Skocz do zawartości

Dobra żyłka spinningowa 0,16

asafa

Rekomendowane odpowiedzi

ja z czystym sumieniem polecam tą ?źyłkę http://www.rybi-ogon.pl/Zylka-Colmic-Power-016mm---310kg-p-2 973.html

u?źywam r?ł?źnych średnic i po sezonie łowienia w r?ł?źnych warunkach są jak nowe

Ciekawa propozycja. 200m czyli na dwa razy mogłaby być, trzeba będzie zapamiętać :D

• 1 miesiąc temu...

Odkopuję temat:

Testuję około 3 miesięcy p-line orginal 0,18 w rzece( średnio tak 25 wypad?łw po 2-4h w miesiącu). Jak dla mnie jest super, mała pamięć,wytrzymała, mocna, ale...

czy to normalne, ?źe po większej rybie ( powiedzmy kleń 50cm czy szczupak ) ?źyłka pęka po energicznym pociągnięciu :unsure: ?

Na zaczepie nigdy mi nie pękła bez podstawy, zawsze muszę obwiązać ?źyłkę na ręce, aby urwać, a po rybie pęka jak nitka... Na rybie te?ź nigdy mi nie pękła(największa ryba szczupak 72cm).

Pozdrawiam

Odkopuję temat:

Testuję około 3 miesięcy p-line orginal 0,18 w rzece( średnio tak 25 wypad?łw po 2-4h w miesiącu). Jak dla mnie jest super, mała pamięć,wytrzymała, mocna, ale...

czy to normalne, ?źe po większej rybie ( powiedzmy kleń 50cm czy szczupak ) ?źyłka pęka po energicznym pociągnięciu :unsure: ?

Na zaczepie nigdy mi nie pękła bez podstawy, zawsze muszę obwiązać ?źyłkę na ręce, aby urwać, a po rybie pęka jak nitka... Na rybie te?ź nigdy mi nie pękła(największa ryba szczupak 72cm).

Pozdrawiam

Normalne. Osłabia się na węźle w trakcie holu i zapewne tam Ci pęka. Doradzam 1. wykonanie nowego węzła po holu, po mocniejszym zaczepie i - profilaktycznie co jakiś czas nawet jak nie ma holi i 2. popr?łbowanie z r?ł?źnymi węzłami - mo?źe trafisz na taki, kt?łry dla tej konkretnej ?źyłki będzie wytrzymalszy

Co prawda nie była to 0,16mm a 0,20mm. Po dzisiejszym wypadzie nad Kwisę, z czystym sumieniem mogę chyba podpowiedzieć GAMAKATSU SUPER G-LINE FLEX.

Linka miękka, mocna. Świetne właściwości rzutowe. Niewielka pamięć odkształceń. Dobrze maskująca kolorystyka.

Dragon Millenium Okoń. Zdecydowanie godna polecenia. U?źywam 0,16 i 0,20. W obu przypadkach nie zauwa?źyłem, ?źeby parametry były przekłamane. Nie skręca się jak głupia, trzyma na węźle. I to jedyna ?źyłka, kt?łra wytrzymała sezon mojego łowienia. Dla por?łwnania Trabucco T-Force po tygodniu nadawała się do wyrzucenia, a dodam, ?źe było tak w ka?źdym z 3 przypadk?łw jej zakupu. Polecam to, czego sam jestem pewien. W obu rozmiarach ?źyłka daje nieco komfortu podczas spotkania z jakimś przyłowem Co dziwnym trafem zdarzało mi się dość często podczas jej u?źytkowania.

... Dla por?łwnania Trabucco T-Force po tygodniu nadawała się do wyrzucenia, a dodam, ?źe było tak w ka?źdym z 3 przypadk?łw jej zakupu.

Interesujące. Czy ?źyłka była kupowana u tego samego sprzedawcy? Ja na trabucco nie mogę narzekać, a jak mi się skończy to spr?łbuję ?źyłek Fiume. Jakiś czas temu kupiłem ich ?źyłkę przyponową i zaskoczyła mnie wytrzymałością na zerwanie... i ceną.

Ja się zastanawiam jak Wy to robicie, ?źe ?źyłka wytrzymuje sezon łowienia? U mnie ka?źda ?źyłka wytrzymuje nie dłu?źej ni?ź 3-4 wyprawy, potem na ka?źdej, jaka by nie była, widzę postrzępioną powierzchnię i zmatowienia. Tam gdzie ?źyłka nie jest transparentna zawsze następuje du?źe jej osłabienie.

Mnie te?ź nie wytrzymuje. Syf z Warty czy Odry załatwi ka?źdą. Ale są r?ł?źnice mimo wszystko. Np trabucco strasznie szybko traciła właściwości i musiałem ciąć co chwilę kilka metr?łw.

Stroft - fajnie trzyma właściwości, ale jest trochę sztywna i gołym okiem widać, ?źe grubsza od np. sufixa o tej samej deklarowanej średnicy. Do tego nieco sztywna.

Sufix - strasznie rozciągliwa, ale mocna. Raczej miękka, nie ma zby du?źej pamięci. U?źywam aktualnie xl strong, ale chętnie przetestuję inne sufixy, bo ta wypadła bardzo pozytywnie.

Ja się zastanawiam jak Wy to robicie, ?źe ?źyłka wytrzymuje sezon łowienia? U mnie ka?źda ?źyłka wytrzymuje nie dłu?źej ni?ź 3-4 wyprawy, potem na ka?źdej, jaka by nie była, widzę postrzępioną powierzchnię i zmatowienia. Tam gdzie ?źyłka nie jest transparentna zawsze następuje du?źe jej osłabienie.

Co rozumiesz pod pojęciem wyprawa? Czy to są 3-4 wypady po dwa tygodnie?

Żyłkę zmieniam mniej więcej 2, czasami 3 razy do roku. Mo?źe mam taką dobrą wodę w mojej Odrze, ?źe nie niszczy mi tak ?źyłki jak w innej wodzie. Kiedyś, jak jeździłem nad Odrę powy?źej Zielonej G?łry to faktycznie ?źyłka wystarczała na dwa dni, a p?łźniej do śmieci. Wtedy kupowałem ?źyłkę Sneck :D Made in France :D. Zawsze podobała mi się jej wytrzymałość określona na nalepce na szpuli :D... mocno pobudzała wyobraźnię :D.

W poprzednim sezonie i na początku tego łowiłem na ?źyłkę Dragon Camou Super Match 0.16. Jest to ?źyłka matchowa ale u mnie świetnie sprawdziła się przy spinningu gł?łwnie do łowienia okoni. Ta ?źyłka jest bardzo miękka i rozciągliwa oraz wytrzymała. Wiosną tego roku złowiłem na nią dwa karpie 2-3kg a hol był praktycznie siłowy z powodu trudnego łowiska. Jest bardzo wytrzymała. Pewnie wiele os?łb nie lubi miękkich ?źyłek przy spinningu ale mi taka odpowiada :D

... Dla por?łwnania Trabucco T-Force po tygodniu nadawała się do wyrzucenia, a dodam, ?źe było tak w ka?źdym z 3 przypadk?łw jej zakupu.

Interesujące. Czy ?źyłka była kupowana u tego samego sprzedawcy? Ja na trabucco nie mogę narzekać, a jak mi się skończy to spr?łbuję ?źyłek Fiume. Jakiś czas temu kupiłem ich ?źyłkę przyponową i zaskoczyła mnie wytrzymałością na zerwanie... i ceną.

Co do Trabucco T-Force to mam takie samo zdanie.

Polecam Fiume Spinning Super Line u?źywam 0.16 od początku kwietnia a 0,20 od maja i nie mogę narzekać.Średnio ciągliwa mocna bez pamięci.

Z moich wypraw spiningowych przede wszystkim pstrągowych mogę polecić Trabucco T-Force Spining, Dragona Team Dragon Spinn, Millenium Okoń, Robinson Primera, według mnie 2 pierwsze mają dobrą relację cena jakość, na wodzie o małej ingerencji czynnik?łw chemicznych potrafię nimi łowić po kilkanaście wyjazd?łw, z czasem tracą swoją wytrzymałość co jest naturalnym procesem, obecnie mam Team Dragon Spinn, opr?łcz wyblaknięcia po ok 20 wypadach tegorocznych większych wad nie stwierdzam (rozmiar 0,18) ;)

Widzę, ?źe off na offie, koledzy opowiadają o ?źyłkach 0,18, 0,20... a miało być o 0,16mm. Wiadomo, ?źe jak ?źyłka 0,20mm straci na wytrzymałości to i tak będzie dość mocna aby nie ostrzelić woblera przy rzucie ale inaczej dostaje w dupę 0,16mm a inaczej 0,22 to chyba zrozumiałe i dotyczy to ka?źdej ?źyłki. Jeśli ktoś ma łowisko wolne od większych zawad to sobie odkręci hamulec i będzie holował rybę 4-5 minut a?ź podniesie wypompowanego flaka ale jak wkręcasz rybę w przelotki to potrzeba nieco innej wytrzymałości i wtedy pojawią się tak du?źe r?ł?źnice w wypowiedziach. Cudownej ?źyłki nie ma a og?łlnie jakość tych dostępnych w kraju jest niska, polecam wypr?łbować monofil Stren-a z USA wtedy będzie pewne odniesienie ale te?ź nie cudowne odkrycie.

gucio cię?źko się z Tobą nie zgodzić.

Dyskusja zeszła z 0,16 na inne rozmiary i zrobił się offtop, ale dobrze, ?źe chocia?ź dalej rozmawiamy o ?źyłkach :D, a wiadomo, ?źe na portalu bywa r?ł?źnie :lol: .

Je?źeli piszesz o nawijaniu ryby w przelotki to jakie chcesz łowić ryby na 0,16????? Dla mnie taka ?źyłka się przydaje jak chcę kiełbie na przepływankę pomęczyć :D. W spiningu to najl?źej łowię 0,20 z prostej przyczyny, zdecydowana większość ryb to klenie do 40cm.

Zaczynam się zastanawiać jeszcze nad inną kwestią. Czy ?źyłka bardziej się starzeje na multiku ni?ź na kołowrotku? Na multiku są chyba większe przecią?źenia...

Odkad sie pojawila to uzywam T-Force trabucco (przerozne rozmiary), na poczatku jak jeszcze nie znana byla i wchodzila na rynek zaryzykowalem i tak juz zostalo do dzisiaj.

Kupuje u jednego sprzedawcy, ktory nie ma zlezalych i w zaleznosci od intensywnosci lowienia to zmieniam na nowe, ale nie staram sie przekroczyc max rocznego interwalu.

pozdro