Skocz do zawartości

Dobra żyłka spinningowa 0,16

asafa

Rekomendowane odpowiedzi

Szpulki są łączone z tego co kojarzę, wiec jeśli sprzedawca nie potnie to mo?źn sobie nawinąc dwie.

Inna sprawa czy ma to sens, takie długości ?źylki rzadko się u?źywa. Ja wolę nawinąć coś taniego / starego na podkład + ownera, ew. w polowie sezono przewinąc ownera tak ?źeby łowić ?źe świe?źszego końca. W sumie to tylko przy cię?źszym łowieniu sprawdzają mi się linki w dłu?źszych nawojach ni?ź 100 m bo rzeczywiście mo?źna szybko wyjść za takiej linki jak się odstrzeli parę przynęt albo wyholuje kilka du?źych ryb

Tak jak Tofix99 polecę Sufixa XL Strong.

W mojej opinii to bardzo przyzwoita ?źyłka. Ma dobrą wytrzymałość, jest trwała, i 16 jest cieńsza od wszystkich innych 16 jakie miałem.

Musze jednak zaznaczyć, ?źe nie łowię na przynęty skręcające ?źyłkę i nie wiem jak się zachowuje przy stosowaniu np. obrot?łwek.

Pozdrawiam,

drzejko

Trabucco T-Force spiningowa to obecnie m?łj faworyt :D

+1

jak wyciągnąłem zatopiony materac z dna ?źwirowni ?źyłka zagościła na moich szpulach na dłu?źej. Wtedy łowiłem 0,20mm. Na drugiej szpulce mam 0,16mm. Dla cieńszych nie znajduję zastosowania więc nie u?źywam... chyba, ?źe spławik, ale to nie o takie łowienie chodzi.

Szpulki są łączone z tego co kojarzę, wiec jeśli sprzedawca nie potnie to mo?źn sobie nawinąc dwie.

Inna sprawa czy ma to sens, takie długości ?źylki rzadko się u?źywa.

Absolutnie nie nawinąłbym np. 300m za jednym razem :D Chodzi o to, ?źe przez cały intensywny sezon łowienia na pewno będę potrzebował drugiej szpulki ?źyłki a kupując za jednym razem większy odcinek zaoszczędziłbym sobie kłopotu i trochę pln (bo w stacjonarnych sklepach w moich okolicach pr?ł?źno szukać tych ?źyłek) :D

jak dla mnie zieloniutki owner, jeszcze sie nie zawiodlem na niej.

Tylko i wyłącznie. Prawdę m?łwiąc a?ź się dziwiłem, ?źe tu padają inne nazwy. Tak jak z delikatnymi kotwicami Owner nie ma tu konkurencji wg mnie.

Taaa, a ja się dziwię, ?źe jeszcze nie padła nazwa Tubertini Gorilla UC-4 fluorocarbon. Przebija wszelkie nylony itp. ...

• 1 miesiąc temu...

jak dla mnie zieloniutki owner, jeszcze sie nie zawiodlem na niej.

Tylko i wyłącznie. Prawdę m?łwiąc a?ź się dziwiłem, ?źe tu padają inne nazwy. Tak jak z delikatnymi kotwicami Owner nie ma tu konkurencji wg mnie.

Taaa i wszystkie inne sprawdziłem i do niczego się nie nadają :huh: :unsure:

Do mnie właśnie idzie szesnastka P-Line Oryginal, jestem ciekaw tej ?źyłki.Przerobiłem ju?ź troche tych ?źyłek w ?źyciu. Był Platil, Tectan, Tectan Premium, Siglony Balzera,zielona Gamakatsu,Stroft,Sufixy , Shimano i wszystkie mile wspominam za walory u?źytkowe czy te?ź wytrzymałość. Jest jednak jeden wa?źny warunek: świe?źość towaru. Kiedyś było z tym chyba lepiej. W zeszłym roku sparzyłem się na Dragonie ( HM i te tańsze serie ), Robinson Titanium czy te?ź Sufix. Jestem pewien, ?źe otrzymałem ( zakupy w sklepach stacjonarnych, internetowych )towar zel?źały . Wcześniej u?źytkując te ?źyłki nie miałem problem?łw.Na ta chwilę mogę polecić Trabucco T-Force byle świe?źa :lol: Bardzo pozytywne wra?źenia.

Polecam P-Line CXX-Xtra strong lowie nia od 3 lat nigdy sie nie zawiodlem wymieniam raz na pol roku najwieksza ryba jaka wyjechala na 0,16 to brzana 86cm dwa lata temu, dla sprawiedliwosci trzeba powiedziec ze miejsce bylo latwe i koniecznosc silowego zatrzymania nie istniala, Rock & Rola tez nie bylo tylko 30 min zapasy...

Ja te?ź za swoich zawodniczych: czas?łw u?źywałem Gamakatsu G-line ale nigdy poni?źej 0,18 mm. Dla mnie po prostu w spinningu ?źyłka o mniejszej średnicy nie istnieje, poni?źej tego rozmiaru nie schodzę. Co nie znaczy, ?źe innym bronię. ;) :lol:

• Like 1

Wiele lat temu, jak łowiłem gł?łwnie na ?źyłki to pewna sława spinningu w swoim sklepiku przy granicy wcisnął mi ?źyłki dragona. Wyjazd tygodniowy na ryby i dramat, bo ?źyłka pęka jak nitka, a jest na paru szpulach. Po tym doświadczeniu sprzedawcy nieco przestałem ufać, by po kilku innych incydentach rozstać się z nim na dobre, tak jak z u?źywaniem ?źyłek a wszelkich linek dragona w szczeg?łlności.

O ile z dragonem rozstanie utrzymuję, w czym poziom przegrubienia ich ?źyłek czy nowych plecionek mnie utwierdza to do ?źyłek wr?łciłem gdzie niegdzie i z czystym sumieniem polecę gamakatsu i ownera. Obecnie u?źywam p-line i nie odbiega jakością, ale tu raptem 3 wypady więc nawet nie dotarta.

Łowie od 2 sezon?łw na P-line wcześniej 0.14 p?łźniej 0,16, jest na serio Ok ale tak jak wcześniej było wspomniane, musi być to ?źyłka swie?źa. Szkoda ?źe na szpulach nie jest podana data produkcji jak na produktach w sklepie :D

M?łj znajomy r?łwnie?ź kupił taką ?źyłkę, niestety rwała się jak nitka w palcach, nie dało się na nią łowić.

Z tego wynika prosty morał: ka?źda świe?źa ?źyłka będzie dobra, a jeśli ju?ź dyskutować to o jej właściościach typu rozciągliwość, podatność na pamięć itp...