psd27 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 @Jack__Daniels - chyba wszystko zale?źy od tego, jakich przynęt u?źywasz do łowienia tych kleni Ja, ?źe tak powiem, czuję się mało komfortowo z 0.16, ale jeśli chcę łowić na przynęty typu wobek <2cm, (kt?łry wa?źy pewnie koło 2gr), to cię?źko zało?źyć coś grubszego, aby oddać taką przynętą rzut na sensowną odległość. (U?źywam batsona IST1142F). No a druga sprawa to liczba zaczep?łw w łowisku.... W ka?źdym razie, min. za namową kolegi @asafa, zakupiłem ownera broad 0.16 i jestem z niej bardzo zadowolony. Zdarzyło mi się ju?ź wiosną, przy pr?łbie zerwania przynęty, wyjąć wobka zaczepionego o zeszłoroczną trzcinę, kt?łra się złamała. Kiedyś (pewnie koło 10 lata temu) do lekkiego spinningu u?źywałem zielonej gamakatsu g-line 0.20 i byłem z niej bardzo zadowolony - zdarzało mi się rozgiąć na niej pojedynczy grot kotwicy od meppsa 2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Obecne na polskim rynku ?źyłki w rozmiarze 0,16mm to tak naprawdę 0,18mm (mam mikrometr i wiem), jeśli por?łwnać je do oryginalnych monofil?łw z USA, tak więc nasze 0,16 to dość mocna linka i ja taką ?źyłką klenia 40cm zwijam, ?źe majda się w holu jak wahadł?łwka. Staram się aby holować jak najszybciej, często nie wyjmuję ryby z wody tylko odczepiam w wodzie bo szkoda mi ścierać jej śluz, czasem kładę rybę na świe?źą trawę zamiast miętolić w łapach. Nie jestem aktorem ale kolega raz mnie nagrał i wstawiłem ten film ju?ź kilka razy bo uwa?źam go za przykład prawidłowego holu i obchodzenia się z pokonaną rybką. Żyłka Dragon Dino 0,16mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 A no właśnie, ?źyłka 0,2mm na klenie 40cm? hm dla mnie osobiście to nieporozumienie, 0,16 do takich ryb w zupełności wystarczy a przecie?ź i du?źo większe sztuki łowi się świadomie na tej średnicy ?źyłkę. Ja mam ochotę wypr?łbować sufix duraflex, ale niestety z dostępnością jest problem, mo?źe w takim razie skusze się dla por?łwnania z ownerem na xl strong. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 T-Force kupowałem w r?ł?źnych sklepach i w r?ł?źnych miastach. Przyjmijmy, ?źe miałem pecha Nad wodą jestem co najmniej 2 razy w tygodniu. Sezon zaczynam w maju, a kończę w grudniu. Przebarwień o charakterze chemiczno-wiślanym nie biorę pod uwagę. Za to faktem jest, ?źe nie zawsze i nie najczęściej korzystam z obrot?łwek, kt?łre chyba potrafią zakręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 A no właśnie, ?źyłka 0,2mm na klenie 40cm? hm dla mnie osobiście to nieporozumienie, 0,16 do takich ryb w zupełności wystarczy a przecie?ź i du?źo większe sztuki łowi się świadomie na tej średnicy ?źyłkę. Ja mam ochotę wypr?łbować sufix duraflex, ale niestety z dostępnością jest problem, mo?źe w takim razie skusze się dla por?łwnania z ownerem na xl strong. Łowienie kleni spinningiem (innych ryb r?łwnie?ź) na 0.16mm ?źyłkę to ryzyko, o siłowym holu nie m?łwiąc. Rzadko kiedy warunki na to pozwalają. Finezja jest fajna i niezbędna przy łowieniu na najmniejsze przynęty na otwatrej wodzie. Moim zdaniem tracenie przynęt na byle trawce i brak orę?źa przy spotkaniu z większą rybą to fanaberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Fanaberia ? 0,20mm raczej cię?źko rzucić woblera 3cm na odpowiednią odległość a i przy kleniach/jaziach w zdecydowanej większości ledwo przekraczających 40cm to du?źy zapas, ale rozumiem, r?ł?źne upodobania, wnioski, opinie. Mnie p?łki co nikt nie przekonał ?źeby u?źywać tak grubych ?źyłek do tego typu przynęt i ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiloniemy Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Kupiłem trabucco T-Force,napisane ?źe wytrzymuje 3,8kg(8,370lbs),zawiesiłem 3 kilo i strzela za ka?źdym razem,poza tym jest przegrubiona i droga,nie polecam,lepiej zainwestować w plecionkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zawieś w takim razie 2kg, jeśli wytrzyma, to jest bardzo dobrze. 3,8 kg to na pewno nie jest wytrzymałość na węźle, owner broad wytrzymuje ~2kg więc po trabucco nie spodziewaj się więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiloniemy Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Wytrzymuje 1,4 kg i to nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Osobiście polecam Siglona Premium 0,16mm. Super ?źyłeczka, brak pamięci, miękka. Nie raz ju?ź na niej ciągnąłem jakieś badyle z wody. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, aby była świe?źa. Ja postanowiłem wymieniać tą ?źyłke raz w miesiącu przy moim łowieniu. Nie jest to wielki wydatek, a z rybkami i walczy się mając spokojną głowe. Przezorny zawsze ubezpieczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Polecam ?źyłki firmy P-line, u?źywam 3 sezon i zero problem?łw.Kupuję u naszego forumowego kolegi @ psułek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 A ja bym doradzil Dragon Maxima SPinn zylka jest na szpuli 300 m Ktora kosztuje w okolicach 23/25 Zł Ponoc fajna I tez Singlon V Ponoc fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Ponoć to jest najwa?źniejsze słowo w Twojej wypowiedzi, sam szukasz doradztwa w podobnych tematach a polecasz na podstawie opinii innych ciekawa postawa kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 rafaello, chyba poniosła cię ułańska fantazja z tym doradzaniem .Najpierw się czyta, p?łźniej pr?łbuje, a p?łźniej doradza lub odradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Co prawde temat jest o żyłkach 0,16, ale wypowiem się o 0,18-stkach. Przez ponad rok ostro męczyłem na lekkim spinie Yorka Golden Exclusive i wytrzymał na prawdę sporo. Jak na swoją cenę, nawet czasem ponad oczekiwania. Ostatnio zauważyłem jednak zauważlne osłabienie i tendencję do tworzenia się bród, postanowiłem więc zmienić na coś nowego. Jako że York 0,18 to w rzeczywistości 0,205 (mierzyłem), po kilku przymiarkach różnych żyłek wybór padł na Fiume Spinning 0,18 (faktycznie 0,185 więc prawie nominał ). Wydawała się dosyć mocna w porównaniu z innymi, miękka no i cieńsza niż moja dotychczasowa, co bardzo ważne przy lekkim łowieniu. Po pierwszych wypadach nad wodę jednak ujawnił się jej największy mankament - żyłka jest strasznie rozciągliwa. Nie czuję przy niej prawie wcale pracy przynęty (małe woblerki, paprochy i twistery na niewielkich główkach 1,5-2g). Fakt, można nią dosyć daleko miotnąć, niestety skuteczne zacięcie należy do rzadkości. Tyle spadów co choćby przy dzisiejszym 2-godzinnym łowieniu nie zanotowałem przez pół sezonu. Wystarczył malutki luzik i rybka odpływała w siną dal. Te które wyjmowałem kotwiczkę miały ledwo co wbitą w pysk lub trzymały się chyba siłą tarcia . Nawet dokręcenie hamulca 'na beton' nic nie dawało. Niektóre żyłki matchowe wydają mi się miej rozciągliwe. Po tych perypetiach powrócę raczej do Yorka, który nie dość, że o wiele tańszy (ok. 8 zł), to przynajmniej faktycznie posiada charakterystykę żyłki spinningowej. W tej cenie można go częsciej wymieniać, a wiedząc o przegrubieniach kupować po prostu troszkę cieńsze. Zaletą również jest kolor (smoke silver), przy którym żyłka wygląda na cieńszą niż np. bezbarwna, green lub blue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian22777 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) Może troche nie na temat ale szukam dobrej żyłki do połowu szczupaków do 20złŚrednica najlepiej 0.24-0.28Lekki opad, wolne prowadzenie gum, wahadła, czasem jerki do 20grMożecie coś polecić? Edytowane 16 Października 2012 przez damian22777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian22777 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) /podwójny Edytowane 16 Października 2012 przez damian22777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 nie lepiej trochę dołożyć i plecionkę kupić? np. mikado trython line(mam 0,20 i jak na taką cenę przyzwoita) albo jakiś mistrall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) kilka przypadłości żyłek średnicy 0,16, jak zaobserwowałem w bieżącym sezonie 2012:- P-line Extrusion - porażka jak " od Tater po Bałtyk". Założyłem ją pod koniec lutego jak panowały jeszcze niezbyt przyjazne warunki i był lekki mrozik. Rwała się w palcach bez specjalnego naciągania. W cieple pracowała troszkę lepiej, ale również się rwała - szybko ją wywaliłem. - Mistrall - wydawało się spoko, całkiem całkiem, ale jakoś szybko się zaczęła rwać i poszedł do kosza. - Trabucco T-force 0,16 - miałem ją przez długi czas, zużyłem dwie szpulki. Dobra jakość, ale zdarzają się odcinki, które łatwo pękają nie tylko na węźle Palomar, ale i w środku szpuli! Ogólnie nasuwa mi się jeden problem żyłek 0,16-0,18.Czemu w trakcie łowienia w zimnej wodzie one tak tracą parametry. Łatwo się rwą! Edytowane 12 Listopada 2012 przez michcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Proponuję koledzy przetestować Smoka HM 80, żyłki mają dobre jak używam to właśnie 80-ki .Póki co uważam je za najlepsze żyłki na rynku .O kijach nie rozmawiamy :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Mnie namówił na HM80 mój lokalny stały sprzedawca. Oczy robiłem ale wziąłem na próbę. Jest to dość drogie ale złego słowa powiedzieć nie mogę, używam 0,14 na okonie cały sezon i jestem zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Prawdę powiedziawszy, to ta osiemdziesiątka chociaż pzrzgrubiona nieco jest dla mnie nawet lepsza od ownera[przewinąłem i jest w zapasie] i dość długo trzyma parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Prawdę powiedziawszy, to ta osiemdziesiątka chociaż pzrzgrubiona nieco jest dla mnie nawet lepsza od ownera[przewinąłem i jest w zapasie] i dość długo trzyma parametry.Dlatego z czystym sumieniem mogę ją polecić, bo naprawdę jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 P-Line CXX- strong w rozmiarze 0,15 używam tylko w zimie i to jak brania są delikatniutkie i lowię nia duże klenie i jazie czasem zaplata sie boleń. Po dużej rybie wystarczy odciąć 1m i dalej jest git. to niszczenie się ostatniego odcinka to jedyna wada jaką poznałem w żyłkach z tej serii przez ostatnie 3 lata...Na szczęście cena pozwala nie mieć sentymentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 P-Line CXX- strong Może to kwestia dystrybucji, ale mi sypała się niemiłosiernie. Po godzinie cały wykorzystywany przy łowieniu odcinek dosłownie rozlatywał się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi