Skocz do zawartości

Okuma Black Rock

mlgi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako, ?źe wśr?łd u?źytkownik?łw sporo jest znanych osobistości ze świata wędkarskiego mo?źe ktoś z was miał przyjemność brać udział w testach? W przyszłym roku jak plan się powiedzie, rozpocznę przygodę z castingiem i interesuje mnie model właśnie Okumy w wersji 2,13 dł., 10-35g Cena bardzo interesująca (z pewnego źr?łdła wiem, ?źe w normalnych sklepach nie powinny być dro?źsze jak 300zł).

Dziękuję z g?łry za pomoc.

Pozdrawiam,

Maykel

• 4 miesiące temu...

Cześć. Kilka dni temu nabyłem taką okumę ale nie w wersji castingowej tylko zwykłego spina. M?łj ma 2.45 i 5-25 wyrzutu. Akcja fast. Do przynęt w wymienionym przedziale wagowym kijek bardzo fajny. Czuć nawet najdelikatniejsze puknięcia. Cieniutki blank i ciekawe wykonanie.

• 2 tygodnie później...

Nabyłem wczoraj do przetestowania kijek pod multiplikator 2,13m do 25gr. Wykonanie na 1 rzut oka dość przyjemne, nie jedzie całkowitą chińszczyzną, nieco cię?źkie przelotki, wsadzili Sic. Sparowałem go z curado 51e ze szpulką aviala i hamulczykiem magnetycznym. Bardzo fajnie rzuca od 4,5gr, aglia 2 leci na wystarczającą odległość, g?łrną granicą był predator 3 z 12gr gł?łwką, przy tej masie bardzo dynamiczne rzuty mogą przeładować kija i splątanie gotowe. Jak na taki tani kij blank ma zaskakującą czułość, ka?źde puknięcie wyraźnie czuć. Gdyby tak przezbroić i zało?źyć l?źejsze przelotki byłby to fajny patyk na lekko.

Pozdrawiam

Sławek

a skoro mowa o CU51E avail + magnes...

Nie wiem jak u Ciebie, ale ja zauwa?źyłem swego czasu ze to combo po prostu NIE LUBI dynamicznych rzutow... energiczne ladowanie kija mocno sprzyjalo w brodowaniu :D

Ciekawe czy te?ź to zauwazyles czy u ciebie inaczej...

Wcześniej miałem nawiniętą sufixa 832 ale po jakimś czasie, ok 3 mc-ach u?źywany odcinek strasznie się zu?źył, pojawiły się dość wyraźnie widoczne wystające włoski, nawijanie przynęt stawiających du?źy op?łr np. agresywnie pracujące wobki lub obrot?łwka powodowały zakleszczanie się linki, linka cię?źko się wysnuwała czuć było to pociągając ją z kołowrotka z otwartym kabłąkiem i faktycznie dynamiczne rzuty powodowały natychmiast brody. Wczoraj nawinąłem PP 8 Silk 10lb i jak to z nową plecionką wygląda to zupełnie inaczej, dynamiczne rzuty przy tych samych ustawieniach hamulca nie stanowią większego problemu, dopiero przeładowanie kija powodowało brody. Ale zauwa?źyłem ?źe dynamiczne rzuty z Curado + avial + magnetyk wcale nie powodują znacznego zwiększenia odległości. Delikatny rzut z za plec?łw podaje przynętę praktycznie tak samo daleko.

Jack pisałem Ci w innym wątku, ?źe mam jednoskład Okumy BR(3-18g).

Kijek jest cięty, wykonanie przyzwoite, estetyka do przyjęcia, pewne sprawy wolałbym mieć trochę inaczej wykonane, ale za tę cenę no c?ł?ź, nie wydziwiam i oko przymykam.

Og?łlnie to kijka nie polecam purystom wyrosłym na wędkach z pracowni, ale ja się szczeg?łłami wykonania nie przejmuję bo wędka słu?źy mi do łowienia a nie onanizowania się nad jej srebrnymi omotkami i ustawiania napisem w stronę znajomych.

Cokolwiek więcej myślę ?źe mo?źna napisać po sezonie łowienia (wraz z u?źywanym osprzętem), bo produkt jest dość nowy i chyba na razie niewiele os?łb skusiło się na jego zakup.

• 3 miesiące temu...

I jak panowie okumki się sprawdzają? Sam myślę nad zakupem modelu 2,70 do 25 lub 30 gram. Ma mi posłu?źyć na warcianego sandacza. Gł?łwki 5 do max 12 gram + guma 7-9cm.

Daje rade kijaszek,pstryczki ładnie poczujesz ale 2,70 nie ma lecz 2,75.

Co do wyrzutu, jak łowisz na lekko to do 25gram Tobie styknie... :mellow:

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

A to może i dobrze, że nie wklejka ;). Jakoś nigdy ich nie lubiłem.

Do główek powyżej 20g mam coś innego a ostatnio przy niżówkach to główka 10-15g spokojnie daje radę. Szukam czegoś z czułą szczytówką i chyba krótszego niż 2,7 bo chyba tu raczej tkwi problem.

Edytowane przez FidoAngel

A to może i dobrze, że nie wklejka ;). Jakoś nigdy ich nie lubiłem.

Do główek powyżej 20g mam coś innego a ostatnio przy niżówkach to główka 10-15g spokojnie daje radę. Szukam czegoś z czułą szczytówką i chyba krótszego niż 2,7 bo chyba tu raczej tkwi problem. Nie zdążam z zacięciem :wacko:

Będąc dzisiaj w krokodylu poraz kolejny przyglądałe sie kijowi MIkado NAZUMA X-PLODE ZANDER (EVA) 2,15cm. Jednoskład naprawde ciekawy kij. Ugięcie na 4 ostatnie przelotki bardzo sztywny dolnik. Kij szybki i dobrze wyważony. Sam na niego sie czaje.

Nabyłem ostatnio Okumę Black Rock 5-25g, 1,95m w 4 częściach jako "wędkę do wszystkiego" na wypady w nieznane lub kiedy nie mogę sobie pozwolić na zabranie dłuższych wędek. Łowiłem ją dopiero dwa razy. Wg mnie dobrze współpracuje z plecionką. Fajnie czuć na niej delikatne brania sandaczy. Realna maksymalna wyrzutność to moim zdaniem około 20g.

Pozdrawiam

Kuba