janusz.walaszewski Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Pisarz, niezbyt poprawny z dzisiejszego punktu widzenia, bo to i współpracownik NKWD i komuch jak byśmy to dzisiaj powiedzieli. Ale wędkarz i to niezły jak na tamte czasy, napisał wiele opowiadań o wędkowaniu (zagorzały spinningista), te swoje opowiadania wydał zebrane w formie książkowej. Co ciekawe pierwsze wydanie miało inny tytuł niż drugie. I tu pytanie do kolegów, kto to taki (raczej łatwe) i pod jakim tytułem była wydana pierwsza wersja opowiadań, a pod jakim druga. Jakieś małe nagrody (wędkarskie) przewiduję I jeszcze jedno; specjalna nagroda dla tego kolegi, który będzie potrafił powiedzieć co znaczy tytuł pierwszego zbioru opowiadań i dlaczego tytuł kolejnego wydania jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Jerzy Putrament. To na pytanie pierwsze. Z resztą - muszę poszperać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Jerzy Putrament. To na pytanie pierwsze. Z resztą - muszę poszperać Dokładnie, jak napisałem to łatwe było, szperaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Z wędką przez trzy kontynentyz wędką przez cztery kontynenty Z wędką przez cztery kontynenty (Wyd. Poznańskie. Poznań 1971. ****), w którym na 16 opowiadań 13 było już publikowane pod tytułem Z wędką przez trzy kontynenty (Wyd. Poznańskie. Poznań 1968 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Sławek zawitał, no i prawie po konkursie @Ugly nawet nie zdążył! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Sławek to nie to To co napisałeś, jest oczywiście OK, ale nie o to mi chodziło, szperajcie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Balet boleni i inne opowiadania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Balet boleni i inne opowiadania? Jesteś na dobrym tropie, ale te wszystkie opowiadania (balet boleni i inne) zostały opublikowane w wydaniu książkowym, tak jak napisałem na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Taka mała pomoc w rozszyfrowaniu zagadki; książka, o której myślę nie jest tylko zbiorem opowiadań, jest raczej taką wędkarską autobiografią, w której zamieszczone są również opowiadania, jak wspomniany Balet boleni czy trzynasty z Wesołka. Ta autobiografia nie dotyczy całego okresu życia Putramenta a jedynie pewnego jego wycinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No to pasowałaby Natasza - z cyklu Pół wieku. Dalszych prób nie podejmuję, żeby nie było, że strzelnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No to i mój ostatni strzał - Czarne sosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No to pasowałaby Natasza - z cyklu Pół wieku. Dalszych prób nie podejmuję, żeby nie było, że strzelnica Jesteś bardzo blisko, Natasza to tytuł drugiego wydania, jeszcze tylko tytuł pierwszego i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No to i mój ostatni strzał - Czarne sosny Sławku nie, @wojciiech już częściowo odgadł, idź tym tropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No dobra to Rapanuia dlaczego? - może tytuł Wyspa Wielkanocna był zbyt katolicki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No to pasowałaby Natasza - z cyklu Pół wieku. Dalszych prób nie podejmuję, żeby nie było, że strzelnica Jesteś bardzo blisko, Natasza to tytuł drugiego wydania, jeszcze tylko tytuł pierwszego i będzie git Rapanui? Sugeruję się datą wydania - wcześniejszą niż Natasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No i teraz mam dylemat; @wojciiech jako pierwszy odgadł oba tytuły, @sławek też podał prawidłowy tytuł pierwszego wydania, nie wątpliwie po informacji, którą podał @wojciiech. Zrobimy tak; ponieważ myślę, że wam obu należy się nagroda, to proszę info z adresami na PW. Zostaje jeszcze ostatnia część zagadki, kto potrafi wyjaśnić o co pytałem na początku, dla tego nagroda specjalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No dobra to Rapanuia dlaczego? - może tytuł Wyspa Wielkanocna był zbyt katolicki? Brawo pierwsza część drugiego stopnia zagadki dla Ciebie, teraz tylko reszta, czyli; dlaczego drugie wydanie miało inny tytuł i co było tego powodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Natasza - żona Putramenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Hmmm, jeśli nie zawodzi mnie pamięć, jedna z kobiet/żon Putramenta(a miał ich wieeeele, z tą się chyba rozwiódł) miała na imię Natasza... Jakiś to powód jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Fajny wątek.Opowiadanie Arkadia-mistrzostwo świata pzdr.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Hmmm, jeśli nie zawodzi mnie pamięć, jedna z kobiet/żon Putramenta(a miał ich wieeeele, z tą się chyba rozwiódł) miała na imię Natasza... Jakiś to powód jest Może się z Nataszą i rozwiódł, a może nie była jego żoną ale... http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Nagrobek_jerz y_putrament.JPG&filetimestamp=20080724080204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Generalnie macie rację, o to chodzi. Tylko proszę przedstawić to w poście tak aby było wiadomo o co chodzi, dla przypomnienia, dlaczego drugie wydanie miało tytuł Natasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 To ja obstawię opcję że przechrzcił drugie wydanie Rapanui aby uczcic zapoznanie (zakochanie się) w Nataszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Fajny wątek.Opowiadanie Arkadia-mistrzostwo świata pzdr.Paweł Dokładnie Paweł. Nie tylko Arkadia ale i inne opowiadania, jak Balet Boleni, Trzynasty z Wesołka i cała reszta książki, czy to Natasza czy Rapanui, jak dla mnie super, tym bardziej, że pierwszy raz czytałem Nataszę ponad 30 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ja osobiście wolę Szkarłatny krzew - jakos bardziej egzotycznie. Od tej lektury marzą mi się tajmienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi