Skocz do zawartości

Pstrągowe amory

rocky

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomnialo mi sie cos odnosnie zanieczyszczen w Wierzycy. Nie wiem czy sytuacja jest wciaz podobna, ale chyba z 10 lat temu bylem pierwszy raz z ojcem nad ta rzeka w okolicach miejscowosci Zapowiednik (@rocky popraw mnie jesli cos krece). Poszedlem na dolny odcinek. Poplatalem zestaw i musialem odgryzc kawalek zylki i zawiazac na nowo. Kilka chwil pozniej zauwazylismy po drugiej stronie na skarpie plynace wprost do koryta Wierzycy fekalia. Nie myslcie sobie, ze to byla jakas delikatna strozka, tylko normalnie syfy z calej wioski. Zrobilo mi sie niesmacznie po przegryzaniu zylki i myslalem ze zwroce wczesniej zjedzony obiad. Wtedy zwrocilismy rowniez uwage na dziwny zapach i juz calkiem odechcialo nam sie lapac. Spotkalismy wedkarza idacego z dolu, ktory na naszych oczach wyjal miarowego pstraga na streamera i wzial go na patelnie. Wszystko to dzialo sie ponizej sciany z szambem. Smacznego... Jestem ciekaw czy cos sie zmienilo, bo to byla nasza pierwsz i ostatnia wizyta na tym odcinku.

Pozdrawiam

Niestety @luko, niewiele się zmieniło :angry: Wierzyca nadal jest zanieczyszczana ,fekalia ,gnojówka co jakiś czas lecą do rzeki z okolic poPeGeeRowskich wiosek ale to pikuś.Niestety co parę lat są większe zatrucia poniżej Starogardu-a to polmos coś spuści a to awaria w oczyszczalni ,a to czyszcenie kanału młyńskiego z namułow,No i potem pełno sniętych ryb płynie rzeką :angry: :angry: :( .Na szcęście nie jest aż tak żle żeby wszelkie życie zanikło ,bo życie chowa sie do mniejszych ciurków i rowów zasilających rzekę, i częściowo przeżywa kataklizm :wacko:

@rocky, a skoro juz jestesmy przy tym nieprzyjemnym temacie niszczenia rzek, to jak rozwinela sie sytuacja z Wda? Pamietam, ze na poczatku sezonu pokazales fotki co tam melioranci zrobili. ktos ich zatrzymal, czy dokonczyli swojego dziela? jak to teraz wyglada?

Pozdr

piękne fotki, gratuluje i zazdroszcze ci że widziałeś taki misterium. Zawsze chętnie oglądam piękne ryby, oczywiście te żywe, a podglądanie z bliska amorów pstrągowych to chyba coś najpiękniejszego co może się zdarzyć w wędkarstwie.Jeszcze raz gratuluje.( zobaczyć i umżeć :mellow: )