asafa Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Ja natomiast w swoim osobistym rankingu na czele stawiam Sunline Siglon V Tough. Świetna żyłka. Jest dość sztywna, ale nie ma to dla mnie znaczenia, bo nie mam z nią niespodzianek w postaci plątania. Mało rozciągliwa, co można zaliczyć na duży plus. Śmiało mogę napisać, że jest to najmocniejsza żyłka 0.165 z jaką miałem do czynienia. Dodatkowy plus, to wolniejsza w stosunku do np. zwykłego Siglona, utrata parametrów w trakcie użytkowania. Niestety z tego co widzę, żyłka już niedostępna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Od kilku dni, nad Parsętą, używa Smart Dual Band 0,28.Coś pięknego. Ta linka, praktycznie nie ma "pamięci".Długie rzuty, moc, to daje poczucie pewności.Niegdyś polecałem jej wersje okoniowo -pstrągowe. Okazuje się, że jakość grubszej, w niczym nie ustępuje tym cieńszym. Edytowane 11 Września 2020 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Waldek, a jak ta linka bedzie w porownaniu do Stroft GTM? Sztywnosc podobna? Moj ostatni zakup Strofta to niewypal wiec szukam cos innego. Kupilem rowniez dla sprawdzenia Quantum Exofil i zylka calkiem przyjemna ale bardzo latwo sie rwie. Ogolnie to uzywam Sufix Duraflex ale mam ogromny problem z zakupem 300m w rozmiarze 0.18mm i wysylka do USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Co z tym stroftem było nie tak? Dla mnie nie ma lepszej żyłki, a trochę ich przetestowałem. Ilu użytkowników tyle opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Zylka sie znieksztalcala. Na przyklad przy zawiazywaniu wezla do agrafki lub kretlika robila sie taka spiralka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Ok, nie wiem jakiego węzła używasz i jak go zaciągasz. Osobiście uważam strofta gtm 0,20 mm ma pstrągi. 0,22mm na bolenia i 0,16mm na klenie. Łowię w górskich rzekach gdzie często trzeba przewiązywać agrafkę z racji przecierania się ostatniego metra o kamienie. Przy zaciskaniu węzła oczywiście ślinię by szedł na mokro. Jakichkolwiek anomalii brak, gdyby było inaczej to dawno zmieniłbym na inną lub wrócił do dragona HM który też był niezły. Fajna miękka jest P-Line CXX Strong, z tym że radzę brać oczko grubszą niż wcześniejsze używane, ta akurat trzyma średnicę i 0,20 w porównaniu do 0,20 strofta wygląda jak 0,18mm lub mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Uzywam nieustannie tego samego wezla i wczesniej z Stroft nie bylo tego problemu. Ten ostatni motek z niewiadomych powodow ma to do siebie. Slinienie rowniez nie pomaga. Zylke uzywam tylko do polowu pstragow. Stroft oraz Sufix Duraflex byly dla mnie jak do tej pory niezastapione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Zylka sie znieksztalcala. Na przyklad przy zawiazywaniu wezla do agrafki lub kretlika robila sie taka spiralka. Węzeł, który nie kanceruje głównej żyłki https://www.wcwi.eu/index.php/czytelnia/kalejdoskop-techniczny/49-ksiega-wezlow/891- 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) Waldek, a jak ta linka bedzie w porownaniu do Stroft GTM? Sztywnosc podobna?......Nie mam akurat pod ręką Strofta, by porównać ale wydaje mi sìę że jest nieznacznie bardziej "plastyczna".Nigdy, żadnej linki mono, nie nawijałem tak blisko krawędzi szpuli a mimo tego wciąż 0 splątań.https://photos.app.goo.gl/1DFgKxpabFxPXd946 Jako ciekawostkę podam, że w porównaniu do wcześniej używanego Damyl-a, rzuty wydłużyłem o jakieś kilka metrów. Edytowane 12 Września 2020 przez popper 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) Węzeł, który nie kanceruje głównej żyłki https://www.wcwi.eu/index.php/czytelnia/kalejdoskop-techniczny/49-ksiega-wezlow/891-Używałem tego węzła (Trilene z modyfikacją) zarówno do żyłki, jak i obecnie do plecionki.Uważam, że jest jednym z najlepszych. Łatwo się wiąże, a dobrze, równo zawiązany utrzymuje około 96% mocy liniowej linki (węzeł e). Edytowane 21 Września 2020 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) To używałeś węzła Triline czy PiterS'a? One po pierwszych dwóch ruchach różnią się zasadniczo. Edytowane 21 Września 2020 przez PiterS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Jak wyżej napisałem - Trilene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 12 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 Jakieś nowe typy? Ja w tym sezonie używałem Sufix Advance G2 oraz Sunline Siglon V w rozmiarze 0.18mm. Sufix wydaje się trzymać wymiary, bardzo mocna, mało rozciągliwa, ale dość sztywna. Wytrzymała około 40rh. Natomiast Suine miał być moim pewniakiem, bo już kilka lat temu używałem go... Wytrzymał około 3h łowienia... Przed nawinięciem na szpule, sprawdzałem jej wytrzymałość i nic nie wzbudzało moich podejrzeń. Niestety po około 1.5h, profilaktycznie sprawdziłem wytrzymałość na węźle i żyłka zerwała się bardzo szybko(przed łowieniem sprawdzałem i wszystko było w porządku). Po kolejnej godzinie, kolejne sprawdzenie i znowu bez problemu, niczym nitka, żyłka na węźle pękła. Następnie zacząłem sprawdzać kolejne odcinki i rwała się metr po metrze. Nie wiem jakim cudem, ale już raczej nie zaryzykuje jej zakupu i przerzucę się prawdopodobnie na Strofta lub zacznę testować tańsze żyłki, np. polecane tutaj Mikado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 12 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 jedna z najlepszych żyłek jakiej ostatnio używam to Pline fluoroclear, szczerze polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 Clarusso Brutal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 12 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 Varivas twich master,jestem zadowolony na 0.145mm, 55cm "potok" został zatrzymany w silnym nurcie, sam byłem wszoku bo nie spodziwałem się tak dużej ryby na mojej rzece. Z tym że wędka ugięła sie do kołowrotka( fishing art ulxf 4lb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi