Skocz do zawartości

Pytanie

fish28

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam takie może głupie pytanie ale może uzyskam mądrą odpowiedz :D

W tym roku chciałbym zacząć przygode z castingiem i w związku z tym prosze mi powiedzieć czy kije zbrojone spiralnie zawsze zbroi się tylko w jedną strone.Tzn. czy w lewo patrząć od strony multika czy jest to obojętne.Jestem w tym temacie całkiem zielony więc prosze się nie śmiać że zadaje takie pytanie :D

Kiedyś na RBO był taki wątek. Były tam głosy, że to ma znaczenie z uwagi na to, że dolnik kija i multik są obciążane z tej samej strony itd. , a nawet, że niektórzy ładują kij zwrócony multikiem prostopadle i wtedy, jeśli jest odwrotnie to linka może bardziej ocierać o blank i ,że są straty itd. Moim zdaniem nie ma zanczenia. Skoro i tak zaczynasz, to o ile nie jesteś leworęczny, to nie będzie Cię to niepokoiło do czasu kiedy zaczniesz użwać młynków, na prawą rękę, jeśli wogóle. A jeśli będziesz kij montował sam, to napotkasz o wiele więcej , ciekawszych problemów. :D

nie znam tego kija lecz podejżewam jakąś parabolę choć mogę się mylić.macham z casta ok.3 lata[czyli nie wiele] i na spiralę bym się raczej nie zdecydował tym bardziej na początek.według mnie ma to swoje minusy ale decyzja należy do ciebie.

Kijek to hot shot miałem okazje pomacać w FC.Napaliłem się na niego,mam już HSa ale mocniejszego pod stałą szpule i powiem że bardzo mi odpowiadają kije o takiej charakterystyce :)A że mam już mocniejszą wersje to chciałbym coś bardziej finezyjnego,delikatniejszego.I tutaj pytanie czy jako pierwszy zestaw castingowy nie będzie troszke za lekko.Chodzi mi o rzuty przynętami do 20g ale chciałbym również machnąć 6-8g.Z tego co wyczytałem to nim lżejsze przynęty tym droższy multik.Czy w takim przypadku multik z hamulcem DC rozwiązuje sprawe i nic nie powinno się plątać nawet początkującemu castingowcowi :D

A dlaczego mówisz że na spirale byś się nie zdecydował.Według Ciebie to jakie są te minusy?

Scorpion 1001,. 1000 od 4g znośnie ale z uwagą. Od 5g+guma czyli ok 7g łącznie na luzie. Curado 101d od 7g w miarę swobodnie do ok 30g. Z 101D jestem mniej ,,zżyty.

Curado 51E będzie rzucało podobnie i do niego są dostepne szpulki tunungowe co z czasrem może Cię Darku zainteresować.

W simie 7-20 g to nie jest UL, można od tego zacząć.

Mam patyki zbrojone w spiralę + małe przelotki nic mi nie przeszkadza w ich użytkowaniu. Kolejny zresztą będzie zbrojony od 5 lub 6 a kończę na 3.

Powiem tak.

Nie miałem nigdy multika w ręce ale po rozmowie z Wojtkiem i Mefisto doszedłem do wniosku że taki skorpion lub curado e51 do lekkiego casta byłby ok.Jeśli nie to poprosze o inne propozycje :)Naprawde jestem zielony w tym nie wiem czy mi się to spodoba w ogóle ale musze spróbować :D Kijek tzn HS9600-2 MHX chciałem jeszcze jakiś czas temu uzbroić do spina ale skoro chce spróbować w castingu to pomyślałem że do lekkiego sandaczowania by się nadał.Jeśli macie inne propozycje to również prosze o jakieś wskazówki :D

HS jest jak najbardziej Twoją propozycją.Rozmawialiśmy o nim już dawno temu :D Tylko wtedy to miało być pod spina,ale z tego co mówisz to i tak nada się do casta :D Chętnie jednak wysłucham innych propozycji żeby nie było za prosto :lol:

A co Wojtku myślisz o tym multiku z linka.Mnie się podoba fajny taki a i parametry podobno ma dobre.Tylko ja nie wiem jakie powinny być do mojej metody :unsure:

Powiem tak.

Nie miałem nigdy multika w ręce (...) Naprawde jestem zielony w tym nie wiem czy mi się to spodoba w ogóle ale musze spróbować :D (...) Jeśli macie inne propozycje to również prosze o jakieś wskazówki :D

Tak , ja mam propozycję - zamiast zaczynac przygotę z castingiem od kupowania curado z availem i kija z pracowni na spirali, weź może do ręki parę zastawów baitcastingowych ( umów się nad wodą z kolegamo które takowe posiadają ? ) i zobacz czy w ogóle jest to Twoja bajka :unsure:

Na poczatek również radziłbym sobie sprawić jakiś budżetowy zestaw (najlepiej z drugiej ręki, np. z działu sprzedam na jerkbaicie) - taki do średniocięzkiego łowienia szczupaków np. Poznasz plusy i minusy, będziesz decydował bardziej świadomie.

Tak mi się wydaje.

Zresztą, poczytaj może najpierw. http://www.jerkbait.pl/?cat=1

Friko dzięki za rade ale chyba jednak zaryzykuje :)A jak mi się nie spodoba to na pewno sprzedam tu na forum za mniej niż dałem.Ale z tego co ludziska mi gadają to jest to dużo fajniejsze łowienie niż tradycyjny spin.Podobno większość wędkarzy nie wraca już potem do spina.A ja jestem taki łatwowierny że zaryzykuje :D

Niestety żeden z moich kolegów nie łowi tą metodą.