Skocz do zawartości

Okuma Black Rock

mlgi

Rekomendowane odpowiedzi

Okuma black rock 2,18 i teraz pytanie czy kupić:

1. 7-28g fast

2. 14-42g x-fast

Cel to drapieżniki (sandacz (opad), szczupak) z łódki na Narwi. Przynęty to gumy na główkach od 15 do 25g.

Stoję przed takim dylematem, a nie mam wśród znajomych posiadacza takiego kija żebym mógł realnie oszacować ciężar wyrzutu.

Edytowane przez thug

• 7 miesięcy temu...

Używam 2,7m 10-35 i... jest on ostro niedoszacowany. Bardziej pasuje opis 20-40g, na główkach poniżej 20g przy nawet delikatnym wietrze czucie przynęty jest bardzo niskie. Minimum, jakie ładuje w stopniu zadowalającym kij to 15g skupionego ciężaru (np. główka). Maks jakiego używałem to główka 28g + relax King Shad 4' czyli łącznie 40g i dawał sobie radę bez jęknięcia, nawet podbicie z kija była możliwe. Największym mankamentem jest cholernie mało elastyczny i słaby lakier na omotkach, po wyciągnięciu 2 kijanek (1m i ~1,2m) i masy sandacza do 70cm z hamulcem ustawionym na maksymalną wytrzymałość PP 10lbs, gdzie blank jest opisany do 16lbs na większości omotek są wyraźne pęknięcia lakieru.

• Like 1

To ja też dorzuce od siebie, mam kijek 5-25, ale żeby machnąć 5-6 gr woblerem na odpowiednią odległość... Za to boleniówki po kilkanaście gr latają jak na skrzydłach. Ogólnie cała seria black rock z tego co widze to jest mocno niedoszacowana.

• 1 miesiąc temu...

krótkie pytanko - chce kupić Black Rocka 2,75 - moje pytanie - dla przynęt na główkach max 25-30g (np. reno killer 8,5 lunatic 10 - moje najczęściej używane przynęty) brać do 35g czy wystarczy 30g? Najczęściej używam zakresu 15-20g więc nie potrzebuje specjalnie dużego zapasu mocy z tego co na szybko policzyłem najcieższa przyneta jakiej używam waży 38 g (guma + główka)

• 2 tygodnie później...

Ja black rockiem 2,13 10-42 rzucalem jerkami 60gr+, dopiero wtedy kijek dopiero zaczął się uginać , także uważam że ma spory zapas mocy i ta co chcesz w zupełności Ci starczy  :)

Nie mogę znaleźć Okumy o takich parametrach, czy nie jest to model o dł. 2.18 i c.w. 14-42???

• 2 miesiące temu...