Skocz do zawartości

Dobra żyłka spinningowa 0,16

asafa

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

A ja na podstawie tego tematu kupiłem polecaną Mikado Perch. TO jakaś masakra. Mam jobca na punkcie żyłek i próbowałem samych Smartów, G-line, P-line itp itd. Wspomniana M bije je na glowę. Kupowałwm w 3 sklepach (włączając osiedlowy) i za każdym razem OK. Oczywisćie nie wytrzymmuje 100 wyjść, ale min 3-4 razy trwaasza niż krezusy za 3x tyle złotych.

Dzięki za polecenia.

A ja na podstawie tego tematu kupiłem polecaną Mikado Perch. TO jakaś masakra. Mam jobca na punkcie żyłek i próbowałem samych Smartów, G-line, P-line itp itd. Wspomniana M bije je na glowę. Kupowałwm w 3 sklepach (włączając osiedlowy) i za każdym razem OK. Oczywisćie nie wytrzymmuje 100 wyjść, ale min 3-4 razy trwaasza niż krezusy za 3x tyle złotych.

Dzięki za polecenia.

A jak Ci chciałem podesłać to co używałem to nie wierzyłeś, że za 6 zyla może być lepsze od super-hiper-extra-strond za 3 dychy :P

Ja ostatnio kupiłem żyłkę Mistrall 0,20 ( jakaś czerwona naklejka na szpuli), aby zrobić z niej podkład. Zacząłem z ciekawości rozciągać, naciągać i muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony wytrzymałością tego nylonu - ale i tak robi jako podkład ;) .

Edytowane przez kacperek993

• 2 tygodnie później...

Stroft jak najbardziej godny polecenia,kiedyś zraziłem się do tej firmy ,ale prawdopodobnie trafiłem na zleżały towar.W tym sezonie ponownie nabyłem 0,16 Strofta i teraz żadnej innej nie kupię,w małych jigach rozgina haki a nie pęka :) .Tylko dopytaj czy nie leży długo na półce.

Stroft jak najbardziej godny polecenia,kiedyś zraziłem się do tej firmy ,ale prawdopodobnie trafiłem na zleżały towar.W tym sezonie ponownie nabyłem 0,16 Strofta i teraz żadnej innej nie kupię,w małych jigach rozgina haki a nie pęka :) .Tylko dopytaj czy nie leży długo na półce.

Dokładnie, jadę na strofcie 0,16  od kwietnia , trzyma deklarowaną wytrzymałość mimo kontaktu z na i podwodnymi przeszkodami brak skłonności do strzępienia się pękania itp.

Z czystym sumieniem polecam. :)

Edytowane przez ark70

To, ze Stroft jest przegrubiony jest powszechnie wiadome ;) ale dla mnie jest to jedyna zylka, ktora kupuje i nie mam zamiaru wiecej poszukiwac nowych (tanszych) i rownie dobrych bo za duzo nerwow mnie to kosztowalo nad woda. Podstawa to kupowac w jednym sprawdzonym zrodle a nie gdzies na Allegro bo tanniej o 2 zl :D. i problemow nie bedzie. A i jak ktos lowi w Odrze lub Wisle (lub podobnych miejscach) to niech nie liczy, ze jakakolwiek zylka wystarczy mu na caly sezon dlatego kupuje sie szpule 200m i co jakis czas odcina kilka ostatnich metrow a po kazdym lowieniu koncowy metr lub dwa. Po jakims czasie przewija sie na druga strone i dwie szpule (200m)na sezon powinny styknac ;)

Trabucco T-Force spiningowa to obecnie m�łj faworyt biggrin.png

Hm ! używałem jej przez dwa sezony. Nie przeczę świetna. W/g mnie zdecydowanie lepsza zielona.

Jednak już kolejne dwa sezony zarówno do połowów pstrąga jak i klenia używam żyłki Shiro fuorcarbon Mistrall 0,16 - 0,18 mm. 

Doskonała wytrzymałość, sprężystość, nie skręca się. Przy tych pozytywach jest jeden zasadniczy - cena nie porównalnie mniejsza niż Trabucco ;)

Za cenę tej pierwszej, Shiro Mistralla - masz dwie szpule po 150 mb :)

A ja upodobałem sobie żyłeczkę Dragona v-Strong. To tak naprawdę Blazer Siglon tylko obrandowany inaczej. Mocna, sztywna, nie skręca się i tania bo 11 zł za 150 m. Ostatnio z braku laku kupiłem w wiejskim sklepie Jaxona Satori i też jestem pozytywnie zaskoczony.

A ja upodobałem sobie żyłeczkę Dragona v-Strong. To tak naprawdę Blazer Siglon tylko obrandowany inaczej. Mocna, sztywna, nie skręca się i tania bo 11 zł za 150 m. Ostatnio z braku laku kupiłem w wiejskim sklepie Jaxona Satori i też jestem pozytywnie zaskoczony.

Dokladnie tak, mam obie i nawet opakowania bardzo podobne. Pod względem parametrów które wymieniłeś są ok, ale strasznie szybko łapią przebarwienia jeżeli woda jest brudna.

To, ze Stroft jest przegrubiony jest powszechnie wiadome ;) ale dla mnie jest to jedyna zylka, ktora kupuje i nie mam zamiaru wiecej poszukiwac nowych (tanszych) i rownie dobrych bo za duzo nerwow mnie to kosztowalo nad woda. Podstawa to kupowac w jednym sprawdzonym zrodle a nie gdzies na Allegro bo tanniej o 2 zl :D. i problemow nie bedzie. A i jak ktos lowi w Odrze lub Wisle (lub podobnych miejscach) to niech nie liczy, ze jakakolwiek zylka wystarczy mu na caly sezon dlatego kupuje sie szpule 200m i co jakis czas odcina kilka ostatnich metrow a po kazdym lowieniu koncowy metr lub dwa. Po jakims czasie przewija sie na druga strone i dwie szpule (200m)na sezon powinny styknac ;)

No właśnie to jest minus Odry, że żyłkę trzeba często zmieniać. Dlatego nierzadko decyduję się na żyłkę nieco tańszą, ale za to częściej ją zmieniam. Nie narzekam, choć idealnym układem byłoby wybierać tą lepszą żyłkę i zmieniać ją tak często, jak tą tańszą ;)

Używałem Strofta przez długi czas- świetna żyłka. Ale Owner Broad wg mnie jest jeszcze lepszy. I starcie z "odrzanką" też w miarę długo wytrzymywała ;) Minusy? Cena i motki tylko po 100m....

Pozdrówka

Kamil