Skocz do zawartości

Dobra żyłka spinningowa 0,16

asafa

Rekomendowane odpowiedzi

Z ?źyłek mi najlepiej sprawdza się polecana zresztą powy?źej SMART Dual Band, chocia?ź u?źywam grubszej. Ostatnio miałem przyjemność rozsupływać „brodę” kt?łrą udało mi się zrobić przy dalekich rzutach pełną szpulą w pogoni za trotką z pla?źy i przyznam szczerze , ?źe tak łatwo nie poszło mi jeszcze z ?źadną ?źyłką. Było to świe?źe nawinięcie, jedna broda, potem ?źyłka się uło?źyła i lata ju?ź bez problemu.

• 2 tygodnie później...

Nie znalazłem w wątku legendarnego dla mnie Strofta.

Kiedyś, jak łowiłem ?źyłkami był niesamowity w por?łwnaniu do innych. I trwałość miał te?ź spokojnie na jeden sezon.

Jak ta ?źyłka dzisiaj się zachowuje? Łowiłem Mistralem FC 16-tką ale wczoraj całe 150 metr?łw podarłem w rękach choć to mo?źe być wina ostatniego łowienia przez godzinę w smr?łdce na Rędzinie Embarassed

Wiele lat temu, jak łowiłem gł?łwnie na ?źyłki ...

O ile z dragonem rozstanie utrzymuję...

No, to wynika z twojej wypowiedzi, kol. Mikołaju, ?źe masz stare i nieaktualne dane i nie jesteś na bie?źąco: ?źyłki Dragona o nazwach Millenium (pakowane pr?ł?źniowo), seria HM, Team Dragon, Guide Select są bardzo dobre, na rynku są ju?ź na pewno 3-ci rok. U?źywam te ?źyłki, więc znam je z własnej praktyki.

Plecionek Dragona nie u?źywam, więc nie wiem co i jak.

pozdrawiam

Chcecie to się śmiejcie, osobiście od paru ładnych lat u?źywam tylko i wyłącznie pomarańczowego yorka , po trzech dniach łowienia w rzece w pełnym słońcu cienko piszczy ka?źda ?źyłka,chyba ?źe przed ka?źdym łowieniem smarować ją kremem z filtrem spf-60 B)

Chcecie to się śmiejcie, osobiście od paru ładnych lat u?źywam tylko i wyłącznie pomarańczowego yorka , po trzech dniach łowienia w rzece w pełnym słońcu cienko piszczy ka?źda ?źyłka,chyba ?źe przed ka?źdym łowieniem smarować ją kremem z filtrem spf-60 B)

Tak szczerze, to nie wiem z kt?łrej części Twojej wypowiedzi się śmiać?

... pomarańczowego yorka ...

... po trzech dniach łowienia w rzece w pełnym słońcu cienko piszczy ka?źda ?źyłka ...

...przed ka?źdym łowieniem smarować ją kremem z filtrem spf-60 ...

:unsure: :lol:

Tectan to dla mnie legenda :D. Kosztowała tyle, ?źe dla mnie, młokosa było to zbyt du?źy wydatek.. nigdy nie miałem, tylko do niej wzdychałem patrząc na p?łłę sklepową.

Tato kupował gorzowską, się nawijało i jazda. 100m z czego 50 w tym roku, a 50 w kolejnym... czyli przewijka na drugą stronę :D.

Pamiętam jaki dumny szedłem mając pełną szpulę Damyl Steel Power :D.. p?łźniej wy?źszy stopień wtajemniczenia ... Stroft... wtedy to był szpan na miarę dzisiejszej Stelli :D)))))) :lol: :lol: :lol: :lol:

• Like 1

Kolego ja uwa?źam ?źe lepiej kupić ?źyłeczke tanią a zmieniać ją raz w miesiącu bo ka?źda ?źyłka od 0.12 do 0.18 przeciera się bardzo szybko i traci swoje właściwości naprawde przekonałem się ?źe nie warto wydawać pieniędzy na drogie ?źyłki a lepiej kupować 100 metrowe odcinki i często wymieniać ja u?źywam jaxona crocodile 0.12 i 0.14 przy częstych zmianach nigdy nie mam z nią problemu.

A powiedzcie mi jak to u Was bywa z ?źyłkami tej grubości.

Ja w tamtym roku kupiłem trabucco z okoniem 0.16 po zastosowaniu najpopularniejszych węzł?łw przy szarpnięciu gołą ręką się rwała.

Kupiłem teraz Dragon HM69 i r?łwnie?ź przy szarpnięciu pęka na węźle.

Kt?łry węzeł waszym zdaniem na takie cienkie ?źyłki jest najwytrzymalszy ?

Co do wytrzymałości HM69 sprawdzałem owijając na rękach przez szmatki ?źeby się nie pokaleczyć i naprawdę cię?źko urwać, czasami nowe 0,18 bywały słabsze. Zawsze tak testuje po zakupie.

Dlaczego więc takie słabe na węźle...

Zawsze wią?źę przy u?źyciu śliny.

Palomar - znam ten węzeł i jest to najmocniejszy i najsolidniejszy węzeł do plecionki u?źywany m.in przez sumiarzy. R?łwnie?ź u?źywam tego węzła do plecionki i jeszcze nigdy mnie nie zawi?łdł. Z mojego doświadczenia na cienkiej ?źyłce jednak nie spełnia on swojej roli i jest słabszy od pozostałych.

...Kupiłem teraz Dragon HM69 i r?łwnie?ź przy szarpnięciu pęka na węźle. Kt?łry węzeł waszym zdaniem na takie cienkie ?źyłki jest najwytrzymalszy ? ...

Od tamtego roku u?źywam HM-a 0,14 wią?źę Palomarem i nigdy nie miałem problem?łw ze słabym trzymaniem na węzłach - mo?źe cholera coś źle robię :unsure: