Skocz do zawartości

Okuma Black Rock

mlgi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Szukam kija na plywadełko i jakoś naszło mnie żeby zapytać szanowne grono :P o 2 kije ze stajni BR. Operować będę główkami od 10-20g i gumami od 3-5cali dlatego myślę nad modelem 2,18 o cw. 7-28 lub 14-42. Nie chciałbym żeby był to kij od miotły ale też żeby miał znośną pracę pod ryba i obsługiwał przynęty w/w. Chyba że możecie polecić jakieś inne kije o podobnych parametrach.

Ja bym wziął tego słabszego. Ten do 42 g pocisnął kiedyś Shakera 6' na główce 30 g i jeszcze było sporo zapasu. Z kolei travelem do 35 g machałem w zeszłym roku pilkerami 60 - 80 g. Strasznie niedoszacowane wędki, co nie oznacza, że złe.

Ja mam model 7-28g 2.18cm

Łowiłem nim niewiele, ale mogę Ci powiedzieć, że jest to fajny sprzęcik. Dosyć budżetowy ale spełnia moje oczekiwania. U mnie służy do obsługi gum od 12g+guma 3" i w górę do max ok 25/28g łącznego ciężaru.

Demon szybkości to to nie jest i dlatego mi odpowiada. Nie lubie szybkich kijków.

Do wymienionych przez Ciebie zastosowań będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż mocniejsza wersja!

Ja bym wziął tego słabszego. Ten do 42 g pocisnął kiedyś Shakera 6' na główce 30 g i jeszcze było sporo zapasu. Z kolei travelem do 35 g machałem w zeszłym roku pilkerami 60 - 80 g. Strasznie niedoszacowane wędki, co nie oznacza, że złe.

A ten travel CW do 35g jakimi juz przynetami zaczyna w miare komfortowo rzucac?

I tak też zrobię! Poszukam tego słabszego ,a i może będzie ktoś miał używkę w fajnym stanie i za fajne pieniądze bo pływadełko to będzie raczej odskocznia od Odrzańskich Rapiszonów :D

Marcinie a jak z ugięciem tego kija i pracą pod rybą( mówię o 7-28) ?

Edytowane przez tom3k_lubin

Fotek ugiecia niestety nie pokaże, gdyż wyjechałem i zostawiłem wędki w domu. Natomiast co do pracy to mogę Cię zapewnić, że wędka nie jest na pewno sztywną pałą :) pracuje troszkę głębiej niż samym szczytem, a dolnik zaczyna pracować pod powiedzmy 60cm szczupakiem. Zapas mocy jest zdecydowany i wyczuwalny.

Na prawdę fajna lekka i czuła wędka

• Like 1

• 5 miesięcy temu...
  • 6 miesięcy temu...

Dragon Black Rock II vs Okuma Black Rock

Witam. Może mi ktoś wytłumaczyć czym różnią się te dwa kije ? [:)] Bo nie widzę żadnej różnicy ...

Różnią się przede wszystkim wielkością, masą i rozmieszczeniem przelotek. BR II ma mniejsze i lżejsze przelotki dzięki czemu zyskały trochę na szybkości ;) ponadto w nowej wersji skrócili trochę dolniki.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

brawo! takie widzimisię to miewa moja 3 letnia córka  :blink:

A teraz się zastanów, czy ktokolwiek tutaj będzie traktował Cie poważnie, po tym co napisałeś :lol:

Puknij sie w czoło i obróc na piecie 3 razy zanim napiszesz cos dalej. Jak nie masz nic do wniesienia do tematu to znajdz sobie inne zajecie zamiast zasmiecac.

Straszne rzeczy, ze nikt mnie nie bedzie traktowal powaznie. Tak jakby mi na tym zalezało :rolleyes:

Po to pytam, bo mam takie widzi mi sie i nic Ci do tego. Jak masz jakis problem to zapraszam w inne miejsca :)

A co nam do tego jaką wędkę kupiłeś pod bolenia? Słuchaj... kupiłeś to będziesz nią łowić. Idę o zakład, że zanim wydałeś na nią pieniądze, to prześledziłeś opinie na jej temat. Sprawa zamknięta. No chyba że zależy ci na tym, aby ktoś pochwalił twój wybór. Jeśli tak to bardzo proszę:

Tak to dobry wybór na rapy i okazjonalne szczupaki z Warty.

Zadowolony? :)

• Like 4

O co wam chodzi chłopcy? Jaki problem czy pyta przed czy po zakupie. Chce poznać spostrzeżenia innych użytkowników i porównać. Równie dobrze przed zakupem można się dopieprzyc mówiąc kup to się przekonasz i ostatecznie zamknąć forum.

Edytowane przez Negra
  • Like 5

Oj nawet mi was nie zal panowie. Byle sie doje** i napisac swoje nic niewarte 3 grosze :) Od czegos chyba to forum jest prawda? Zwlaszcza konkretny temat. Ale miejcie ta radosc, mam to gdzies ;)

A kijek zakupiony w ciemno, bo za pól darmo. stad tez pytanie, bo w necie malo informacji

Michał informacji o wędkach Black Rock jest cała masa. Nie wiem ile lat ma ten model, ale natknąłem się na artykuły z 2012 roku... Od co najmniej 6 lat ludzie rozpisują się w internecie na temat tych wędek, a ty nadal upierasz się przy tym, że informacji brakuje.... No proszę cię... Nie szukając długo znalazłem nawet recenzję twojej wersji, kolegi z innego forum, który używa tego kija do łowienia interesujących cię boleni... 

https://wedkuje.pl/n/okuma-black-rock/85984

Także danych do przejrzenia troszkę jest, ale czy jest sens żebyś to czytał? Masz wędkę... masz przynęty... zacznij ich używać i sam wyciągnij wnioski.

A na koniec gratuluję zakupu. To dobra wędka.

Edytowane przez kasperek
  • Like 3