Skocz do zawartości

Dobra żyłka spinningowa 0,16

asafa

Rekomendowane odpowiedzi

HM 80 0,16 mierzyłem śrubą mikrometryczną, i uśredniony wynik realnej srednicy wyszedł 0,191. Co dla mnie jest ideałem na pstrągi, a sama żyłka jest mocna, nierozciągliwa, i bardzo dobra. Zresztą ogólnie z dragonem mam dobre doswiadczenia, tania millenium okoń też fajna, też przegrubiona ok. 0,03mm, ale bardziej rozciągliwa i miękka.

Ze strofta zrezygnowałem - mniejsza żywotnośc przy cenie za metr takiej jak HM80, też jest przegrubiona z tym że mniej, powłoka łatwo ulega uszkodzeniu.

Nie no...swietna zylka, tylko nieprzyzwoicie przegrubiona? Zeby zejsc realnie do 0,16 mm, trzeba kupowac 0,12? Zart ???? A te zielone i niebieskie dragonowskie zylki, ktoras chyba nawet prozniowo pakowana jest, to najwiekszy zawod sezonu sprzed kilku lat - dobre parametry przez pierwsze 10 minut lowienia, woda, slonce i powietrze powodowaly oslabienie mocy o 50% ????

Owner Broad Blue Eye jest świetna!

Chyba najlepsza żyłka jakiej do tej pory używałem - niestety także najdroższa...

Żyłeczka bardzo miękka i ma świetną wytrzymałość na węźle. Dwukrotnie na twardym zaczepie z ciekawości próbowalem zerwać 0.16 za pomocą mocnego kija 15g i zrezygnowałem z pomysłu z obawy o wędkę (po odstrzeleniu). Jej niebieskawy kolor jest dobrze widoczny na tle wody w pochmurne dni, co według mnie jest dużym plusem. Złowiłem na nią kilka dużych kleni i jazi, a jej ostatki zużyłem do metody nimfowej i także miałem parę lipieni na odważnika, więc jej kolor nie przeszkadza rybom, a na pewno jej nie płoszy.

Niestety,  w polszy można ją kupić jedynie w szpulach 150m, co przynajmniej dla mnie jest minusem, bo zużywa się ona jak każda inna żyłka i nie wyobrażam sobie dotrwania do końca sezonu na jednej szpuli 150m. Przy 300m jest to już możliwe, a szkoda, bo są dostępne np. w Norwegii...

Na ten sezon, gdy zużyję juz gównianą żyłkę KONGER TECTRON którą wygrałem w prezencie na zlocie (i za którą tak czy inaczej jeszcze raz dziękuję :D) mam zamiar zakupić polecaną przez kilka osób mikado Sensei Perch. Jeśli Mikado okaże się niewypałem, poszukam pewnie jakiejś świeżej nowości rynkowej (w zeszłym roku Quantum Exofil - polecam).

W ostateczności zawsze mam Ownera pod ręką. Pozdrawiam  B) 

Dragon robi bardzo dobre żyłki (lub po prostu je dystryb....) Hm.y maja te do siebie że są sztywne i mogą mieć tendencję do spadania z rantu przy zbyt pełnym nawoju. Aczkolwiek z czystym sumieniem polecam żyłki dragona plecionki zresztą też , nic im nie mogę zarzucić od paru lat stosowania.

fakt tez mi sie dobrze nie łowilo , kupilem 0.223mm do boleniowania kompletna porażka .

Najlepsza jak do tąd żyłka jaką łowilem to Momoi Hi-max Super Soft , serio nie mialem do tąd nic lepszego , do pstragowania i boleniowania uzywam 0.23 i zasieg jak na klasycznych 18/20tkach  a moc dużo wyższa i naprawde miekka , pstrag 50+ wyrywany na pałe z pod zwaliska to normalna sytuacja na mojej rzece , wiec dla tego tak grubo :)

Zazdroszcze...wszystkie zylki Dragona wytrzymuja na mojej wodzie, zreszta dosc czystej, 10 minut. Pozniej rwa sie jak niteczka. Wyjatkiem jest HM80, ale jest tak sztywna i przegrubiona, ze 0,20 mm nie da sie juz lowic

Może była kupiona jakaś stara co leżała w sklepie nie wiadomo ile .Bo ciężko żeby żyłka po 10 minutach  straciła swoje właściwości .Napisać jaką potrzeba wyślę jedną sztukę do testów ( sprawdzimy czy wytrzyma więcej ) ;) . Pozdrawiam 

Ostatnio używam  sg finezze mono 0,165. Żyłeczka super, mięciutka jak przyponówka, dobrze układa się przy wabikach stawiających w wodzie znikomy opór przez co później schodzi ze szpuli bez bawoli, nie wygląda na przegrubioną, wytrzymałość ok, cena bardzo ok. W zeszłym roku używałem sufix duraflex, złego słowa nie powiem, pieruńsko mocne, miękkie tyle, że drogie. Wcześniej kupowałem jakąś z Mavera, nie pamiętam nazwy, też była dobra żyłeczka, tyle, że wcześniej była sporo tańsza. HM'a i T-force miałem chyba po dwa razy, t-force jeszcze jakoś się sprawdzał ale HM tragedia, sprężyny nie żyłki, chyba, że na takie trafiłem.

A mi ciągle niezawodnie działa DRAGON Super Camou. Stosuję wersję MATCH (0,18) do ciężkiej spławikówki, do ciężkiej okoniówki biorę wersję SPINNING 0,16, a na szczupaka 0, 22. Nawet gruba wersja 0,25 nie skręca się ani nie sprężynuje (stosuję ją do ciężkiego feedera).

Natomiast odradzam żyłkę DRAGON MAXIMA trout and jig (czerwona). Kupiłem 2 szpule po 300m bodajże po około 28zł. Wersja 0,14 nie ma praktycznie żadnej wytrzymałości, a 0,23 jest jak sprężyna, a przegrubiona chyba o 0,05. Próbowałem nawet ją reklamować, ale chyba przedstawiciel Dragona chciał ode mnie paragon czy coś. Swoją drogą mam jeszcze po kilkadziesiąt metrów tych żyłeczek na szpulach. Może wyślę je bezpośrednio do Dragona z zapytaniem o co tutaj chodzi ? :D

Na forum też chyba działa jakiś przedstawiciel Dragona? Przypomni mi ktoś jego nick?

Edytowane przez granvorka
  • Like 1

Gość Kontemplator

Miałem raz strofta 0.16 i musze przyznać, że bubel jakich mało. Nie strzelała na węźle tylko gdziepopadnie.

Od paru sezonów używam dragona maxime spin&cast 0.14. Jest to żyłka godna polecenia.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Miałem raz strofta 0.16 i musze przyznać, że bubel jakich mało. Nie strzelała na węźle tylko gdziepopadnie.

Od paru sezonów używam dragona maxime spin&cast 0.14. Jest to żyłka godna polecenia.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Używałem  Stroft GTM w różnych grubościach. Nie miałem takich doświadczeń. Złego słowa nie powiem. Żyłka jak żyłka są lepsze ale jest dużo gorszych...