Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na taką małą łódeczkę po amerykańsku trafiłem w internetach . Z amelinium oczywiście  :) .

........

..lodka piękna aczkolwiek przy tym rozmiarze sporo "wodotrysków" wystających do góry (wysoka konsola, reling ...) chyba by przeszkadzało w łowieniu....ale Panie TEN MOTOR- marzenie !!!!!!!!!!  :wub:

..jeszcze jedna sprawa- zwróćcie uwagę na drugi, długi dyszel do wodowania (na końcu filmu - chyba 15,08')  - kapitalny patent warty zapamiętania (i dorobienia  ;) )

Edytowane przez lexi
  • Like 2

• 0

Łodzie aluminiowe są bardzo sztywne, twarde, dlatego lepiej echo mieć na jakimś uchwycie+RAM , dla choćby odrobiny amortyzacji. Moja Skylla 440+Honda 50, tak w ślizgu tłucze na fali, że można resztki dysków w kręgosłupie stracić.  Nie wiem jak inne sprzęty , ale mój 12-calowy Simrad wyłącza się po kilku mocnych uderzeniach. Muszę płynąc do ok 40 km/h lub demontować sprzet z uchwytu przed dłuższym , szybkim przepłynięciem pod fale.

• 0

Łodzie aluminiowe są bardzo sztywne, twarde, dlatego lepiej echo mieć na jakimś uchwycie+RAM , dla choćby odrobiny amortyzacji. Moja Skylla 440+Honda 50, tak w ślizgu tłucze na fali, że można resztki dysków w kręgosłupie stracić.  Nie wiem jak inne sprzęty , ale mój 12-calowy Simrad wyłącza się po kilku mocnych uderzeniach. Muszę płynąc do ok 40 km/h lub demontować sprzet z uchwytu przed dłuższym , szybkim przepłynięciem pod fale.

Nie kazda aluminiowa lodka tak tlucze. Skylle oferuja bardzo duzo miejsca w lodzi i olbrzymia stabilnosc, ale wlasnie kosztem przemieszczania sie na fali.

Tak jak @psulek napisal - to glownie kwestia kadluba a nie materialu.

• Like 1

• 0

Tak czy inaczej tłucze jajka, ale przy ogromie zalet łodzi aluminiowych, trzeba je ulepszać, usprawniać , eliminować ,,coś za coś". I tu mam pomysł, żeby odciać konsolę i umocować ją na wibroizolatorach, ew.jeszcze lepiej konsolę razem z mocowaniem fotela sternika. Albo całą podłogę, ale to raczej na etapie budowy łodzi. Na pewno wiosną coś usprawnię.

• Like 1

• 0

Jakiś namiar?

Są różne, najtańsze tu:

https://www.amazon.com/Shock-Absorbing-Adjustable-Waverider-Pedestal/dp/B073X7XHFF

Przykłąd bardziej wyrafinowanych:

http://seaspension.com/

Edytowane przez psulek
  • Like 2

• 0

Bo Skylla według projektanta powinna mieć silnik max 30 KM ;-}

• 0

Wg projektanta to tam prawie pawęży do montażu sinika nie ma.

U producenta jest potężna pawęż, płaska podłoga, pod spodem szkielet, boczne bakisty,

Patrzę tu: https://metalboatkits.com/product/14-foot-4m-skiff-sport-fisher/

A Ty na jaki projekt patrzysz?, bo machnąłeś ogólnym linkiem.

• Like 1

• 0

Wg projektanta to tam prawie pawęży do montażu sinika nie ma.

U producenta jest potężna pawęż, płaska podłoga, pod spodem szkielet, boczne bakisty,

Patrzę tu: https://metalboatkits.com/product/14-foot-4m-skiff-sport-fisher/

A Ty na jaki projekt patrzysz?, bo machnąłeś ogólnym linkiem.

Co ma wzmacnianie do kształtu kadłuba ?