Skocz do zawartości

Okuma Black Rock

mlgi

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

A jak sie ma sprawa z Black Rock II Spinning Travel 2.13m 10-35g? Najbardziej interesuje mnie realne CW, ugiecie oraz odleglosc stopki kolowrotka od konca wedki. Jesli ktos lowil tym patykiem to bylbym wdzieczny za informacje.

Edytowane przez Luckyguliver

• 5 miesięcy temu...

Przestudiowałem cały wątek o OBR i mam pytanie. Z racji , że posiadam Okumę 2,75m 10-35g i jestem z niej zadowolony postanowiłem kupić jeszcze jedną Okumę ale do lżejszego łapania - 2,75  5-25g (Okumy są jeszcze dostępne w handlu)   Wiem , że pod bolenia na rzekę  będzie ok , ale każdy praktycznie pisze o max.  ciężarze jaki można "podpiąć" pod taki kijek. Szukam informacji w drugą stronę.  Jaki jest najmniejszy ciężar z którym da się w miarę  komfortowo  łowić OBR 5-25?  Da radę machnąć (jako/tako)  jakimś smużakiem czy małym wobkiem pod klenia?  Klenie sporadycznie więc nie jest to priorytet. Chodzi mi o to , czy w ogóle  da się tym kijem machnąć czymś tak małym?  (na dobrą sprawę , to by trzeba mieć ze  trzy kije  do15g / do25g / do 35g - no ale tego chcę uniknąć  :)  )

Proszę użytkowników o napisanie ile najmniej mieli doczepione do kijka  5-25.

Klenie da się łowić, ale nie na smużaki. Wobler w stylu Horneta czy Alaski znaczy pękaty 4-5cm. wydawał mi się minimum.

Ogólnie cała seria to w moim odczuciu świetne blanki z takim sobie uzbrojeniem (maleńka przelotka szczytowa doprowadzała mnie do szału, zwłaszcza w 275 10-35) i badziewną rękojeścią

Posiadam 275 5-25 i tak jak napisał kolega wyżej woblerki 4-5 cm to minimum, aby w miarę komfortowo połowić tym kijem.

Jako tako machniesz smużakiem Andrzeja Lipińskiego- Bromba 3,3cm czy Salmo Lil-Bug, bo to z reguły dość lotne wobki ze względu na swój kształt i wagę, ale lżej to już męczarnia...

• 6 miesięcy temu...

Witam, machałem smużakami OBR. 5-25 żaden komfort łowienia ,przy silnych wymachach potrafi bynajmniej moja wypaść szczytówka. Przy sporadycznym użytkowaniu trzymak stopki kołowrotka odleciał od nakrętki i już się nie zsuwa z nakrętką ,wspomnę o pękającym lakierze na blanku przy przelotkach ,ogólnie nie bardzo jestem zadowolony.

Edytowane przez alex71

Miałem Black Rocka 213cm/10-35g w wersji castingowej, bardzo przyjemne wędzisko, doskonale zgrywało się z Tatulą. To był mój pierwszy cast do nauki. Sprzedałem, ponieważ sukcesywnie przechodzę na jednosekcyjne, rękodzielnicze.

Moja Partnerka już drugi sezon używa spinning jednosekcyjny 198cm/3-18g i jest to Jej ulubione wędzisko. Idealnie wyważa się w zestawie z kołowrotkiem o ciężarze 250g. Wędka bardzo dynamiczna, odległości rzutów porównywalne z wędziskami 8' Bez problemów obsługuje przynęty w zakresie 2-20g.

Łowiłem i opisałem dwa modele Dragona Black Rock II czyli odpowiednika Okumy z okresu kiedy współpracowali

- 2,13m 4-21g  http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/116829-spinning-dragon-black-rock-ii-213-cm-4-21-g-test

- 1,95, 5-25g travel http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/116860-spinning-dragon-black-rock-ii-1-95-m-5-25-g-travel-test

FORS-BlackRockII-213-25.jpg

Jakby ktoś był chętny to są nawet na sprzedaż za małe pieniążki.

Edytowane przez PiterS

• 1 miesiąc temu...

Jak oceniacie, czy lepsza była okuma czy w wersji dragon , czy może to samo?

Zasadzam się na 275 5-25 jako pierwsze wędzisko do spina. Planuję łowić garbusy i szczupaki od małych po średnie z ewentualnym przyłowem dużych.

Sprawdzi się ten kijek na początek przygody?

Ktoś pisał że są jeszcze dostępne w wersji Okumy...ale nie znalazłem.

Jaka różnica w wielkości przelotek i dolniku? Blank taki sam?

Pozdrawiam.

Jak oceniacie, czy lepsza była okuma czy w wersji dragon , czy może to samo?

Zasadzam się na 275 5-25 jako pierwsze wędzisko do spina. Planuję łowić garbusy i szczupaki od małych po średnie z ewentualnym przyłowem dużych.

Sprawdzi się ten kijek na początek przygody?

Ktoś pisał że są jeszcze dostępne w wersji Okumy...ale nie znalazłem.

Jaka różnica w wielkości przelotek i dolniku? Blank taki sam?

Pozdrawiam.

Jak zamierzasz łowić te okonie? Jak na gumy na mini jigach to moim zdaniem za mocny kij, to typowe sandaczówki, sztywne i szybkie kije. 

Łowiłem i opisałem dwa modele Dragona Black Rock II czyli odpowiednika Okumy z okresu kiedy współpracowali

- 2,13m 4-21g http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/116829-spinning-dragon-black-rock-ii-213-cm-4-21-g-test

- 1,95, 5-25g travel http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/116860-spinning-dragon-black-rock-ii-1-95-m-5-25-g-travel-test

FORS-BlackRockII-213-25.jpg

Jakby ktoś był chętny to są nawet na sprzedaż za małe pieniążki.

PiterS dzięki za test. Pomógł mi w podjęciu decyzji o zakupie wersji 2,13 4-21g pod pstrągi i szczupaki na lekko. Jestem bardzo zadowolony. Na pstrągach sprawdzę go dopiero wiosną, ale szczupaka 50cm i kilka ładnych jazio-kleni już zaliczył. Wędka na sucho wydaje się dość cięta, ale pod rybą pięknie się gnie. Czuć zapas mocy. Łowiłem nią na woblerki, obrotówki i gumy na główkach od 2 do 12g. Od biedy daje również radę przy cięższych smużakach jak Lil'bug.

Kijek spodobał mi się na tyle, że zastanawiam się nad dokupieniem wersji 1-10. Czy ktoś może podzielić się opinią o tym kijku? W wątku wszyscy opisują mocniejsze kije. Interesuj mnie przede wszystkim akcja. Czy na prawdę jest taka wolna? Planuję używać kija głównie na małej nizinnej rzeczce pod klenie i okonie.

Edytowane przez adic

witam, od siebie dodam:

posiadałem dwa kijki od okumy( jak z dragonowskimi nie wiem ale do niczego się przyczepić nie szło przy okumie) 2,75: 5-25 i 7-30, został mi jeden ten do25g, drugi skradziono mi na rybach w szczecine, do dzisiaj używam go wyłącznie na zedy z opadu, z tym że nie używam go z przynętami mniej jak 10g, ogólnie jak któryś kolega wyżej pisał: fajne, szybkie, czułe blanki ale słabo uzbrojone i nie rzuca się nimi komfortowo daleko, ale mocne fakt.