Skocz do zawartości

Dobra żyłka spinningowa 0,16

asafa

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w swej osobistej masie na rzeczonego jorka dowiązuję. Nie wiem czy to poziom walonek z dodatkami w bieżniku albo jeszcze gorzej, w mojej masy odczuciu- lepiej. Poza tym mam złe wspomnienia z Mikado... zleżałą zresztą ewidentnie ;)

Skippi, szanują swoje pieniądze to jedno,ale Mikado Perch to w sumie najlepsza żyłka jaką przez ostatnie 3sezony kupiłem, były dragony, trabucco i inne, ale Bardziej pasuje mi mocna Mikado.

Gdyby ktoś chciał zakupić sobie tą żyłkę to jedna uwaga,trzeba ją nawinać poprzedniego wieczora, a nie na łowisku.

Ja znam gościa prowadzącego sklep, który stwierdził że żyłka jeśli jest świeża to ta markowa o tej nie marka różni się tylko realnym diametrem ;)

Trudno mi się z tym zgodzić, bo mam przyponówkę sensasa kilkuletnią 0,16 i nie spotkałem dotąd nic o porównywalnej mocy i wytrzymałości na węźle, ale na pewno coś jest w tym jego stwierdzeniu.

Nie za bardzo tylko rozumiem czemu trzeba wcześniej nawijać apropos ostatniego posta, taka sztywna i musi się ułożyć naciągnięta?

Edytowane przez Tomek88

Odwracając się na moment tyłkiem do Mikado, dwie żyłki poza Stroftem sprawdziły mi się znakomicie. Jedna to matchowe Trabucco - żyłka mocna i dosyć długowieczna, druga to G - line Gamakatsu. Chyba najlepsza jaka swego czasy była na rynku. Pod każdym względem.

Edytowane przez skippi66

Panowie, czy ktoś z Was używał z żyłek w kolorze czerwonym tj MAXIMA TROUT & JIG lub DRAGON MILLENIUM PSTRĄG ?
Łowie, kropki na jigi więc jaskrawy kolor dla mnie na plus ale czy rzeczywiście nie jest on widzialny w wodzie dla ryb ? Tak jak deklaruje producent ?

5597422400d8ac8f88e8eac2219571d4.jpg

a8ea30cac7165be87b81090c016439a6.jpg

Edytowane przez niktważny

Powiedz mi Niktważny, co za różnica czy ryba widzi żyłkę czy nie? Sądzisz że ryba wie że żyłka to żyłka? Może jeszcze umie dodawać i odejmować?

Michał, różnica jest podstawowa- posiadacza w oczy piecze jak atmosfera w Tojtoju. Mam białą plecionkę jej mać  :angry:

• Like 1

Panowie, czy ktoś z Was używał z żyłek w kolorze czerwonym tj MAXIMA TROUT & JIG lub DRAGON MILLENIUM PSTRĄG ?

Łowie, kropki na jigi więc jaskrawy kolor dla mnie na plus ale czy rzeczywiście nie jest on widzialny w wodzie dla ryb ? Tak jak deklaruje producent ?5597422400d8ac8f88e8eac2219571d4.jpg

a8ea30cac7165be87b81090c016439a6.jpg

Nic się nie przejmuj, nie przeszkadza- ja łowie na czerwoną plecionkę kropki w podkrakowskich ciurkach.

W poprzednim sezonie używałem dragon millenium okoń,żyłka dobra aczkolwiek żadna rewelacja. Wcześniej była robinson primera wytrzymała,ale strasznie podatna na uszkodzenia. Czytając powyższe opinie w tym sezonie spróbuję mikado ;) Czerwone żyłki dragona są bardzo rozciągliwe,kolega kupił dragon millenium pstrąg 0.22mm to zachowywała się jak guma w gaciach.

A co sądzicie żeby żyłkę do metody match użyć w spinningu-mam tu na myśli żylkę którą kiedyś używałem w metodzie odległościowej  ale zastanawiałem się czy czasem mogłaby mieć zastosowanie do metody spinningowej.Żyłka ta charakteryzowała się bardzo mała rozciągliwością i nie skręcała się tak łatwo.Jednak miała ten minus że była przegrubiona-mowa żyłce Maver River Stone

Hej,akurat River Stone nie używałem,ale jadę na Maver Smart Dual Band. Najlepsza żyłka jaką używałem. Ma nie ciekawy kolor,i to pierwsza i ostatnia wada :) ,no może jeszcze cena nie najniższa. Poza tym bardzo mała rozciągliwość,niska podatność na skręcanie,mocna na węźle. Ogólnie ma moc. Dla mnie to taka plecionka wśród żyłek. Zdecydowanie godna uwagi.

Nic się nie przejmuj, nie przeszkadza- ja łowie na czerwoną plecionkę kropki w podkrakowskich ciurkach.

wow, jakoś nie mogę się przekonać do plecionki na pstrąga, klenia, jazia. Nie robią Ci się brody ? Jaką pletkę używasz ?

Ja łowie dość lekko więc boję się, że po paru rzutach jigiem, który waży 1-3 gr z plecionki zrobi się broda.

Przemawia za mną to, że plecionka jest nierozciągliwa więć na plus przy łowieniu na jigi :)

• Like 1

Jeśli ktoś uważa, że widoczność żyłki pod woda nie ma znaczenia to znaczy, że niewiele sam w życiu widział. Łowiąc na tyczkę lub łowiąc delikatnym spinem na filigranowe przynęty, średnica, kolor i elastyczność żyłki ma kolosalny wpływ na to czy będziemy łowić ryby czy skończymy bez brania. Łowienie ryb nie kończy się na postawieniu woblera w przelewie czy bombardowaniu dna ołowianą kulą gdzie w zasadzie rodzaj linki ma niewielki wpływ na ilość brań. Jest wiele czynników wpływających na zachowania ryb w poszczególnych łowiskach, przynęta może pływać i opadać na wiele sposobów, ryby mające możliwość weryfikacji doskonale ocenią czy w danym momencie żyłka jest odpowiednia.

Doskonale pamiętam, kiedy jako dzieciak godzinami przyglądałem się rybom pływającym pod pomostami, zwykle łowiłem je batem, jednak często w samo południe kiedy słońce prażyło najmocniej brania ustawały mimo, że ryb było mnóstwo. Wiele razy kładąc się na deskach opuszczałem larwę chruścika milimetr przed pyskiem pojedynczej największej ryby, która zupełnie nie reagowała lub wręcz odsuwała się od przynęty, larwa zdjęta z haka i wrzucona do wody znikała w pysku momentalnie...

Edytowane przez guciolucky
  • Like 4

• 2 tygodnie później...