nie ma tu takich szerokich planów jak w "Szeregowcu Rayanie". Czasami czułem się na nim jakbym grał w "Call of Duty". A scenariusz bardziej skojarzył mi się z "Gallipoli" (BTW polecam). Jak pisałem - ja jestem pod wrażeniem. Stawiam go na półce z "Czasem Apokalipsy" ,"Szeregowcem Rayanem" i""Cienką czerwoną linią".

Fantasmagorycznym, tego slowa mi zabraklo. Film jest nakrecony (w sensie technicznym, montazu) przepieknie i w sposob szczegolny; wcale tez nie twierdze, ze ten film jest slaby;

W moim odczuciu posilkujac sie tytulami z Twojej listy klimatem najblizej mu faktycznie do "Czasu Apokalipsy" (ale na jednej polce z Coppola bym go nie postawil). A fabula dla mnie, to klon "Szeregowca.,," 

Po prostu brak (oprocz formy) w tym filmie czegos hmmmm swiezego?...

Najblizej mi do tej recenzji: 

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/film/1938960,1,recenzja-filmu-1917-rez-sam-mendes.read

Cienka czerwona linia jest fajna, o ile nie czytało się wcześniej książki... Trochę mi w tym filmie brakuje jej klimatu.

Eeee no książka zawsze jest lepsza. Jedyny wyjątek to "Jak rozpętałem II wojnę światową" ????

• Like 1

A mnie ta historia z "1917" skojarzyła się z Di Caprio w "Zjawie".I tu i tu główny bohater jest niezniszczalny i nieśmiertelny. Normalny człowiek zginąłby już kilka jak nie kilkanaście razy. Dlatego jestem raczej pod wrażeniem zdjęć.

Hmmm... by nie spojlerować to czy od początku wiedziałeś kto jest głównym bohaterem? Nawet w "9 kompanii" nie wszyscy giną ????.

• Like 1

Hmmm... by nie spojlerować to czy od początku wiedziałeś kto jest głównym bohaterem? [...]

Oczywiście że nie wiedziałem, ale to niczego nie zmienia. Moje odczucia po obejrzeniu tego filmu są takie a nie inne. Nie jest to wielkie dzieło i jeden z lepszych filmów, jakie widziałem. Dla mnie to taka trochę bajkowa historyjka osadzona w czasie I Wojny Światowej z fajnymi zdjęciami i efektami. Za rok mało kto pewnie będzie pamiętał o tym filmie w przeciwieństwie do np. "Czasu Apokalipsy" do którego ktoś wcześniej go porównywał. To tak jakby porównać np. Zenka do Pink Floyd :)

Edytowane przez bogunow

To tak jakby porównać np. Zenka do Pink Floyd :)

Pozwole sobie tu zauwazyc, ze "Czas Apokalipsy" (zwlaszcza w.rezyserska), rozpatrywany w kwestiach 'standardowego' filmu wojennego, to temat na osobna rozkmine ze skrzynka whisky jako pomoca naukowa :) .

Tak samo zreszta jak, np "Kanal" Wajdy.

Apokalipsa to jeden z moich ukochanych filmow, ktore widzialem naprawde sporo razy i od zawsze wydawalo mi sie, ze w sumie podklad (czyt. wojna) jest tu wlasciwie tylko pretekstem, to zaglebienia sie w cos zupelnie innego. 

Powiedziec, ze film Coppoli jest o tym jak pewien facet podczas wojny w Wietnamie wyruszyl zaciukac innego faceta, to troche tak jakby powiedziec, ze Wyspianski napisal dramat o tym, jak pewni ludzie biora na wsi slub  ;)

Edytowane przez madmatt
  • Like 3

Oczywiście że nie wiedziałem, ale to niczego nie zmienia. Moje odczucia po obejrzeniu tego filmu są takie a nie inne. Nie jest to wielkie dzieło i jeden z lepszych filmów, jakie widziałem. Dla mnie to taka trochę bajkowa historyjka osadzona w czasie I Wojny Światowej z fajnymi zdjęciami i efektami. Za rok mało kto pewnie będzie pamiętał o tym filmie w przeciwieństwie do np. "Czasu Apokalipsy" do którego ktoś wcześniej go porównywał. To tak jakby porównać np. Zenka do Pink Floyd :)

Pożyjemy, zobaczymy.

Co do Zenka i Pink Floyd to da się porównać ????. Zenek to dźwięki do słuchania po litrze bimbru, Pink Floyd- muzyka do słuchania po wagonie trawy. I jednego i drugiego unikam ????.

• Like 2

Apokalipsa to jeden z moich ukochanych filmow, ktore widzialem naprawde sporo razy i od zawsze wydawalo mi sie, ze w sumie podklad (czyt. wojna) jest tu wlasciwie tylko pretekstem, to zaglebienia sie w cos zupelnie innego.

Mam podobnie. Nie zbieram filmów, a to jedyny, który kupiłem zarówno na VHS jak i na CD.

To prawda, że nie jest to film stricte wojenny, ale np. scena ataku śmigłowców na wioskę stała się kanonem kina wojennego.

• Like 1