Kuba Standera Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Jako ze w tym roku zimy nie dowieźli, to moze by się tak spotkać, w drugiej połowie lutego i wsp?łlnie pogadać, połowić itd?Miejsce - B?łbr, Tartak Fly fishing Centre - miejsc?łwka nad samą wodą, z magicznym klimatem. Rzeka od?źywa, ryby sa do złowienia, nic tylko jechać.Da się to jakimiś małymi kosztami obskoczyć.Ktoś byłby zainteresowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Dowolnym płynem Z resztą, jak wr?łcisz, będziesz wyglądał na chorego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Dowolnym płynem Z resztą, jak wr?łcisz, będziesz wyglądał na chorego W to, to akurat nie wątpię ( o tym wyglądającym na chorego m?łwię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michcio Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Jedziemy z KRK we 3 z PankiemSuperaśnie! jeśli ju?ź o wzmacniacza energii i rozm?łw - mowa, to ja wezme wiśni?łweczki troszeczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jack__Daniels Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Browar - dwie beki.3l tarnin?łwkainne wzmacniacze energiizaczynam się zastanawiać czy jest sens brać wędkę i chyba zaczynam sobie załatwiać transport ... mo?źe wezmę tylko aparat... a tak chciałem sobie połowić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 igorglinda Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Dla podkręcenia klimatu, tak jest za oknem. pozdrawiam Igor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jamesty Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Mam jeszcze takie pytanie będę łowił gł?łwnie z brzegu castingem i zastanawiam się czy brać wodery ?????.Mo?źe wystarczą ciepłe zimowe buty. Muszę zredukować baga?ź ?źeby zmieścić butelki i tak kombinuje co zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 brać brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 My te?ź się szykujemy...Licho wie co tam zapodać, kręcę wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jack__Daniels Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Igor, cały czas chodziło mi Twoje nazwisko po głowie. My się znamy osobiście .Jutro będę robił przegląd moich pstrągowych przynęt i tak mi coś przyszło do głowy.Wprawdzie mamy sw?łj bazarek na forum, ale pewnie byłbym chętny do wymiany części przynęt na takie, kt?łrych w moim pudełku jeszcze nie ma. Na pewno nie mam kogutk?łw pstrągowych i na pewno nie mam wahadł?łwek, a mo?źe ktoś będzie chciał się powymieniać na woblerki?Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 igorglinda Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Je?źeli mogę coś doradzić jeśli chodzi o muchy na tą porę i wodę, to polecam szaro-bure streamery (zonkery - ślajzury, i obowiązkowo czarne pijawki, r?ł?źnej wielkości i z akcentami pomarańczu, r?ł?źu,lub seledynu, z kombinacją r?ł?źnej wielkości gł?łwek. Sznury szybko tonące (im szybciej tym lepiej 6-7 klasa tonięcia), wodery do spiningowania, szczerze polecam. Jeden z wczorajszych 30-stak?łw pozdrawiam Igor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 michcio Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 a na spinning co polecasz ciekawego ? Biorę stadko woblerk?łw 4-6cm i blaszki 00-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Nooo to pokręciłem sobie coś innego...Te małe nimfetki na hakach od 18-22, du?źa nimfa pstrągowa na 8Jeszcze namotam to co piszesz, mo?źe zdą?źę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Lady, udane imitacje... tapira? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Nie, to miał być nosoro?źec ale się omskneło... Najlepsze jest to, ?źe pstrągi o tym nie wiedzą i od kilku sezon?łw nabierają się na ten numer... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 A feee Andrzej taki paskudny zadzior, krzywdę pstruniom zrobisz . A te tapiry ciekawe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 J?łzek na składzie mam sporo hak?łw z zadziorami, to tak jak kupuje się na zapas całymi pakami - błąd.Dzisiaj stosuję tylko te bezpieczne - bezpieczne dla ryb i dla mnie jak parę razy wyczepiałem muchy z ręki, polaru...Tylko przy szczupakach kręcę z grotem, nie mam przekonania do golas?łw. Miałem parow?łz na kiju i zszedł, maluchy te?ź się wypinały. Jakiś niefart - zwaliłem na haki i zostałem przy tych zadziornych... Zawsze mo?źna przygiąć.Pstrągom krzywdy nie robię, mam z nimi pakt o nieagresji. Kiedyś (czytaj lata '80-'90) bywało r?ł?źnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jack__Daniels Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 W związku z tym, ze nie łowię na muchę miałbym takie pytanie. Czy podczas rzut?łw, w minusowych temperaturach, mucha nie robi się bryłką lodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Hee ale taka fajna kluska jest, tzw. wnerwianie ryby kt?łra chce zjeść a wędkarz jej pokarm zabiera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Jack - tu masz odpowiedź w postaci fotek: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=14975&am p;prevloaded=1&&start=240Było wtedy około -10. Jednak zapał tak wielki, ?źe trudno było odpuścić. Ostatnia tego typu wyprawa mojego serdecznego Kolegi, jest na fotkach...Zerknij na strimka, lerzy na młynku. Dało radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Sie robi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 W związku z tym, ze nie łowię na muchę miałbym takie pytanie. Czy podczas rzut?łw, w minusowych temperaturach, mucha nie robi się bryłką lodu?Nawet jeśli, to tylko w locie. W wodzie l?łd puszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jack__Daniels Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Lady_D Patrząc na Twoje przynęty to są to małe dzieła sztuki natomiast to co le?źy obok kołowrotka to jakiś glut z nosa . W takim razie czy jest sens robić takie fajowe muchy, czy trzeba nawinąć cokolwiek na hak i ju?ź ? Pytam bo coraz bardziej jestem przekonany, ?źe woblery, kt?łrymi łowię nie muszą mieć idealnie odwzorowanych szczeg?łł?łw, nie muszą mieć doskonale narysowanej łuski, nie muszą mieć określonej ilości kropek, kresek itd. Wystarczy, ?źe będą miały określoną pracę i ju?ź . Ewentualnie mogą się skrajnie r?ł?źnić kolorem np z jakiegoś rybiego (srebrny z ciemnym grzbietem) na jakąś ?ź?łłtą czy czerwoną ?źar?łwę . Pomijam całkowicie fakt, ?źe przynęta musi się podobać wędkarzowi . ad PopperFakt, woda w stanie ciekłym ma temperaturę powy?źej 0C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 @Jack z woblerami w większości przypadk?łw jest dokładnie tak, ?źe liczą się akcenty - tak jak piszesz, nie musi być to idealnie namalowane (chocia?ź wędkarze wybierają właśnie te ładniejsze). Akcenty, plamki, mazgaje w danym kolorze w danym miejscu. Tak mnie się wydaje... Kuba mo?źe ju?ź czas na jakieś wpłaty itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Waldek jak się glut zrobi na muszce to nie puści, to był gł?łwny pow?łd, ?źe wtedy odpuściliśmy (SOBEL). Nie mo?źna było rzucać, granat na lince. Na drugi dzień zmiana miejsca - pojechaliśmy do Sromowiec, tam dało radę. Woda czysta, szry?ź nie płynęła. Widać to na fotkach (link)... I Kuba te?ź się pojawił na horyzoncie. Chyba ostro w nocy walczyli sądząc po jego minie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Nie do końca ma to znaczenie.Znam ludzi robiących muchy potworne, tak osrane, ze oglądanie ich a?ź boli. Przy okazji łowią ryby takie, ze nie wiadomo czy się zesrać czy oślepnąć Znam ludzi robiacych muchy doskonałe technicznie, ale jakoś niezbyt łowne.Sprowadza się to moim zdaniem do jednego. Ryba nie widzi zbyt wielu szczeg?łł?łw (to wielkie uproszczenie i generalizacja, dotyczy jak dla mnie pstrąga). Widzi kształt-sylwetkę ale najwazniejsze jest prowadzenie muchy. Potwierdzają to tez np obserwacje os?łb zajmujących sie entomologia muchową - ?źe pstrągi reagują np bardziej na warstwę wody, z kt?łrej pobierają pokarm, ni?ź na dokładny kształt i rozmiar. Stąd biora się moim zdaniem teorie o lowności niekt?łrych much - jedna sucha siedzi wy?źej, druga nizej na wodzie, inaczej robi CDC (tu nie moge nie odesłac do obszernego artykułu o CDC w SzŁ) inaczej skrzydła sztuczne, klasyczne z kaczki, podobnie z mokrymi czy nimfami.Weźmy pod uwagę jak to wygląda - woda niezbyt przejrzysta, zasuwa dość szybko. Window of opportunity uchyla się na sekundy, jak nie mniej. Nie ma zbyt wiele czasu na dumanie i n?łzek liczenie Wiele much wykonywanych super poprawnie ma złe sylwetki w wodzie, siedząc na wodzie etc. Ale. Muszkarstwo i wiązanie much jest w pewnym sensie drogą samodoskonalenia się. Hobby znudzonego białego człowieka, kt?łremu z nud?łw i nadmiaru wolnego czasu zachciało sie wydziwiac i komplikować sobie ?źycie. Jest tez drogą do perfekcyjności, zar?łwno w rzutach jak i w wykonywaniu much. Stąd, da sie wykonac muchy i łowne i poprawne. Mam kilku koleg?łw wykonujących takie perełki. Muchy wcale nie skomplikowane, ale urzekające proporcjami, jakością wykonania, często minimalizmem oraz... zab?łjczą skutecznością, oczywiście, jesli nie zawalimy roboty na naszym końcu i damy rybie szansę Dlatego jestem zdecydowanym przeciwnikiem podejścia rybie to r?ł?źnicy nie robi. Mimo ze sam rzucam koślawo, muchy robię.. hm specyficzne by to dyplomatycznie ując, to jednak zdaję sobie sprawę z brak?łw warsztatowych.Jest takie podstawowe prawo kręcenia much, kt?łrego nauczył mnie przyjaciel, gdy pokazywał jak przywiazac nitkę do haczyka - zrobienie dobrej i złej muchy zajmuje tyle samo czasu A biorąc pod uwagę, ze ukręcił z kilkadziesiąt tysiecy much to... myślę ze wie co m?łwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba Standera
Jako ze w tym roku zimy nie dowieźli, to moze by się tak spotkać, w drugiej połowie lutego i wsp?łlnie pogadać, połowić itd?
Miejsce - B?łbr, Tartak Fly fishing Centre - miejsc?łwka nad samą wodą, z magicznym klimatem. Rzeka od?źywa, ryby sa do złowienia, nic tylko jechać.
Da się to jakimiś małymi kosztami obskoczyć.
Ktoś byłby zainteresowany?
Top użytkownicy dla tego pytania
70
61
49
44
Popularne dni
13 Sty
44
13 Lut
37
27 Lut