Szymon82 Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 kolego kup żyłke 0,22 bądź plecionke min 0,16.Ja bym do tego tego kija Jaxona o cw 5-23 g założył żyłkę 0,20 mm . To nauka spinningu i jeśli się wkręci/spodoba to pewnie dokupi kolejne 20 wędek jak znaczna część z nas także spokojnie, będzie czas na mocniejsze zestawy. Ewentualnie na Wiśle na zapasowej szpuli jakaś klasyczna 0,15 plecionka i pamiętać o dobrze wyregulowanym hamulcu w tym przypadku . Tylko to max plecionka 0,15 a nie min 0,16 ... Zakładam oczywiście , że wyrzut tego Jaxona jest dobrze opisany bo to też istotne . Jeśli kij klęka przy 20 g to jego realna moc może być za niska nawet na taką linkę. Na marginesie - po wieloletnim spławikowaniu, od ponad ćwierćwiecza wyłącznie spinninguję i jeszcze nie użyłem w słodkich wodach plecionki grubszej niż (deklarowane przez dystrybutora) 0,14 i to w ekstremalnie zaczepowym łowisku Aleksandrze , łowisz delikatnie - dla mnie nawet bardzo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiekkk Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Rewelacja, dziękuję bardzo za tak liczną pomoc. Te wahadlowki polspingu mają być po 10-11g? Proszę mi jeszcze powiedzieć nawijam plecionke na kołowrotek (ile m.?) następnie przywiązuje na pentelke przypon? Jeden na każda rybę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) (...) Ewentualnie na Wiśle na zapasowej szpuli jakaś klasyczna 0,15 plecionka i pamiętać o dobrze wyregulowanym hamulcu w tym przypadku . Tylko to max plecionka 0,15 a nie min 0,16 ... Zakładam oczywiście , że wyrzut tego Jaxona jest dobrze opisany bo to też istotne . Jeśli kij klęka przy 20 g to jego realna moc może być za niska nawet na taką linkę. Aleksandrze , łowisz delikatnie - dla mnie nawet bardzo .Szymonie, nie lubię "sznurków", zresztą moje maksimum 0,14 nie wiele odbiega o Twojego 0,15... Teraz po przestawieniu się na casting, moje plecionki musiały trochę utyć, ale i tak max jakiej używam to 0,18 do zestawu 10-35g/16lb.Biorąc pod uwagę jakimi kłamstwami na etykietach karmią nas dystrybutorzy, to i tak realnie te grubości są faktycznie nawet do 30% większe, w zależności od "Kłamcy"... Kamilu, podałem Ci numerację wahadełek, Alga 9g, Kalewa 11g i Gnom 14g. Możesz też użyć Gnoma "0" 8g, będzie skuteczny na okonie. Wahadełka wracają do łask, bo są stosunkowo rzadko używane i ryby nie opatrzyły się nimi tak jak powszechnymi teraz gumami i woblerami. Nawet w UL-u teraz wraca się do mini wahadełek, o czym świadczy powodzenie artystycznych wyrobów http://jerkbait.pl/topic/87327-moje-wahad%C5%82%C3%B3wki-delbankarybka-i-inne/page-89 Edytowane 27 Maja 2018 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiekkk Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Wracając do kolowrotka, który będzie lepszy? Crossfire 2500 czy Laguna 2500?W tym sklepie, w którym będę robił zakupy, to wogole super, bo mają plecionke kamatsu Techron olive green 100m(starczy?) oraz te blachy polspingu. Także wszystko za jednym zamachem, tylko jeszcze jakieś przypony będę musiał dobrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) Szymonie, nie lubię "sznurków", zresztą moje maksimum 0,14 nie wiele odbiega o Twojego 0,15... Teraz po przestawieniu się na casting, moje plecionki musiały trochę utyć, ale i tak max jakiej używam to 0,18 do zestawu 10-35g/16lb.Biorąc pod uwagę jakimi kłamstwami na etykietach karmią nas dystrybutorzy, to i tak realnie te grubości są faktycznie nawet do 30% większe, w zależności od "Kłamcy"... Ja taką 0,15 zakładam do wędki 12 lb i tak dobieram linki . Do mocy kija , na 17 lb mam już grubszą , a na 20 lb np. 0,19 . A ''średnicami'' posługuję się tylko orientacyjnie ponieważ nie zawracam sobie głowy grubością . Oceniam ją ''na oko'' a interesuje mnie realna wytrzymałość nic więcej. Mi tam grubsze linki nie przeszkadzają o ile nie ma wiatru nie jest to żaden problem. Proszę mi jeszcze powiedzieć nawijam plecionke na kołowrotek (ile m.?) następnie przywiązuje na pentelke przypon? Jeden na każda rybę?Plecionka powinna być nawinięta z podkładem z żyłki aby nie obracała się na szpuli- wystarczy kilka zwojów i łączysz do niej plecionkę (węzeł zderzakowy) w ilości takiej na ile pozwala Ci to pojemność kołowrotka . Zrób sobie jakiś margines do samego rantu szpuli . Przypon po dołączeniu wymieniasz jeśli się poskręca lub zbytnio pozałamuje .Do plecionek dobry jest węzeł Palomar , prosty i mocny - możesz tak łączyć przypon z linką. Wracając do kolowrotka, który będzie lepszy? Crossfire 2500 czy Laguna 2500? Weź co tańsze lub co lepiej pracuje . mają plecionke kamatsu Techron olive green 100m(starczy?)Na początek wystarczy Edytowane 27 Maja 2018 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Wracając do kolowrotka, który będzie lepszy? Crossfire 2500 czy Laguna 2500? jerkbait.pl-dobór-kołowrotków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 jerkbait.pl-dobór-kołowrotkówA dodatkowo cały czas twierdzę , że lepiej kupić żyłkę a różnicę cenową przeznaczyć na kołowrotek . Np. Daiwa Ninja 2500 A . Z takim kijem 5-23 g powinno to całkiem sensownie wyglądać .Życzę powodzenia i połamania tego zestawu na okazowej rybie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiekkk Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Ok. Mam już mega duże podstawy, jutro lecę do sklepu. Jeszcze jeden temat poza spiningiem. Posiadam wedki:1. Lekka cupido black 4m cw 15-252. Ciężka balzer 4m cw80-120Z jakim przeznaczeniem to są wędki? Ja zawsze łowiłem na nich na spławik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Ja taką 0,15 zakładam do wędki 12 lb i tak dobieram linki . Do mocy kija , na 17 lb mam już grubszą , a na 20 lb np. 0,19(...)Dokładnie robię podobnie, tyle że moje wędziska mają 6, 8, 16 i 19lb... (...) Mi tam grubsze linki nie przeszkadzają o ile nie ma wiatru nie jest to żaden problem.(...)O ile nie ma wiatru - pisałem o "spadochronach" na zbyt grubej plecionce... (...) Plecionka powinna być nawinięta z podkładem z żyłki aby nie obracała się na szpuli- wystarczy kilka zwojów i łączysz do niej plecionkę (węzeł zderzakowy) w ilości takiej na ile pozwala Ci to pojemność kołowrotka . Zrób sobie jakiś margines do samego rantu szpuli .(...)Dokładnie. Pozostaw między nawojem a rantem szpuli nie mniej niż 1mm i nie więcej niż 2mm odległości. "Będzie Pan zadowolooonyyy..." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 A dodatkowo cały czas twierdzę , że lepiej kupić żyłkę a różnicę cenową przeznaczyć na kołowrotek . Np. Daiwa Ninja 2500 A . Z takim kijem 5-23 g powinno to całkiem sensownie wyglądać .Życzę powodzenia i połamania tego zestawu na okazowej rybie .Również twierdzę, że na początek wystarczy żyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) Ja mam nieco odmienne poglądy. Gdy zaczynałem wędkowanie nie było plecionek, a żyłka gorzowska o sensownej mocy zaczynała się od 0,40. Później gdy rozpocząłem swoją przygodę ze spinningiem plecionki były koszmarnie drogie. Wreszcie gdy przekonałem się do plecionek uznałem je za panaceum na spinningowe łowienie. Dwa lata temu próbowałem wrócić do żyłek i pozostały już u mnie na stałe w Ultra Lighcie (wzdręgi, okonki i inny drobiazg), ale już w lekkim spinningu, począwszy od c.w. 5g uważam że plecionka jest niezastąpiona, choćby dla tego, że jej nierozciągliwość ułatwia zacięcie, a uwolnienie zaczepu jest znacznie łatwiejsze niż przy użyciu żyłki.Dla tego optuję jednak za plecionką odpowiednią do używanego wędziska. PSPo tylu "za" i "przeciw", pozostawmy wybór Kamilowi. Edytowane 27 Maja 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Ja mam nieco odmienne poglądy. Gdy zaczynałem wędkowanie nie było plecionek, a żyłka gorzowska o sensownej mocy zaczynała się od 0,40. Później gdy rozpocząłem swoją przygodę ze spinningiem plecionki były koszmarnie drogie. Wreszcie gdy przekonałem się do plecionek uznałem je za panaceum na spinningowe łowienie. Dwa lata temu próbowałem wrócić do żyłek i pozostały już u mnie na stałe w Ultra Lighcie (wzdręgi, okonki i inny drobiazg), ale już w lekkim spinningu, począwszy od c.w. 5g uważam że plecionka jest niezastąpiona, choćby dla tego, że jej nierozciągliwość ułatwia zacięcie, a uwolnienie zaczepu jest znacznie łatwiejsze niż przy użyciu żyłki.Dla tego optuję jednak za plecionką odpowiednią do używanego wędziska. PSPo tylu "za" i "przeciw", pozostawmy wybór Kamilowi. Tak, tylko, że Ty już łowiłeś na spining i po jakimś czasie przeszedłeś na plecionkę, tak jak ja. A kolega dopiero zaczyna przygodę ze spinem, a to jest różnica. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 W którymś z postów pisałem o nawinięciu na jedną szpulę plecionki, na drugą żyłki i chyba byłoby to salomonowe rozwiązanie, bo mógłby spróbować i jednego i drugiego, a później pozostać przy takiej lince jaka mu bardziej odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 W którymś z postów pisałem o nawinięciu na jedną szpulę plecionki, na drugą żyłki i chyba byłoby to salomonowe rozwiązanie, bo mógłby spróbować i jednego i drugiego, a później pozostać przy takiej lince jaka mu bardziej odpowiada. Gorzej jak kupi kołowrotek z jedną szpulą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) Jeśli kupi Ultrisa, to są w komplecie dwie szpule, jeśli któregoś Ryobi, to szpulę można dokupić... Nie wiem jak jest z Crossfire. Edytowane 27 Maja 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Zrobicie z kolegi kalekę z brakiem umiejętności połowu z zestawem żyłkowym! tak na prawdę który z was od razu uczył się łowiąc od razu na plecionkę? kolega powinien uczyć się po kolei a nie od razu spin na grubszą rybę. Niech najlepiej od razu mu sum wywali w wahadło to się zdziwi...tym bardziej że łowi na Wiśle. Pójdzie mu parę większych ryb i będzie wkur... i tyle.A tak przy łowieniu okoni miał by jakieś przyłowy w postaci szczupaczków jazi kleni nauczył by się holu,jak zachowują się dane gatunki podczas holu,jakie typowe brania są... Ja pierd... czy wy naprawdę tak uczyliście się łowić na spinning? jeżeli tak to żenua.Tyle mojego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Wracając do kolowrotka, który będzie lepszy? Crossfire 2500 czy Laguna 2500?W tym sklepie, w którym będę robił zakupy, to wogole super, bo mają plecionke kamatsu Techron olive green 100m(starczy?) oraz te blachy polspingu. Także wszystko za jednym zamachem, tylko jeszcze jakieś przypony będę musiał dobraćkolego naucz się na początek dwóch podstawowych węzłów czyli palomar knot oraz spangler knot. To dla mnie podstawa wiązania gum. W przypadku moim ja używam zmodyfikowany spangler knot, który z upływem lat opracowałem sobie. Niemiłosiernie mocny węzeł ,tak mocny że urywałem nieraz agrafkę z przyponu wolframowego 15kg. Ale nie o tym chcę pisać... Opanuj sobie również rapala knot w przypadku sytuacji kiedy zostaniesz bez agrafki łowiąc np: na woblery.Przypony stosuj zwykłe podstawowe wolframy są sprawdzone 5-15kg zależy jak ciężko łowisz. Wolfram jest podatny na skręcanie więc może się robić pokręcony.W takim przypadku nieodzowna jest zapalniczka.Naprężasz na maksa oba końce i podgrzewasz do czerwoności i przejeżdżasz po całej dł.parę razy. Ewentualnie w domu nad kuchenką tylko uważaj aby się nie poparzyć.W ten sposób wyprostujesz przypon. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) (...) Niech najlepiej od razu mu sum wywali w wahadło to się zdziwi...tym bardziej że łowi na Wiśle. Pójdzie mu parę większych ryb i będzie wkur... i tyle.A tak przy łowieniu okoni miał by jakieś przyłowy w postaci szczupaczków jazi kleni (...)Taaa, nooo - bo na przynętę okoniową na pewno sum się nie połaszczy, a najmniejsze wahadełka, to przynęty typowo sumowe... (...)W ten sposób wyprostujesz przypon.... i znacznie osłabisz, ale to nie ważne, przecież według Twojej teorii Kamil będzie łowił tylko okonki... Edytowane 28 Maja 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 28 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) Nie zauważyłem nigdy osłabienia wolframu po podgrzaniu.Czy robiłeś takie testy? Bo ja nieraz wyciągając konary czy rozginając hak w główkach musaga które raczej do miękkich nie należą. A co do sumów podaj ilości jakie złowiłeś na paprocha.Nie piszę tutaj o sumkach rzędu 50-80cm. Co do uganiania sie za szczupakiem predzej suma zapniesz na wahadło niż na paprocha chodząc za okoniem.Porównaj sobie choćby rozmiar gnoma 1 o którym piszesz do paprocha 3cm...Zastanów się co piszesz. Edytowane 28 Maja 2018 przez woblery L.E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) Szanowny Radosławie, uważam że istnieje takie samo prawdopodobieństwo brania suma na Gnoma "1" lub "0" prowadzonego w toni, jak i na gumową dżdżownicę lub 1,5" rippera z 5-gramową główką wleczonego po dnie.Jeśli chodzi o suma, to złowiłem - czego bardzo żałuję bo był to przyłów w okresie ochronnym - tylko jednego w życiu o dziwo na prowadzonego w pół wody złotego 3-gramowego Effzetta Nr 1, a nastawiałem się wówczas na okonie... Testów przyponów nie robiłem bo nie używam wolframów, ale doświadczyło tego kilku moich znajomych, a poza tym kilkakrotnie czytałem wypowiedzi na ten temat. Chyba że teraz technologia poszła do przodu i nie występuje takie zjawisko.Pozdrawiam. Edytowane 28 Maja 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiekkk Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Nawijam plecionke na kołowrotek, następnie robię pentelke i przywiązuje do niej przypon wolframowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 (edytowane) https://youtu.be/LuN57Jz4CIghttps://youtu.be/xuXrWtsg7zwhttps://wedkuje.pl/n/wezly-spinningowe/91861 Edytowane 29 Maja 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 (edytowane) Dla mnie nauka spinningu to najlepiej jeden gatunek na początek.W tedy jesteś zdecydowany i z determinowany. W przypadku ogólnego połowu to wygląda to tak...tu chlapnie boleń więc rzucę za boleniem,tu walnie szczupak to rzucę za szczupakiem,tu wyjdzie kleń to rzucę za kleniem... w takim wypadku ani jedno,ani drugie ,ani trzecie nie weźmie .To 99%. Wędkarz głupieje i nie wie za czym rzucać. Nastawienie się na jeden gatunek daję w tym wypadku przynajmniej na start 60% pewności ,reszta 30% umiejętność(w tym wypadku nauka) 10% szczęście.Z decydowanie polecam koledze mój sposób a zobaczysz że się nie zawiedziesz. Kolekcjonerstwo odpada tak jak powyżej. Podstawa pudełeczko z główkami 2g-7g plus twisterki.Masz 100% zabawy i nauki. Taa... ciekawe skąd masz takie dane?I gdzie to tak optymistycznie pokazują się różne gatunki ryb? I oczywiście żadna żyłka. Plecionki są już tak popularne i tak stosunkowo tanie, że używanie żyłki to nieporozumienie - w takim typowym wędkowaniu. Edytowane 30 Maja 2018 przez eRKa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiekkk Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 (edytowane) Cześć. Dziękuję wszystkim bardzo za poradę. Kupiłem ta wędkę jaxon grey stream + daiwa crossfire 2500. Do tego plecionka spiderwire 0,10 i kilka gum, jakieś woblery, obrotowki. Dzisiaj byłem na rybkach, niestety nic nie złapałem, ale chociaż zobaczyłem jak się rzuca, jak pracują przynęty. Byłem pełen podziwu, bo nigdy wcześniej nie miałem z tym do czynienia. Największe wrażenie zrobił na mnie gnom 1. Muszę jeszcze dużo poczytać na temat tego jakimi przynetami łowić, żeby było skuteczniehttps://zapodaj.net/images/4875ccf0df652.jpghttps://zapodaj.net/images/5ab6f5120d17e.jpg Edytowane 31 Maja 2018 przez Stasiekkk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 No i elegancko - szybka piłka , zestaw jest , ryby też się pojawią . Muszę jeszcze dużo poczytać na temat tego jakimi przynetami łowić, żeby było skutecznie Większość przynęt jest skuteczna . Ważne to poprawnie poprowadzić w rybnym miejscu szczypta szczęścia też się przyda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi