Dagon Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ja o tej Mikado poważnie pisałem, im większy dinożarł na naklejce, tym lepsza. Przejechałem się na kilku dostawcach, raz tak konkretnie, że poszło na żyłki więcej niż na plecionki, nie wliczając straconych przynęt.Od tamtej pory Mikado, też przegrubiona oczywiście, ale jeszcze nigdy starej nie kupiłem, chociaż w wodzie starzeje się tak samo jak najlepszy monofil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ja też poważnie pisałem o Mikado. Zupełnie przyzwoita żyłka. I tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Którą konkretnie macie na myśli? Osobiście dużo łowiłem Technicline i UV. Naprawdę dobrze się sprawowała, a przy brudnej wodzie i tak regularnie i często ją zmieniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Dino coś tam, ale wiem, że jest kilka z dinozaurami, wieczorem sprawdzę, bo mam świeżynkę 0.14 (0.16) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) W czasach jak jeszcze używałem żyłek to na 0,22 T-REXa Mikado wyjąłem z Wisły rybsko 97 cm. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez slawek_2348 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Którą konkretnie macie na myśli? Osobiście dużo łowiłem Technicline i UV. Naprawdę dobrze się sprawowała, a przy brudnej wodzie i tak regularnie i często ją zmieniałem.Dino Dynamic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ja o tej Mikado poważnie pisałem, im większy dinożarł na naklejce, tym lepsza. Przejechałem się na kilku dostawcach, raz tak konkretnie, że poszło na żyłki więcej niż na plecionki, nie wliczając straconych przynęt.Od tamtej pory Mikado, też przegrubiona oczywiście, ale jeszcze nigdy starej nie kupiłem, chociaż w wodzie starzeje się tak samo jak najlepszy monofil.Więc to o wielkość gada chodzi, tylko jak ja mam napisać o żyłce York, że "im większy York...", bo przecież to stworzenie wzrostu podłego. Ale tak na poważnie, z Yorkiem jest 80% trafienia a do Dragona się zraziłem bo kiedyś potrzebowałem żyłki na już i kupiłem invisible braid (czy jakoś tak) w Kakadu jak jeszcze mieli art. wędkarskie i tak mniej więcej w połowie szpuli była zerwana. Od tej pory nie biorę. Żyłek Dragona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Ja się w zeszłym roku obkupiłem na zapas markowymi, dotychczas lubianymi i cenionymi przeze mnie żyłkami.Zakupy robiłem wiosną, wydałem sporo, bo brałem dużo i różne rozmiary, na urlopie okazało się, że mój kompan wędkarskich wypraw lepiej radził sobie ze wspomnianą Mikado, niż ja ze swoimi hamerykańskimi monofilami, rwałem na potęgę, a pod koniec wyjazdu żyłki rozłaziły się w palcach, ewidentnie poleżały sobie u sprzedawców.Nie widzę innego wytłumaczenia, bo wcześniej byłem z nich bardzo zadowolony. Teraz się nie wydurniam, biorę w łączonych szpulkach Mikado dwa razy po 150 m i mam z głowy, a świeże są na 100%, bo widzę jak schodzą w pobliskim sklepie. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Dagon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Jak masz cyngla w Abramisie to warto podpytać, bo tam na miejscu podobno przewijają na szpulki i wiedzą co i kiedy opłaca się brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Nie mam cyngla, ale też jakoś nigdy specjalnie nie potrzebowałem wędkarskiego kontrwywiadu. Tak jak pisałem wcześniej, na tym konkretnym produkcie jeszcze się nie przejechałem, co nie znaczy, że to nie nastąpi, wtedy kto wie, może przyda się jakiś 007 z licencją na przewijanie. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Dagon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Teraz się nie wydurniam, biorę w łączonych szpulkach Mikado dwa razy po 150 m i mam z głowy, a świeże są na 100%, bo widzę jak schodzą w pobliskim sklepie.O to właśnie chodzi. Różne Strofty albo czarne, tonące Garbolino 0,15 do metody odległościowej , leżą na półkach, bywa, latami. Zaś Mikado schodzi jak biały robak w czerwcu. Więc zawsze jest świeży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Mikado Perch, porównując do dragona HM80, o tej samej średnicy na opakowaniu, jest te 0,02 cieńsza i mimo, że nie przegrubiona jak dragon, mocniejsza od niego. Zleżałej jeszcze nie trafiłem. http://www.katalog.mikado.pl/katalog/zylki_i_plecionki/zylki/sensei_perch/ Edytowane 18 Stycznia 2014 przez apioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 ... Zleżałej jeszcze nie trafiłem. Po tych kilku ostatnich wpisach chyba jeszcze trudniej będzie trafić zleżałą Mikado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Po tych kilku ostatnich wpisach chyba jeszcze trudniej będzie trafić zleżałą Mikado. Jeśli ktoś takiej szuka i prze zemnie nie znajdzie to przepraszam Niezleżałą kupuję w miejscowym sklepie, po paru wypadach kupuję nową i przewijam bez żalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Otóż to. Wiadomo, że lepszy będzie np. świeży Owner(tylko ta cena..), ale przy częstej wymianie odpada nam problem "starzenia się" żyłki na szpuli. Nowe linki często zachowują się bardzo podobnie, a przy brudnej wodzie, kamieniach, licznych holach(przede wszystkim ), częsta wymiana żyłki zapewnia komfortowe łowienie bez drenażu kieszeni. A znaczenie ma to spore- jak podliczyłem ile potrzebuję szpulek na sam tylko początek sezonu, to..eh. Ale co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Wiadomo, że lepszy będzie np. świeży Owner(tylko ta cena..)Tego nie wiem, ale mam zamiar sprawdzić w tym sezonie, tylko będzie to pewnie zakup w ciemno na allegro, więc nie mam pojęcia jakiego trafię Edytowane 18 Stycznia 2014 przez apioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Lowilem na mikado uv oraz dino obie dobre pozniej przeszedlem na jaxon crocodile tez fajna tylko troszke pogrubiona, nastepnie mistrall najlepsza z tych ktore tu mialem i w porownaniu do nich cienka jak pajenczynka za to bardzo wytrzymala, nastepnie z braku wielkiego wyboru shimano beastmaster wydaje mi sie dosc przegrubiona ale wytrzymala ze hoho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Ja tez sobie chwale te mikadowskie zyłeczki,szczególnie UV ale tylko tak do 3 tygodni od nawiniecia( jestem srednio raz dziennie nad wodą), potem wiślana woda robi swoje i czas na nową... trabuco tez mi sie sprawdziło ,ale do momentu jak nie trafiłem na starą. Mikado wychodzi taniej. W moim przypadku to max 3 tyg i zyłka rwie sie w paluchach taką czysta wisłe mamy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Tak jak pisze Mirek, kupuję Mikado bo tania i parametry ok. Parę wypadów i nawijam nową bo Wiślany syfek daje radę wszystkim żyłkom ( i tym za 5zł i tym za 25zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Ja tez sobie chwale te mikadowskie zyłeczki,szczególnie UV ale tylko tak do 3 tygodni od nawiniecia( jestem srednio raz dziennie nad wodą), potem wiślana woda robi swoje i czas na nową... trabuco tez mi sie sprawdziło ,ale do momentu jak nie trafiłem na starą. Mikado wychodzi taniej. W moim przypadku to max 3 tyg i zyłka rwie sie w paluchach taką czysta wisłe mamy..Trzy tygodnie, to bardzo długo jak na niemal codzienne wędkowanie w Wiśle.U mnie żadna tyle nie wytrzymywała. Nawet chwalona Mikado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Trzy tygodnie, to bardzo długo jak na niemal codzienne wędkowanie w Wiśle.U mnie żadna tyle nie wytrzymywała. Nawet chwalona Mikado. Kiedyś, ponad dziesięć lat temu, ABU wypuściła na rynek żyłkę "samoleczącą" się i podobno rzeczywiście się regenerowała tyle, że bardzo traciła przy tym na wytrzymałości. A szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Ja przerobiłem żyłki Trabucco, Dragon te powyżej 20zł. I co? Bez rewelacji, jeszcze trabucco jako tako była ok. Dragon pomyłka.Wyszedłem z założenia że i tak minimum 2 razy w ciągu sezonu wymieniam żyłkę to po co mam płacić dwa razy po 20zł.W tym sezonie wracam do sprawdzonej żyłki Mikado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Trzy tygodnie, to bardzo długo jak na niemal codzienne wędkowanie w Wiśle.U mnie żadna tyle nie wytrzymywała. Nawet chwalona Mikado. No zwykle po 2 tygodniach już była kicha,ale niektóre trzymały i parametry do 3 tygodni,pewnie zależało to może od swieżości, a np żyłka o.22 trabuco 2 lata temu obłowiłem cały sezon od maja i nie zauważyłem zadnej róznicy w zmianie parametrów,później to już niewiem po przeszedłem na pletke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Ja przerobiłem żyłki Trabucco, Dragon te powyżej 20zł. I co? Bez rewelacji, jeszcze trabucco jako tako była ok. Dragon pomyłka.Wyszedłem z założenia że i tak minimum 2 razy w ciągu sezonu wymieniam żyłkę to po co mam płacić dwa razy po 20zł.W tym sezonie wracam do sprawdzonej żyłki Mikado.Gdyby mi miała któraś wytrzymać pół sezonu, to zapłaciłbym i 50zł za nią.A tak... wymieniałem co tydzień póki nie kupiłem tutaj hardkora #0.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 No i się okazało że społeczeństwo w swej masie łowi na Mikado. Piszą o tym, piszą o tamtym, wyszukują jakieś egzotyki i mądrze opisują, żeby tylko błysnąć przed forumową bracią, a jak co do czego przyjdzie, to wszyscy szanują swoje pieniądze i Mikado rządzi. Trzeba było tylko pierwszego śmiałka, który pokazał uwalane gnojem walonki i poooszło.Jam ci to, nie chwaląc się, uczynił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi