Skocz do zawartości

Zbiornik Dzierżno Duże

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo jakie są testy akwariowe, nigdy nie są na 100 procent dokładne, w zależności od firmy mogą się nieznacznie różnić.

Oglądając przeróżne filmy tego co w pływa do Dzierżna spodziewałem się wysokiej ilości azotu i żelaza.

Testy robiłem na NO3 NO2 i NH3. Dlatego stąd moje zdziwienie, że testy niczego nie wykazały.

Niedaleko mam sklep akwarystyczny w którym robią testy wody, być może będą bardziej precyzyjne, mógłbym tam dać wodę do zbadania tylko po co?

Skąd wzięła się moja teoria, że to glony z redukowały ilość azotu, żelaza i fosforu do zera? W tamtym roku założyłem akwarium na ziemi ogrodowej , rośliny zaczęły rosnąć jak szalone, parametry wody były wzorcowe. Zaczęły się wakacje odpuściłem sobie akwarium na miesiąc czasu. Po miesiącu niektóre liście roślin powoli odpadały, pojawiły się krasnorosty. Parametry wody były zerowe, rośliny wyjadły wszystkie minerały i zaczęły wymierać. Przy okazji  dowiedziałem się, że krasnorosty mogą występować nie tylko z powodu brudnej wody ale też z powodu zagłodzenia roślin.

Takie są moje wnioski na podstawie własnych doświadczeń. Jeśli ktoś ma jakieś inne argumenty, chętnie posłucham mądrzejszych od siebie.

Wczoraj objechałem zbiornik dookoła aby zobaczyć czy coś jeszcze żyje w tej wodzie. Przy wpływie Kłodnicy oprócz około 50 sztuk kormoranów, walczą ciągle karpie o przeżycie. Jest ich tam dość sporo i to takie po 15 kilogramów. Echo pokazuje życie na stawikach, czyli wapnowanie pomogło.

Jeszcze trochę martwych ryb pływa od strony wału, wojsko je zbiera około tony dziennie.

Dziś przepadałem wodę zestawem do testów akwariowych. Moje wyniki są takie.

Azot i pochodne to - zero

Fosfor - zero

Żelazo - zero

pH w normie

Potas- około 40, czyli trochę przekroczony. Wnioski, na razie żadnych.

Jakiej firmy to były testy? W jakiej formie badałeś azot? Azotany, azotyny? Fosfor - fosforany mogłeś mierzyć. pH w normie - co uważasz za normę? Czyli jakie było to pH?