Skocz do zawartości

Dobra żyłka spinningowa 0,16

asafa

Rekomendowane odpowiedzi

@Jack__Daniels - chyba wszystko zale?źy od tego, jakich przynęt u?źywasz do łowienia tych kleni :D Ja, ?źe tak powiem, czuję się mało komfortowo z 0.16, ale jeśli chcę łowić na przynęty typu wobek <2cm, (kt?łry wa?źy pewnie koło 2gr), to cię?źko zało?źyć coś grubszego, aby oddać taką przynętą rzut na sensowną odległość. (U?źywam batsona IST1142F). No a druga sprawa to liczba zaczep?łw w łowisku....

W ka?źdym razie, min. za namową kolegi @asafa, zakupiłem ownera broad 0.16 i jestem z niej bardzo zadowolony. Zdarzyło mi się ju?ź wiosną, przy pr?łbie zerwania przynęty, wyjąć wobka zaczepionego o zeszłoroczną trzcinę, kt?łra się złamała.

Kiedyś (pewnie koło 10 lata temu) do lekkiego spinningu u?źywałem zielonej gamakatsu g-line 0.20 i byłem z niej bardzo zadowolony - zdarzało mi się rozgiąć na niej pojedynczy grot kotwicy od meppsa 2.

• Like 1

Obecne na polskim rynku ?źyłki w rozmiarze 0,16mm to tak naprawdę 0,18mm (mam mikrometr i wiem), jeśli por?łwnać je do oryginalnych monofil?łw z USA, tak więc nasze 0,16 to dość mocna linka i ja taką ?źyłką klenia 40cm zwijam, ?źe majda się w holu jak wahadł?łwka. Staram się aby holować jak najszybciej, często nie wyjmuję ryby z wody tylko odczepiam w wodzie bo szkoda mi ścierać jej śluz, czasem kładę rybę na świe?źą trawę zamiast miętolić w łapach. Nie jestem aktorem ale kolega raz mnie nagrał i wstawiłem ten film ju?ź kilka razy bo uwa?źam go za przykład prawidłowego holu i obchodzenia się z pokonaną rybką. Żyłka Dragon Dino 0,16mm

A no właśnie, ?źyłka 0,2mm na klenie 40cm? hm dla mnie osobiście to nieporozumienie, 0,16 do takich ryb w zupełności wystarczy a przecie?ź i du?źo większe sztuki łowi się świadomie na tej średnicy ?źyłkę. Ja mam ochotę wypr?łbować sufix duraflex, ale niestety z dostępnością jest problem, mo?źe w takim razie skusze się dla por?łwnania z ownerem na xl strong.

T-Force kupowałem w r?ł?źnych sklepach i w r?ł?źnych miastach. Przyjmijmy, ?źe miałem pecha Nad wodą jestem co najmniej 2 razy w tygodniu. Sezon zaczynam w maju, a kończę w grudniu. Przebarwień o charakterze chemiczno-wiślanym nie biorę pod uwagę. Za to faktem jest, ?źe nie zawsze i nie najczęściej korzystam z obrot?łwek, kt?łre chyba potrafią zakręcić :D

A no właśnie, ?źyłka 0,2mm na klenie 40cm? hm dla mnie osobiście to nieporozumienie, 0,16 do takich ryb w zupełności wystarczy a przecie?ź i du?źo większe sztuki łowi się świadomie na tej średnicy ?źyłkę. Ja mam ochotę wypr?łbować sufix duraflex, ale niestety z dostępnością jest problem, mo?źe w takim razie skusze się dla por?łwnania z ownerem na xl strong.

Łowienie kleni spinningiem (innych ryb r?łwnie?ź) na 0.16mm ?źyłkę to ryzyko, o siłowym holu nie m?łwiąc. Rzadko kiedy warunki na to pozwalają. Finezja jest fajna i niezbędna przy łowieniu na najmniejsze przynęty na otwatrej wodzie. Moim zdaniem tracenie przynęt na byle trawce i brak orę?źa przy spotkaniu z większą rybą to fanaberia

;)

Fanaberia ? 0,20mm raczej cię?źko rzucić woblera 3cm na odpowiednią odległość a i przy kleniach/jaziach w zdecydowanej większości ledwo przekraczających 40cm to du?źy zapas, ale rozumiem, r?ł?źne upodobania, wnioski, opinie. Mnie p?łki co nikt nie przekonał ?źeby u?źywać tak grubych ?źyłek do tego typu przynęt i ryb :D

Osobiście polecam Siglona Premium 0,16mm. Super ?źyłeczka, brak pamięci, miękka. Nie raz ju?ź na niej ciągnąłem jakieś badyle z wody. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, aby była świe?źa. Ja postanowiłem wymieniać tą ?źyłke raz w miesiącu przy moim łowieniu. Nie jest to wielki wydatek, a z rybkami i walczy się mając spokojną głowe. Przezorny zawsze ubezpieczony :mellow:

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Co prawde temat jest o żyłkach 0,16, ale wypowiem się o 0,18-stkach. Przez ponad rok ostro męczyłem na lekkim spinie Yorka Golden Exclusive i wytrzymał na prawdę sporo. Jak na swoją cenę, nawet czasem ponad oczekiwania. Ostatnio zauważyłem jednak zauważlne osłabienie i tendencję do tworzenia się bród, postanowiłem więc zmienić na coś nowego. Jako że York 0,18 to w rzeczywistości 0,205 (mierzyłem), po kilku przymiarkach różnych żyłek wybór padł na Fiume Spinning 0,18 (faktycznie 0,185 więc prawie nominał :)). Wydawała się dosyć mocna w porównaniu z innymi, miękka no i cieńsza niż moja dotychczasowa, co bardzo ważne przy lekkim łowieniu. Po pierwszych wypadach nad wodę jednak ujawnił się jej największy mankament - żyłka jest strasznie rozciągliwa. Nie czuję przy niej prawie wcale pracy przynęty (małe woblerki, paprochy i twistery na niewielkich główkach 1,5-2g). Fakt, można nią dosyć daleko miotnąć, niestety skuteczne zacięcie należy do rzadkości. Tyle spadów co choćby przy dzisiejszym 2-godzinnym łowieniu nie zanotowałem przez pół sezonu. Wystarczył malutki luzik i rybka odpływała w siną dal. Te które wyjmowałem kotwiczkę miały ledwo co wbitą w pysk lub trzymały się chyba siłą tarcia :). Nawet dokręcenie hamulca 'na beton' nic nie dawało. Niektóre żyłki matchowe wydają mi się miej rozciągliwe. Po tych perypetiach powrócę raczej do Yorka, który nie dość, że o wiele tańszy (ok. 8 zł), to przynajmniej faktycznie posiada charakterystykę żyłki spinningowej. W tej cenie można go częsciej wymieniać, a wiedząc o przegrubieniach kupować po prostu troszkę cieńsze. Zaletą również jest kolor (smoke silver), przy którym żyłka wygląda na cieńszą niż np. bezbarwna, green lub blue.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

kilka przypadłości żyłek średnicy 0,16, jak zaobserwowałem w bieżącym sezonie 2012:

- P-line Extrusion - porażka jak " od Tater po Bałtyk". Założyłem ją pod koniec lutego jak panowały jeszcze niezbyt przyjazne warunki i był lekki mrozik. Rwała się w palcach bez specjalnego naciągania. W cieple pracowała troszkę lepiej, ale również się rwała - szybko ją wywaliłem.

- Mistrall - wydawało się spoko, całkiem całkiem, ale jakoś szybko się zaczęła rwać i poszedł do kosza.

- Trabucco T-force 0,16 - miałem ją przez długi czas, zużyłem dwie szpulki. Dobra jakość, ale zdarzają się odcinki, które łatwo pękają nie tylko na węźle Palomar, ale i w środku szpuli!

Ogólnie nasuwa mi się jeden problem żyłek 0,16-0,18.

Czemu w trakcie łowienia w zimnej wodzie one tak tracą parametry. Łatwo się rwą!

Edytowane przez michcio

P-Line CXX- strong w rozmiarze 0,15 używam tylko w zimie i to jak brania są delikatniutkie i lowię nia duże klenie i jazie czasem zaplata sie boleń. Po dużej rybie wystarczy odciąć 1m i dalej jest git. to niszczenie się ostatniego odcinka to jedyna wada jaką poznałem w żyłkach z tej serii przez ostatnie 3 lata...

Na szczęście cena pozwala nie mieć sentymentów ;)