Skocz do zawartości

Floryda 2018

MIGOTKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jutro lecę na trzytygodniowe wakacje na Floryde.

Bedę się kręcił w okolicach Miami, Key West i tp.

Cy ktoś ma może  namiary na sprawdzone  bigame ?

Nie zabieram żadnego sprzętu więc wszystko musiało by być na miejscu.

Pozdr.

• Like 1

Będąc kilka lat temu w okolicach Tampy miałem ten sam zamysł ale zwyciężył rozsądek i za cenę jednodniowego Big Game na Florydzie po poworcie do kraju zafundowałem sobie tygodniowy wypad samolotem na szwedzkie Szkiery z wyżywieniem:)

p.s. będąc tam na każdym kroku napotkać można na  oferty firm zajmujących się tego typu biznesem

Tak jak przedmówca pisał, big game jest bardzo drogie, ale pewnie to wiesz. Z tego co pamiętam, kapitan może zabrać kilka osób, wtedy koszty są mniejsze, ale i łowienia mniej. Jest jeszcze coś takiego jak deep sea fishing. Tam na dużą łajbę wchodzi kilkanaście i więcej osób. Kapitan płynie na rafę albo wrak i łowi się w wertykalu, coś podobnie jak u nas dorsze. Łowi się ryby od małych, po takie nie do wyciągnięcia, ale na obiad na kilka osób to spokojnie połowisz. Dzisięć lat temu, w okolicach Tampy, płaciłem coś ciut poniżej 100$ za bodajrze 6h łowienia. Dodam jeszcze, że fajnie można połowić z brzegu -plaża, falochrony, wejścia do zatok. Pozdrawiam i zazdraszczam wakacji.

Zależy co rozumiesz przez Big Game? - jeżeli to klasyczne pełnomorskie trollingowanie za marlinami i tuńczykami to niestety nie pomogę. Natomiast z Florydy przede wszystkim warto popływać na relatywnie płytkiej wodzie (flatsy, kanały pomiędzy nimi - to po wewnętrznej stronie Florida Keys (od strony Zatoki Meksykańskiej) i nieco głębsza  kilkumetrowa woda po drugiej stronie (od strony oceanu) - przede wszystkim tarpony, ale też redfishe, snooki, rekiny, bonefishe, permity, jacki etc. 

Pewnie najlepiej i najpiękniej na muszkę, ale ja spinningowałem - tarpona niestety nie złowiłem (jedyny, którego miałem na wędce po wyciągnięciu 20 metrów z kołowrotka wystrzlił na metr w górę i się wypiął), ale ryb cała masa i są potwornie silne, sprzęt relatywnie delikatny, więc adrenalina uszami tryska... 

Jak napisał jacenty powyżej, cała masa jednostek, które pływają profesjonalnie i tam raczej oszutów nie ma. Key West raczej najdroższy, za to z Key Largo i Islamorady wychodziło najkorzystniej pod względem ceny i odległości do dobrych miejscówek.

Jak coś, to na priv mogę podesłać dane do kapitana, z któym ja pływałem (był ok, chociaż nie mogę go jakoś szczególnie polecić) - zważywszy, że szukasz na już to prawdopodobnie i tak musisz zdecydować się na tego, który ma wolne terminy.

No i dodatkowo koniecznie musisz odwiedzić marinę u Robbiego, żeby nakarmić tarpony z ręki (http://robbies.com/tarpon.htm)

Edytowane przez womar
  • Like 4

Jeśli możesz to daj kontakt na pw. Potem napisze ciut więcej bo teraz siedzę w upalnym opóźnionym juz 4 godziny samolocie.

Ta wersja z rekinami i całą tą resztą jaknajbardziej mi odpowiada. :)

Edytowane przez MIGOTKA

Jak nie masz sprzętu, to podjedź do najbliższego Wall Mart, kup sobie combo(wędka z kołowrotkiem i żyłką) za 50$(lub droższy, bo można oddać używany, nawet po miesiącu, bez podawania przyczyny, albo po prostu zostawisz komuś), parę woblerów płytkochodzących z Chin za 2$ sztuka, ze dwie błyski i próbuj z brzegu. Możesz się miło zaskoczyć :-) . Koniecznie fluoro lub stalka. Ze dwie rybki ze złapanych zostaw sobie na gruntowanie przy zimnym piwku w gorące i wilgotne florydzkie noce, polecam :-). Teraz jest dobry czas, bo trwa wiosenna migracja ryb i pozimowe żarcie...i najważniejsze, jak łowisz z brzegu, to koniecznie sprawdź sobie wykres przypływów i odpływów w necie w Twojej lokalizacji. Naj najlepsze są ostatnie godziny przyboru.

Edytowane przez drakmen
  • Like 2

Ja stworzenie zimnolubne. Nie ogarniam lokalnego klimatu. Jest za gorąco dla mnie. Dałem sobie spokój z rybami. Tzn oglądam je z klimatyzowanej jaskini bo mam bajorko zaraz za balkonem.

No i ponownie wybieram sie na zakupy do lokalnego bass pro shop.

Gość Hans Kloss

Jak nie masz sprzętu, to podjedź do najbliższego Wall Mart, kup sobie combo(wędka z kołowrotkiem i żyłką) za 50$(lub droższy, bo można oddać używany, nawet po miesiącu, bez podawania przyczyny, albo po prostu zostawisz komuś

Ooooo, czyżby pan redaktor Kuźniar własną osobą zaszczycił nasze skromne forum?

• Like 1

• 7 miesięcy temu...

Będę w maju na Florydzie, Homestead, Key Largo te okolice. Będę z trzema osobami niewędkującymi ale namawiam je na wypłynięcie na ryby w zatoce chociaż na pół dnia. Rezerwacje łodzi z przewodnikiem można załatwić od ręki np. dzień wcześniej, czy lepiej robić z kilkutygodniowym wyprzedzeniem? Chodzi o jakieś łowienie przybrzeżne, żaden big game. Z jakimi kosztami na osobę należy się liczyć? Może ktoś polecić jakąś łódkę na takie reakcyjne łowienie?  Na stronie wspomnianej w wątku mariny Robbiego jest oferta "partyboat fishing" w cenie 45$, co wydaje się dziwnie nisko. Czy maj to dobry miesiąc na Florydzie pod kątem łowienia ryb? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Edytowane przez Grzegorz B.

Na stronie wspomnianej w wątku mariny Robbiego jest oferta "partyboat fishing" w cenie 45$, co wydaje się dziwnie nisko. 

Nie możesz porównywać cen USA do Polskich czy Europejskich bo nas zawsze dymali i będą dymać na kasę, taki mamy klimat UE :) To jest normalna cena, kiedyś będąc w ciupago wynająłem auto za 15$ na dobę :)

..cena 45$ nie jest zbyt niska - wszystko zależy od tego jakie to polowy.. osobiście na Twoim miejscu wypożyczył bym  pontoon na Okeechobee (nie mylić z czymś dmuchanym w polskim znaczeniu) i poszukał bassa. Niewędkujący by się poopalali i pooglądali aligatory a Ty byś nie narzekał ze za tanio.. ;) 

(no i nie buja  :D )