Skocz do zawartości

Dobra żyłka spinningowa 0,16

asafa

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

A ktoś użuwał żyłek frimy Mistral?

Używałem żyłkę Mistrall Shiro, ale w tym sezonie wymieniłem ją na Dragon Maxima Spin i jest ona przy tej samej średnicy wytrzymalsza i nie przeciera się tak szybko jak Shiro. Maxime 0,16mm używam na klenia, 0,20 mm na pstrąga i jak na razie mnie nie zawiodła. Już zaopatrzyłem się w nowe szpule na przyszły sezon. Polecam Dragon Maxime.

Jak dla mnie,to tak jak Panowie na stronie1 napisali;

HM80 Sam używam - 0,28.3 - na duże woblery-wieczorne szczupaki i nocne sandacze. :)

Sufix Duraflex Na lekki spining też może być. Sufixa chcąc zakupić żyłkę 0,16 można śmiało wziąść 0,18 czy 0,20 lub grubszą,bo jest dobra do lekkich przynęt,oraz nie odkształca się,ale nie ma bardzo dużej wytrzymałości,ponieważ inne żyłki mogą być ``ciut``pogrubione i dlatego są mocniejsze.

HM69 Wydała mi się bardzo mocna,ale przy mocnym zarzucaniu tworzyły się BAWOLCE.Przyczyną tworzenia się bawolców mogło być też to,że spiningowałem na obrotówki,które poskręcały żyłkę.

Edytowane przez Extraspiner

I ja dodam swoje 3 grosze..... odkąd zacząłem przygodę ze spinningiem szukałem/szukam dobrej żyłki która obsłuży klenio-jazie plus boleń na lekko na Odrze.Takie  kryterium postawiłem .Większość proponowanych przez was używałem i byłem nie zadowolony,Owner np.ja dla mnie to guma do żucia,ja boleń uderzył w warkoczu daleko od brzegu... to jeszcze smiać mi się chce,naprawde nie wiedziałem o co chodzi,nie mogłem sie połapać w pierwszej chwili.zero kontroli.może na same klenio jazie sie na da ale jak na bolenia to odradzam.....To tylko jeden z wielu przypadków który pamiętam .Strofty były dobre tylko w pierwszym tygodniu,fajna łacha piachu i żerujący boleń,parę rzutów i ten moment brania,ryba płynie,podnosi się fala...... stawiam przynętę,bierze ją w pysk,od razu  zawraca hamulec jeszcze zagra i ..... seria przekleństw  z moich ust..... znowu to samo.... szkoda ryby,o przynęcie nie wspomne.....sprawdzam zyłke.... nitka albo jeszcze lepiej,włos... I tak po kilku latach trafiam na żyłke którą kolega ASAFA zakładając tego posta wykluczył mianowicie,TRABUCCO PXS ale ona występuje w dwóch wersjach,jest tak samo opisana tyle ze jedna jest pływająca a druga tonąca,jedna ma kolor tradycyjny nazwijmy to przezroczysty-TO TA NIC NIE WARTA-SPRAWDZONA OSOBIŚCIE PRZEZE MNIE i druga czarna jak smoła 150m za 20zł i tą na prawdę polecam,być może akurat to była po prostu świeża partia,nie wiem i tego nie wykluczam wiem na pewno że jak kupiłem ją w lipcu to teraz po odgryzieniu 3m  w rękach ją nie zle czuje nim sie zerwie a to zaledwie 0.16 jak sie nie myle to chyba producent podaje 15,8 ale nie jestem pewny bo juz mam niezły mętlik od tych żyłek tyle ich się naszukałem... 

A przy okazji zanim doszedłem do tej żyłki to Yorki za 8zł po zawodach odwracałem strony i na trzecie zawody kupowałem kolejnego... tyle ode mnie .... Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Parę lat temu byłem zadowolony z Trabucco. Ale po następnym zakupie stało się to, o czym piszecie.Ponieważ na żyłkę bardzo rzadko łowię (okazjonalnie spining i to lekki), z tych co byłem zadowolony to Team Dragon Flex i HM-y Dragona.

• 2 tygodnie później...

Długi czas jechałem na Strofcie,   a ostatnio kupiłem Hm 80,   0,14. Po nawinięciu prawie pod rant, bezpośrednio przed łowieniem nad wodą, zaczęły mi się robić "bawole" przy mocniejszych-dalszych wyrzutach w odległości 7-8 m za główką.  Część dała sie rozplątać i to zadziwiająco szybko, a reszta do rwania. Tym sposobem straciłem pierwszego dnia około  20-25 m  ale następny wyjazd za parę dni  i wszystko było ok. 

• Like 1

Hmm , dziwne - też tak miałem ostatnio , ale złożyłem to na karb niefrasobliwego nawinięcia w pośpiechu tuż przed wyjazdem . Średnica 0,16 ( takie grube 0,16  ;) ) , ale lata z nielotami fajnie i jest diablo mocna . I to mnie cieszy , gdy czasami lipowego maluszka uda się uratować . Moje pętle udało się opanować na szczęście i pomogło rozwinięcie prawie całego nawoju w terenie oraz ponowne - tym razem dokładne - nawinięcie z "odkręceniem" linki .