Skocz do zawartości

Woblery Sandacz / Szczupak inaczej

bartolomeo213

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę może od tego że mój problem polega na tym iż nie mogę namierzyć przynęt które spełniły by moje oczekiwania a mianowicie poszukuje woblerow które w trollingu na mocno wypuszczonym zestawie nie zejdą głębiej niż 3 i 4 m dodatkowo muszą to być woblery w wielkosci od 12cm do 25cm.

Niby na rynku są takie przynęty, wielu producentów opisuje swoje zabawki że w trollingu jego wobler zejdzie na 3 metry ale co z tego jak w rzeczywistości ten wobler ora dno na 7/8 metrach.

A może to ja coś źle robię Panowie poleccie jakieś przynęty ewentualnie może ktoś nakieruje mnie co robie nie tak i co zrobić żeby wobler plycej pracował.

Zaznaczam iż wysokie uniesienie kija nic nie pomaga a łowie dość długa wędka i używam grubej plecionki.

Jak sobie z tym poradzić i jakich woblerow użyć żeby osiągnąć taka głębokość zakładając pożądany rozmiar woblera. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i polecenie konkretnych modeli

Edytowane przez bartolomeo213

Czyli ciężko będzie znaleźć woblera który przy wypuszczonej lince (Power pro 0,23) na 50 metrów zejdzie na 3/4 metry i będzie miał w przedziale pomiędzy 12 a 25 cm .

Może ktoś poleci jakiś model który sprosta tym wymaganiom ?

Edytowane przez bartolomeo213

Salmo Fatso Crank 14cm nie zejdzie głębiej niż 0,5m  (wszystko zależy od długości i grubości linki oraz prędkości prowadzenia). Koledze, który ciągnął w trolingu na bardzo długiej lince Fatso Cranka (14cm) mewy atakowały! :D Myślał, że okonie atakują drobnicę "od dołu" a mewy z powietrza... Co zatrzymał łódkę, to ataki ustępowały. Dopiero po chwili kapnął się, że mewy atakują jego przynętę... :D

A z takich przynęt, o które pytasz, to ja mam jeszcze rękodzielnicze woblery (robione na zamówienie), które mają 16cm i chodzą "mocno", ale nie nurkują zbyt głęboko.

• Like 2

Salmo Fatso Crank 14cm nie zejdzie głębiej niż 0,5m  (wszystko zależy od długości i grubości linki oraz prędkości prowadzenia). Koledze, który ciągnął w trolingu na bardzo długiej lince Fatso Cranka (14cm) mewy atakowały! :D Myślał, że okonie atakują drobnicę "od dołu" a mewy z powietrza... Co zatrzymał łódkę, to ataki ustępowały. Dopiero po chwili kapnął się, że mewy atakują jego przynętę... :D

A z takich przynęt, o które pytasz, to ja mam jeszcze rękodzielnicze woblery (robione na zamówienie), które mają 16cm i chodzą "mocno", ale nie nurkują zbyt głęboko.

Rozumiem tylko mnie zależy na woblerach które zejdą na 3m i na 4m i na takiej głębokości będą pracować jeśli chodzi o woblery płytki chłodzące to niemam z nimi problemu tu chodzi właśnie o pożądaną przezemnie głębokość.

Chyba za bardzo kombinujesz... ;)

Teoretycznie można założyć, że wobler zerowej pływalności tzw. neutral po osiągnięciu pożądanej głębokości będzie plus-minus utrzymywał tę głębokość. Tonący - będzie stopniowo osiągał coraz większą głębokość (na bardzo długiej lince) a pływający - jak to pływający - przy zwolnieniach będzie wypływał, przy zwiększaniu prędkości - nurkował...

Wahadło załóż! :)

• Like 1

Czyli ciężko będzie znaleźć woblera który przy wypuszczonej lince (Power pro 0,23) na 50 metrów zejdzie na 3/4 metry i będzie miał w przedziale pomiędzy 12 a 25 cm .

Może ktoś poleci jakiś model który sprosta tym wymaganiom ?

Nie trzeba szukać. Taki wobler już jest (wymyślony i przetestowany).

Zakładaj: SSR 14 -  tj. Rapala Super Shad Rap  -  14cm, 54g

• Like 1

Wypraktykowałeś to Kamilu? Dlaczego szybciej powyżej 10 stopni?

Chodzi tutaj o drobnice, która jest dużo bardziej aktywna przy cieplejszej wodzie i przy tym jest płycej. W samym już grudniu szukamy na echu wyłącznie grubszego białorybu, który zabija się w ławice mające kilkadziesiąt metrów. Wtedy do gry wchodzą największe przynęty i trolling lekko na uboczu z niską prędkością. Często też zatrzymujemy przynęty zatrzymując łódź i wtedy dochodzi do ataku :) W tym przypadku sprawdza się Super Shad Rap płytko nurkujący, Whitefish 18F, Skinner 20F z dopalaczem 60-80g metr - półtorej od przynęty.

W tym roku chce spróbować do takiego trolla największych Albino Shad od SG.

• Like 1

Chodzi tutaj o drobnice, która jest dużo bardziej aktywna przy cieplejszej wodzie i przy tym jest płycej. W samym już grudniu szukamy na echu wyłącznie grubszego białorybu, który zabija się w ławice mające kilkadziesiąt metrów. Wtedy do gry wchodzą największe przynęty i trolling lekko na uboczu z niską prędkością. Często też zatrzymujemy przynęty zatrzymując łódź i wtedy dochodzi do ataku :) W tym przypadku sprawdza się Super Shad Rap płytko nurkujący, Whitefish 18F, Skinner 20F z dopalaczem 60-80g metr - półtorej od przynęty.

W tym roku chce spróbować do takiego trolla największych Albino Shad od SG.

O kurcze! Człowiek coraz starszy a co rusz czegoś nowego się uczy! :) Dzięki Kamil!

• Like 1

• 1 rok później...

Podepnę się do tematu z prośbą o poradzenie jaki wobler na sandacza wybrać.

Planuję łowić sandały wieczorową porą. Akwen bardzo płytki (około 1 metra maks), stąd zakładam że wobler lepiej się sprawdzi niż tzw. "opad" gumą. Oprócz płytko chodzącej pracy wobler powinien być sporych rozmiarów (około 15 cm). Czy znacie może jakieś sandaczowe-killery w podanych kryteriach?

Dzięki, 

K.