Skocz do zawartości

Okuma Black Rock

mlgi

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy jednoczęściowej Okumy 1,98m, 3-18g. Czy da się, a jeśli tak to jak bardzo, przekroczyć górny c.w.? Machałem tą wędką w sklepie i z macanki wynikało, że trochę się da, ale to tylko suche oględziny.

Da się.Rzucałem główką 17g +guma 3",wiele razy i to  dość dynamicznie.Moim zdaniem,ten kij jest niedoszacowany.Ale jak Ci strzeli to nie bij :D .

Edytowane przez drag
  • Like 1

Łukasz .... dlaczego 1 cześć . ? :) Rozumiem że chodzi Ci o długość poniżej 2 metrów...Jeżeli długość ma być  typowo na łódkę to są 2 - częsciówki ... 1.98 3-18 , ona będzie za słaba.. Miałem , bardzo miekka jest. Zawyżone cw. Modele 2.13 4/21gr i 2.18 5/25gr są dobrze opisane. Miałem model 5/25gram. Polecam.:)

Łukasz .... dlaczego 1 cześć . ? :) Rozumiem że chodzi Ci o długość poniżej 2 metrów...Jeżeli długość ma być  typowo na łódkę to są 2 - częsciówki ... 1.98 3-18 , ona będzie za słaba.. Miałem , bardzo miekka jest. Zawyżone cw. Modele 2.13 4/21gr i 2.18 5/25gr są dobrze opisane. Miałem model 5/25gram. Polecam. :)

To zupełnie inne mamy odczucia.Absolutnie nie powiedziałbym że jednoczęściówka 1,98 3-18 jest miękka.Jest szybka i na pewno nie miękka.Chociaż tego typu oceny są w dużym stopniu subiektywne.

Zawyżone cw.?Moim zdaniem wręcz przeciwnie.Górne 18g to absolutnie nie jest granica,można spokojnie przeciążyć i to rzucając dynamicznie.Robiłem tak często w tym i poprzednim sezonie.

Takiego czegoś szukam, chcę kupić jakiś lekki kijek swojej kobiecie i nie wiem, na co się zdecydować. Dzięki za rady :)

Nie za bardzo się orientuję co w podobnej klasie oferuje konkurencja,ale jeśli szukasz niedrogiego,lekkiego kijka,krótkiego i w jednym kawałku to omawiana Okuma jest moim zdaniem fajnym wyborem.Zwróc tylko uwagę na dolny cw.,można go włożyc między bajki.Główka minimum 6g+guma jest potrzebna żeby cokolwiek czuć.

• Like 1

Ok,zasugerowałem się pytaniem Łukasza o jednoskład,w Twoim poście nie zauważyłem że pisałeś o dwuskładzie.Moj błąd.

Z ciekawości i dlatego że dwuskładu nie miałem nigdy w rękach- aż tak bardzo rózni się od jednoskładu?Opisany jest tez zdaje się jako Fast.

Rozni sie, znaczaco. ;) Obecnie korzystam tylko z jednego modelu. Cast 2,13 10/35gram.

Pytałem dlatego że ze wzgledów transportowych byłbym zainteresowany  dwuskładem(wyjazd z rodziną).Jeżeli jest tak jak piszesz to nie warto mi go nawet macać.

Dzięki,pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam,

od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem wersji 5-25 2,75m.

Rano odebrałem ją ze sklepu, pierwsze oględziny i testy na sucho OK.

Jedna maluczka recz, to minimalnie pobrudzona klejem pianka przy uchwycie kołowrotka.

Ale dostałem ją w dorej cenie ze zniżką więc OK.

Wieczorkiem przeszła test bolkowy bez bolka (nie chciały współpracować) na Wiśle.

Mogę powiedzieć na razie tyle, że dobrze ładuje się od 9 gram i boleniowe pociski w tej gramaturze i większej latają naprawdę daleko.

Kij lekki, nie tak bardzo sztywny przy ugięciu widoczne przesztywnienie na łączeniu.

Nad Wisłą spędziłem kilka godzin, więc mogę powiedzieć że przyjemnie się nim rzuca i nie męczy ręki i nadgarstka.

W tej kasie, ja zaplacilem 240 chyba godny polecenia, plus miły dla oka design.

I pianka też fajna w dotyku.

pzdr

Rafał

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Też kupiłem Okume BR 2.75 5-25g

Jakie max ciężar wyrzutowy obsłuży ten kijek ? Chciałem kupić sobie kilka większych wobków ,ale nie wiem do jakiej masy szukać :) Kijek wysyłany z Polski do UK także kilka dni pewnie będzie szedł niestety i do tego czasu parę większych przynęt szczupakowych trzeba kupić....  

• 2 miesiące temu...