Skocz do zawartości

Dobra żyłka spinningowa 0,16

asafa

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mo?źecie mi z czystym sumieniem polecić ?źyłkę do spinningu w rozmiarze 0,16 ?(kleń, jaź). Przerabiałem ju?ź sporo ?źyłek i niestety, to jeszcze nie jest to, czego szukam. Było:

Trabucco XPS - dość sztywna, szybko traci b. dobrą wytrzymałość początkową

Mikado UV - przegrubiona, nie tak gładka jak Trabucco, większa pamięć do kształt?łw od poprzednika,

P-Line original - największa pora?źka minionego sezonu. Z odcinka 270m po 3 miesiącach ?źyłka do wyrzucenia. Jeśli chodzi o grubość - rewelacja, do tego gładka, bez pamięci do kształt?łw. Początkowo, zaraz po otwarciu sprawdziłem sobie jej wytrzymałość - po prostu rozciągając ją, u?źywając stopniowo coraz więcej siły - było bez zarzutu. Po nawinięciu około 135m, prze?źyłem szok - ?źyłka rwała się bez problemu, odcinek po odcinku... Odesłałem do sprzedawcy, on natomiast przetestował i stwierdził, ?źe jest wszystko ok, odesłał z powrotem do mnie. Sprawdziłem po odebraniu paczki - znowu wszystko grało... Łowiłem nią, regularnie odcinając końcowe odcinki do momentu a?ź nie straciłem ryby... Przy odjeździe ?źyłka nie wytrzymała. Okazało się, ?źe znowu pojawił się odcinek, kt?łry rwał się jak zwykła nitka... masakra, nigdy więcej tej ?źyłki ani zakup?łw u tego sprzedawcy...

Były jeszcze ?źyłki mikado crystal, dragon millenium i inne tańsze monofile.

Zacząłem się rozglądać jakiś czas temu za czymś przyzwoitym, ale nie bardzo mam pomysł co tu wybrać...

• Like 1

Polecam SMART Dual Band 150m. U?źywam 0.14 i 0.20 i jest świetna. Sporo kumpli tak samo r?ł?źne rozmiary. Miekka, praktycznie bez pamięci i do tego mocna jak na rozmiar, choć lekko przegrubiona (ale nie o rozmiar). Według mnie ciekawszy od strofta. Szczeg?łlnie, ?źe zdarza się stroft zle?źały.

Pozdrawiam

Tomciu,powiem tak.Ostatnie dwa sezony miałem nawiniętą 16 i 18 SUFIXA XL strong[starsze wydanie-opakowanie jasno-ciemno zielone].Najlepiej sprawdzała się na zaczepach.Mimo,?źe to 16 to bardzo du?źo razy udało mi się odzyskać moje przynęty z otchłani wody-bez u?źywania odczepiacza.

post-3041-1348916260,5854_thumb.jpg

Osobiście kupuję ?źyłkę Dino i robię to często w trakcie sezonu, moje wra?źenia co do jakości ?źyłek są takie, ?źe czy droga czy tania i tak trzeba ją nieustannie zmieniać na nową. Dino jest niesłychanie mocna ale jak ka?źda ?źyłka szybko się niszczy, więc wolę zmieniać tańszą ni?ź dro?źszą.

Osobiście kupuję ?źyłkę Dino i robię to często w trakcie sezonu, moje wra?źenia co do jakości ?źyłek są takie, ?źe czy droga czy tania i tak trzeba ją nieustannie zmieniać na nową. Dino jest niesłychanie mocna ale jak ka?źda ?źyłka szybko się niszczy, więc wolę zmieniać tańszą ni?ź dro?źszą.

Ja mam obecnie inne podejście do tematu. Zamiast kupować ?źyłkę często zdecydowanie przegrubioną od dro?źszych odpowiednik?łw, lubiącą się skręcać, zapamiętywać kształt, wolę doło?źyć dychę więcej i mieć spok?łj w tym względzie.

Niestety większość ?źyłek bez względu na cenę jest przegrubiona :( osobiście radzę sobie z tym w ten spos?łb, ?źe jeśli chcę łowić rozmiarem 0,16mm to kupuję 0,14mm. U?źywając Dino przez 2-3 wyprawy nie mam problem?łw ze skręcaniem, potem mo?źna ?źyłkę przewinąć i znowu 2-3 by w końcu nawinąć nową. Taki mam spos?łb ale ka?źdy ma inny. Kolega badał rzeczywistą średnicę ?źyłek dostępnych w kraju i tylko jedna czy dwie nie były przegrubione, jeśli dobrze pamiętam kt?łreś od Colmic-a ale te?ź nie wszystkie.

• Like 1