godski Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Może ktoś z Was wie jak wypada porównanie Regeneratora do Daiwy Tournament S.W. Shockleader Type N. Type N, a nie F bo są cenowo porównywalne. F jest kilkakrotnie droższy, ale może faktycznie wart jest swojej ceny? Tylko F, N to jest zwykła gruba żyłka nylonowa i jest dlatego tańsza. Na szczupaka się nie nadaje.F jest wart swojej ceny, jeden milimetrowy wystarcza na dużo grubych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Regenerator 0,4 na szczupaka? Odradzam stanowczo. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Szukałem, szukałem i dzisiaj znalazłem to:https://www.saltstrong.com/fishing-tip/fluorocarbon-leader-abrasion-test-vs-mono/ Szoking! Wychodzi na to, że ta zwykła nylonowa żyłka lepiej zniesie kontakt z zębami szczupaka, niż super hiper fluorocarbon. W związku z tym co obejrzałem i przeczytałem pod ww linkiem, przypomniał mi się pewien epizod z zamierzchłych czasów. Pamiętam (niestety ) czasy, kiedy szczupaków w jeziorach było zatrzęsienie.Jako 13-14 latek miałem okazję uczestniczyć w wyprawie "doroszkowej" na szczupaka. J. Szelmęt. Kierownik wyprawy dysponował milimetrową żyłką, kleszczką(drewniane zwijadełko) i dość sporych wymiarów wahadłówką przywiązaną bezpośrednio do żyłki. W ciągu dwóch, czy trzech godzin na ten zestaw zostało złowionych chyba z 10 szczupaków kilkukilogramowych. Takich od 3 do 10kg. Kierownik wyprawy łowił szczupaki tym samym zestawem przez cały swój urlop. Nie zdarzyło się, aby szczupak przegryzł tą żyłkę, a były to lata b.odległe, a więc żyłka również była b.zwykła. Zwyklejsza od tych obecnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Regenerator 0,4 na szczupaka? Odradzam stanowczo. Szukam żyłki przyponowej na Norwegię.Szukam, bo tylu bzdur się naczytałem-dotyczy Norwegii-, że wciąż szukam prawdy PS. ze szczupakami sobie radzę Edytowane 17 Grudnia 2020 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fdt Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Uzywalem regenratora jako zamiennika przyponow stalowych do lekkiego lowienia na Bzurze i powiem szczerze ze 0,5mm nie daje rady nawet na pistoletach. Oczywiscie udalo sie wiele wyciagnac ale glownie przez to ze przyneta byla na zewnatrz pyska. Kidys mialem taki przypadek ze szczupak nie trafil w przynete za to trafil w przypon, ladnie branie szczupaczek ok 50cm patrze na przypon a on praktycznie przeciety, a nawet holu nie bylo... takze tak to wyglada a uzywanie 1mm linki to troche przesada. Za to 0,5mm swietnie sie sprawdza jako przypon do plecionki na bolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Na szczupaki to ja używam przyponów tytanowych.Przy połowach morskich przypon z grubej żyłki ogranicza możliwość splątania zestawu. Coraz bardziej przychylam się do zakupu Daiwy Tournament S.W. Shockleader Type N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Na szczupaki to ja używam przyponów tytanowych.Przy połowach morskich przypon z grubej żyłki ogranicza możliwość splątania zestawu. Coraz bardziej przychylam się do zakupu Daiwy Tournament S.W. Shockleader Type N. Testuj ale bankowo F lepsza od N - tyle że sporo droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Testuj ale bankowo F lepsza od N - tyle że sporo droższa.Nie mam co testować, bo do tej pory używałem tylko i wyłącznie zwyklaków 0,5. Raz tylko straciłem pilkera, ale to był zaczep. Najprawdopodobniej na zgubionej sieci. Zębacze nie dały rady jej przegryźć.Piszesz, że bankowo F lepsza od N. Testowałeś obie żyłki?Czym więcej czytam(pomijam własne doświadczenia), tym mam większe przekonanie do najzwyklejszych żyłek na przypony morskie. Reklama nie łowi PS. Kupowłem również gotowe przypony w Norwegii. Wszystko na zwyklakach. Edytowane 21 Grudnia 2020 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Tak na dobrą sprawę, to ja pytałem o porównanie Regeneratora do Daiwy N. Tak przy okazji zapytałem o Daiwę F. Z pewnością Daiwa F jest super żyłką, ale nie do każdej metody. Jestem taki uparciuch, że muszę wszystko prześwietlić wzdłuż i poprzek Może ktoś z Was wie jak wypada porównanie Regeneratora do Daiwy Tournament S.W. Shockleader Type N. Type N, a nie F bo są cenowo porównywalne. F jest kilkakrotnie droższy, ale może faktycznie wart jest swojej ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Tak na dobrą sprawę, to ja pytałem o porównanie Regeneratora do Daiwy N. Tak przy okazji zapytałem o Daiwę F. Z pewnością Daiwa F jest super żyłką, ale nie do każdej metody. Jestem taki uparciuch, że muszę wszystko prześwietlić wzdłuż i poprzek Pewnie nie znajdziesz tutaj osoby stosującej typ N bo nie jest to przeznaczone do połowu szczupaków, o opinię na temat F łatwiej. Od lat stosuje to wiele osób. Co do testu to testują cienkie linki 20 lb a na przypon szczupakowy daję 1 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Ja używam Fc prorexa 1mm (a taki w sklepie mieli z grubych), jak była nagonka po obcinkach to sam zacząłem testować: zaokrąglona tarka do warzyw na kolanie, linka w ręce i ile fabryka dała, wzdłuż, wszerz po skosie, przestałem się przejmować, stosuje FC tylko na płytkich łowiskach i tylko do przynęt którym nie gasi pracy (ten prorexa to sztywny i twardy że ja pie... no i nauczyć się go wiązać to dopiero była jazda ) ale jak ktoś zakłada do linki 15-20lb Fc nawet 1mm (choć przykładowy osobnik to po wzięciu takiej linki do rąk raczej jak sparzony by ją szybko odłożył) , na przynęcie canibal 12( czy ile one tam mają), a później targa dziewięćdziesiątkę ponad 10min z przynętą w przełyku, to wiadomo jakie będzie miał zdanie o FC. Edytowane 21 Grudnia 2020 przez Michal_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 ale jak ktoś zakłada do linki 15-20lb Fc nawet 1mm (choć przykładowy osobnik to po wzięciu takiej linki do rąk raczej jak sparzony by ją szybko odłożył) , na przynęcie canibal 12( czy ile one tam mają), a później targa dziewięćdziesiątkę ponad 10min z przynętą w przełyku, to wiadomo jakie będzie miał zdanie o FC.Możesz napisać jeszcze raz po Polsku o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Chodzi o łowienie wędką co obsługuje canibale i szarpanie się z ryba przez kilka minut, gdzie FC jeździ po zębach cały czas bo przynęta jest głęboko w paszczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Witam. Bywa, że stosuję, jednak z tym zastrzeżeniem, że pod zębacze to minimum 0,9. Po każdym niemal ataku na lince pozostają nacięcia i należy to kontrolować. Taki przypon jest w stanie wytrzymać nawet cały dzień. Raczej nie dłużej. Jeśli jesteś w stanie swoimi zębami przegryźć linkę 0,9, to taki metrowiec potrafi także. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Jak szczupły dobrze trafi, to jedno kłapnięcie i 0,9 nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Dziś obcinka regeneratora 1.05Nie polecam wycholowalem na nim parę ryb 90-101cm każda większą ryba zostawiała ślady .Ale obcinki takiej grubosci się nie spodziewałem .w tamtym roku miałem obcinke przy średnicy 0.80 .Na szczupaka tylko stal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 (edytowane) Dziś obcinka regeneratora 1.05Nie polecam wycholowalem na nim parę ryb 90-101cm każda większą ryba zostawiała ślady .Ale obcinki takiej grubosci się nie spodziewałem .w tamtym roku miałem obcinke przy średnicy 0.80 .Na szczupaka tylko stalNie, normalny FC a nie nylon . Daiwa typ F i zero obcinek przez lata. Edytowane 25 Maja 2022 przez godski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommik Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 Potwierdzam.Parę lat temu posłuchałem rady Godskiego i jak to mówią, jestem zadowolony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacperw22 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Nie, normalny FC a nie nylon . Daiwa typ F i zero obcinek przez lata. Potwierdzam.Parę lat temu posłuchałem rady Godskiego i jak to mówią, jestem zadowolony.Wiazecie go wezlem czy stosujecie tulejki ?Mozna go stosowac rowniez do dozbrojek? Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez Kacperw22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 A czemu nie? Tylko trochę sztywna będzie ta dozbrojka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 "Daiwa typ F i zero obcinek przez lata".Jakiej grubości? O,8 mm starczy? Bo grubszych nie możnaj juz dostać, chyba. Coś się pojawiło w jej miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 12 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2024 "Daiwa typ F i zero obcinek przez lata".Jakiej grubości? O,8 mm starczy? Bo grubszych nie możnaj juz dostać, chyba. Coś się pojawiło w jej miejsce?Są i grubsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 12 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2024 Że są/były to wiem. Tylko gdzie kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq1gym Opublikowano 12 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2024 Że są/były to wiem. Tylko gdzie kupić?Ostatnio chyba w zadzior.pl widziałem 0.9 i 1mm daiwa prorex F cośtam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2024 "Daiwa typ F i zero obcinek przez lata".Jakiej grubości? O,8 mm starczy? Bo grubszych nie możnaj juz dostać, chyba. Coś się pojawiło w jej miejsce?Ja używałem tylko 1 mm Ostatnio chyba w zadzior.pl widziałem 0.9 i 1mm daiwa prorex F cośtamKupiłem ostatnio z ciekawości tego Prorexa i to raczej to samo. Z minusów mniejsza szpulka i jest bardziej skręcony. Ale w sumie wystarczy po zrobieniu przyponu aku 20-30 kg podwiesić i podnieść do góry - mamy dwa w jednym - test i wyprostowanie przyponu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi