Skocz do zawartości

Dobra żyłka spinningowa 0,16

asafa

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jak startowałem w zawodach, główną moją żyłką była Gamakatsu zielona - 0,18 niżej nie schodziłem, bo nie bawiłem się w dłubanie okonków np. Mogę jeszcze polecić przy niższych średnicach matchowe żyłki Trabucco.

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/trabucco-xps-match-sinking-g2-a31-p1662-k9677.html

Jeszcze jak startowałem w zawodach, główną moją żyłką była Gamakatsu zielona - 0,18 niżej nie schodziłem, bo nie bawiłem się w dłubanie okonków np. Mogę jeszcze polecić przy niższych średnicach matchowe żyłki Trabucco.

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/trabucco-xps-match-sinking-g2-a31-p1662-k9677.html

a czy ta żyłeczka którą polecasz nada się pod spina?  :huh:

Z tańszych żyłek mogę polecić Konger FC Steelon Spin 0.16mm/4.00kg

Używam i jestem zadowolony.

Noo to faktycznie musi być super żyłka, bo taka np Gamakatsu G-Line Topcaster 0,16 ma "tylko" 2,28 kg 

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/gamakatsu-g-line-topcaster-g2-a29-p1820-k10892.html

Noo to faktycznie musi być super żyłka, bo taka np Gamakatsu G-Line Topcaster 0,16 ma "tylko" 2,28 kg 

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/gamakatsu-g-line-topcaster-g2-a29-p1820-k10892.html

Napisałem to co podaje producent, nie sprawdzałem laboratoryjnie wytrzymałości :)

http://www.pirania-sklep.pl/zylki-i-plecionki/zylki/konger/steelon-fc-spin.html

Spokojnie, ja tylko zwracam uwagę na to aby nie dawać bezkrytycznie wiary w to co podają "producenci" na tańszych żyłkach. I nie neguję, że wspomniany Konger nie spełni swojego zadania. Jednak sugerując się tytułem wątku, pisze o dobrych żyłkach i sprawdzonych osobiście, tylko tyle.  ;)

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Janusz ma rację, opisy dystrybutorów często idą "w cały świat".

Ostatnio moją uwagę zwróciła żyłka V-Line Camou produkowana przez koncern MOMOI. Opis opisem, nie zawsze warto w niego wierzyć, ale po pomacaniu uważam, że jest warta uwagi, nie tylko ze względu na bardzo dobrą cenę (oscyluje w granicach 10-13zł za 150m), ale i na jakość. Nie używałem jej jeszcze na wędce, bo czekam na "wykończenie" dotychczas nawiniętych na kołowrotki, ale z ciekawości zrobiłem jej statyczny test wytrzymałości. Dystrybutor podaje teoretyczną wytrzymałość żyłki 0,16mm na 3,75kg. Praktycznie wytrzymała na węźle "Palomar" 2,9kg a na węźle "Trilene modyfikowanym" puściła dopiero przy 3,6kg. Uważam te wyniki za więcej niż zadowalające, a żyłkę za godną uwagi.

Ps

Szkoda, że nie ma jej w średnicy 0,12 lub choćby 0,14mm do mikro przynęt >=1g.

Edytowane przez Alexspin

Janusz ma rację, opisy dystrybutorów często idą "w cały świat".

Ostatnio moją uwagę zwróciła żyłka V-Line Camou produkowana przez koncern MOMOI. Opis opisem, nie zawsze warto w niego wierzyć, ale po pomacaniu uważam, że jest warta uwagi, nie tylko ze względu na bardzo dobrą cenę (oscyluje w granicach 10-13zł za 150m), ale i na jakość. Nie używałem jej jeszcze na wędce, bo czekam na "wykończenie" dotychczas nawiniętych na kołowrotki, ale z ciekawości zrobiłem jej statyczny test wytrzymałości. Dystrybutor podaje teoretyczną wytrzymałość żyłki 0,16mm na 3,75kg. Praktycznie wytrzymała na węźle "Palomar" 2,9kg a na węźle "Trilene modyfikowanym" puściła dopiero przy 3,6kg. Uważam te wyniki za więcej niż zadowalające, a żyłkę za godną uwagi.

Ps

Szkoda, że nie ma jej w średnicy 0,12 lub choćby 0,14mm do mikro przynęt >=1g.

W jaki sposób przeprowadzałeś testy? Swego czasu każdą żyłkę testowałem poprzez doczepienie zestawu do butelki z wodą i próbie liniowego jej podniesienia na odcinku okolo 1.5metra. 0.16mm strzelały w okolicach 1.8-2.3kg a najlepsze wyniki wtedy notował Owner dlatego te ponad 3kg dla mnie są niewiarygodne :-) Edytowane przez asafa
  • Like 1

W jaki sposób przeprowadzałeś testy? Swego czasu każdą żyłkę testowałem poprzez doczepienie zestawu do butelki z wodą i próbie liniowego jej podniesienia na odcinku okolo 1.5metra. 0.16mm strzelały w okolicach 1.8-2.3kg a najlepsze wyniki wtedy notował Owner dlatego te ponad 3kg dla mnie są niewiarygodne :-)

Zawiązałem na żyłce krętlik i naciągałem wagą sprężynową. Wiem, że to nie jest całkiem miarodajne, ale nie mam warunków laboratoryjnych. Poza tym był to pomiar statyczny, a przecież ryba dodatkowo się miota i jeśli hol odbywa się pod prąd, to powstaje dodatkowy opór. Mimo to uważam, że wynik jest w granicach przyzwoitości.

Nie sprawdzałem średnicy, ale w porównaniu z innymi 16-kami nie wygląda na przegrubioną. Tyle, że to "na oko", więc też niemiarodajne. Okaże się co jest warta po nawinięciu na kołowrotek i sprawdzeniu w łowisku. Co by nie mówić to MOMOI,a to dobra firma.

Jak do spinningu to stroft.

Absolutnie nie zgadzam się. Wynika to jasno i wyraźnie z opisu odmian tej żyłki, jaki dystrybutor zamieścił w katalogu.

Sorry, źle odczytałem, zamiast Stroft, jakoś mi wyszło soft. Pomatłaczyło mi się. :(

Ps

Gwarantowanej jakości żyłki STROFT można spokojnie kupić tutaj.

Edytowane przez Alexspin

Stroft nie jest zły tylko przekłamują ze średnicą, do średnicy podanej na szpulce trzeba doliczyć jeszcze 1,5 .

czyli jak dobrze rozumiem,chcąc łowić żyłką 0,16 to biorę 0,14?  :huh:

to po co Stroft GTM ma oznaczenie EFTTA,skoro i tak ma przegrubioną średnicę?  :huh:

• Like 1

Używam Strofta GTM-a 0,12 i 0,16, LS-a nie mam nigdzie pod ręką żeby sprawdzić, ogólnie u mnie zdaje egzamin, zdarza mi się łowić w "słonej" wodzie i tu Stroft wytrzymuje, w tym sezonie mam też nawiniętą żyłkę Dragon Extrem Spinn 0,16.

Edytowane przez misie.k