Skocz do zawartości

Zbiornik Dzierżno Duże

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

...II. Na wodach nizinnych dopuszcza się wędkowanie ze środków pływających na niżej wymienionych zbiornikach i rzekach: 1. Pogoria I nr 001, Pogoria III nr 002, Przeczyce nr 004, Łąka nr 005, Dzierżno nr 006...

Przypadkowo trafiłem na Uchwałę ZO Katowice - to na 2022 r.

...II. Na wodach nizinnych dopuszcza się wędkowanie ze środków pływających na niżej wymienionych zbiornikach i rzekach: 1. Pogoria I nr 001, Pogoria III nr 002, Przeczyce nr 004, Łąka nr 005, Dzierżno nr 006...

Dzierżno 006 to tzw Dzierżno Małe, sasiedni zbiornik do DD, połów ze środków pływających był tam od zawsze dopuszczony, jednak bez użycia silników spalinowych.

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Dzierżno Duże ma numer 713

• Like 1

• 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...

Tak samo da się to przypilnować.

Tylko trzeba kontrolować łódki nie te które są na wodzie (bo nie wiadomo jak długo będą wędkować) a te które spływają na slipy i po portów.

Wystarczy zakaz łowienia po zmroku i upilnujesz jak trzeba. Sami przypłyną o wyznaczonej godzinie do kontroli :-)

a jak to sobie wyobrażasz? przecież psr nie ma raczej uprawnień do kontrolowania wszystkich którzy sobie po zbiorniku pływaja (i może nawet ryb nie łowią)... kontrolowac moga tylko podczas połowu... ja nie widzę powodu poddania sie takiej kontroli przy spływaniu z łowiska (może poza odrobina dobrej woli z mojej strony)... w momenci spływania nie jestem juz wedkarzem, bo nie łowię... nawet policja nie może w takiej sytuacji żądać okazania karty, a co najwyżej przeszukac łódź... 

• 1 rok później...

Piękny zbiornik totalnie zabity. Ale cóż, jak się leje syf do wody i nie bierze pod uwagę, że temperatury są wyższe, a deszczu jakby mniej, to się inaczej skończyć nie może.
Polska jako kraj nadal jest zarządzana przez ludzi z mentalnością z lat 80., czyli - gospodarka rabunkowa jest OK, środowisko jakoś wytrzyma. No i nie wytrzymało.

Współczuję wszystkim niezabierającym ryb wędkarzom z tamtych okolic. To ogromny cios. Trzymajcie się, koledzy!

Edytowane przez Andżej
  • Like 1

Wczoraj objechałem zbiornik dookoła aby zobaczyć czy coś jeszcze żyje w tej wodzie. Przy wpływie Kłodnicy oprócz około 50 sztuk kormoranów, walczą ciągle karpie o przeżycie. Jest ich tam dość sporo i to takie po 15 kilogramów. Echo pokazuje życie na stawikach, czyli wapnowanie pomogło.

Jeszcze trochę martwych ryb pływa od strony wału, wojsko je zbiera około tony dziennie.

Dziś przepadałem wodę zestawem do testów akwariowych. Moje wyniki są takie.

Azot i pochodne to - zero

Fosfor - zero

Żelazo - zero

pH w normie

Potas- około 40, czyli trochę przekroczony. Wnioski, na razie żadnych.

• Like 2

Dziś przepadałem wodę zestawem do testów akwariowych. Moje wyniki są takie.

Azot i pochodne to - zero

Fosfor - zero

Żelazo - zero

pH w normie

Potas- około 40, czyli trochę przekroczony. Wnioski, na razie żadnych.

Wierzysz, że takie testy akwariowe pokażą coś sensownego? :lol:

Wskaż mi jakąkolwiek wodę płynącą, zwłaszcza w typie jeziora lub zaporówki, w której nie ma azotu (N), fosforu (P) lub węgla ©.

A Dzierżno Duże to typowa zaporówka, która miała być odbieralnikiem ścieków poprzemysłowo-kopalnianych, które wnosi Kłodnica.

Wierzysz, że takie testy akwariowe pokażą coś sensownego? :lol:

A niby dlaczego nie? Woda to woda, czy to jezioro czy rzeka, czy kałuża to ciągle ta sama substancja.

Pytanie jest źle postawione, powinno być dlaczego nie ma fosforu, azotu i węgla?

Odpowiedź jest raczej oczywista, złota alga aby się rozwijać potrzebuje substancji odżywczych, a że jest jej nadmiar to wyjadła wszystko ot, i cała tajemnica.

A niby dlaczego nie? Woda to woda, czy to jezioro czy rzeka, czy kałuża to ciągle ta sama substancja.

Pytanie jest źle postawione, powinno być dlaczego nie ma fosforu, azotu i węgla?

Odpowiedź jest raczej oczywista, złota alga aby się rozwijać potrzebuje substancji odżywczych, a że jest jej nadmiar to wyjadła wszystko ot, i cała tajemnica.

Mierzyłeś Azotany czy Azotyny, czy i to i to? Zrób sobie roztwory wzorcowe na bazie np. soli potasu oraz wody zdemineralizowanej i sprawdź precyzję testu na potas. Woda to woda, ale precyzja niektórych testów akwariowych pozostawia wiele do życzenia.