Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No to Skylle 440 masz bodajze od 28 (pewnie bardzo uboga wersja) tys a te lodki zaczynaja sie od 48 tys.

Trzebaby jeszcze porownac konkretne zestawy z fotelami itp. , ale i tak Skylla wyjdzie sporo taniej.

Edytowane przez hlehle

• 0

No właśnie, trzeba chwalić i kupować NASZE, bo wyjdzie jak z polonezem i maluchem.

Tym bardziej , że można wpływać na proces budowy.

Z jedynym się zgodzę to porównanie polonez ,maluch bo tak to wychodzi

Każdą Skylle jest w stanie wykonać w miarę ogarnięty spawacz w swoim garażu ( aluminium ,okleina ) , a łódz klasy Lund ,Aluma ,Crestliner ,Starweld to jednostki o dość skomplikowanym procesie produkcyjnym  modyfikowane konstrukcje od kilku dekad ,( podwójne kadłuby , wykładziny , plastikowe elementy , odpowiednie zaplecze maszynowe )

które  niejeden próbował naśladować z wiadomym skutkiem ;-]

Stawiać te łodzie obok siebie i porównywać to jakieś nieporozumienie i kpina

Możemy porównać to tak 

Trzy tygodnie temu kupiłem łódz jedną z wymienionych powyżej ,nie będę wymieniał nazwy bym nie był posądzony o reklamę 

łódz nowa  od Polskiego dealera, 500 dł na 190 szer czyli odpowiadająca Skylly 500 za kwotę(przepraszam pomyłka) 51.000 tyś brutto z kompletem foteli i w malowaniu proszkowym ,orginalna plandeka transportowa ,wszystko wygłuszone materiałami ,winylem ,suche schowki ,wchodzą jedno składy 240 cm nic nie stuka i nie puka przy otwieraniu bakist , ołowiana główka upadająca na pokład nie wywołuje tsunami ;-)

miód na moje wędkarskie serce

a Skylle 500 zaproponowano mi za  48.000 tyś, no wybaczcie popieram Polskie produkty , ale w granicy rozsądku ;-)

nie wiem z czego wynika tak wysoka cena Skylle 500 jest produkowana w Polsce nie ma cła ,akcyzy , morskiego transportu , kupuje się ją od bezpośrednio u  producenta ,materiały nie są drogie

na mojej zarobił Holender i Polak przejechała pół świata i finalnie trafiła do mnie z czego jestem niesamowicie zadowolony

Edytowane przez Kayak Fishing Poland
  • Like 8

• 0

łódz nowa  od Polskiego dealera, 500 dł na 190 szer czyli odpowiadająca Skylly 500 za kwotę 43.000 tyś brutto z kompletem foteli i w malowaniu proszkowym ,wszystko wygłuszone materiałami ,winylem ,suche schowki ,wchodzą jedno składy 240 cm nic nie stuka i nie puka przy otwieraniu bakist , ołowiana główka upadająca na pokład nie wywołuje tsunami ;-)

Wow

Podaj co to za lodka. Brzmi bardzo interesujaco i warto dzielic sie takimi informacjami.

• Like 1

• 0

Wow

Podaj co to za lodka. Brzmi bardzo interesujaco i warto dzielic sie takimi informacjami.

Przepraszam pomyliłem cenę , ale to bez znaczenia przy tych produktach 

Po prostu żadna Skylla nie pływa dobrze

Oczywiście ma też dużo zalet , ale na pewną nie jest nią pływalność

wybacz nie będę wymieniał nazwy nie jest to potrzebne , każdy jak poszuka dokładnie to znajdzie odpowiednią ofertę

zakup łodzi to poważna decyzja i czasem trzeba mieć cierpliwość ;-)

Pozdrawiam

• Like 1

• 0

Arek, lakier to niekoniecznie zaleta. Samo malowanie nie jest specjalnie drogie, nawet sam myślałem ostatnio. Niestety nie lubię obitych łódek, a wszystkie aluminiaki malowane mają po pewnym czasie odpryski itp. Folię zrywasz i naklejasz nową, jest z bańki. Renowacja lakieru  to trochę większy kłopot i koszty. Co do spawania w garażu - polepić polepisz, ale umówmy się - jak odzyskasz koszt materiału, to będzie dobrze. Co jakiś czas pokazują się na OLX takie kwiatki. A łodkę możesz napisać. jaką, podejrzewam Alumę.

• 0

A folia się nie obija?

Łyse alu też się rysuje.

Taki żywot już wędkarskich łodzi, że się rysują i obijają.

Jakby nie patrzeć korzystniej dla oka wyglądają łódki kolorowe i z tym się nie powinno dyskutować.

Amerykanie wiodą prym w aluminum i z tym także nie powinno podejmować się dyskusji...

• Like 1

• 0

Dawno nie przeczytałem tak niekompetentnej wypowiedzi , chyba , że napisałeś skylle w cudzysłowie.....

Nie zwracam uwagi na wygląd spawów i pofałdowanie na burcie w łodzi typu skylla

jest to dla mnie typowo robocza łódz , która nie boi się niczego oprócz fali ????

• 0

wybacz nie będę wymieniał nazwy nie jest to potrzebne , każdy jak poszuka dokładnie to znajdzie odpowiednią ofertę

zakup łodzi to poważna decyzja i czasem trzeba mieć cierpliwość ;-)

"Wiem , ale nie powiem" :)

Z jednej strony zarzucasz dużo Skylli podając przykłady innych łodzi, ale ... później nie chcesz podać konkretów.

Na tej zasadzie można napisać w zasadzie wszystko... 

Najpierw było 43 tyś, teraz jest 51 tyś, może jednak nie 5m a 4m, może nie z USA a z Chin ... i w ogóle nie łódka a taczka.

Rozmawiajmy poważnie.

Edytowane przez hlehle
  • Like 4

• 0

Napisalem , że podałem pomyłkowo cenę netto

Łódz kupiłem na parę lat nie po to by się te parę lat męczyć na wodzie

ja już pływalem krajowymi produktami wędkarskimi , a z łodziami mam trochę doświadczenia i nie mówię tu o łodziach pięcio metrowych z picio 60 KM silnikami

Podważając kogoś prawdomównaść stajesz się niegrzeczny

ja tu nie twierdzę , że ktoś czegoś nie ma albo czymś nie pływal

Wyrażam swoje osobiste zdanie na temat danej łodzi

Chodzi o finalny produkt i jego pływalnosć

Oprócz Lunda wszystkie łodzie są w podobnej cenie więc nie widzię powodu by faworyzować jeden produkt

kupilem go tylko dla tego bo był na miejscu i w odpowiadającej mi kwocie

• 0

Prosty i mało inteligentny człowieku

twoje słownictwo jest na poziomie szkoly podstawowej

Podalem istotne fakty , czytaj ze zrozumieniem

Nie twoja sprawa skąd jestem i z kim się spotykam

Jest to forum wędkarskie i niech takie pozostanie

Każdy ma prawo do wlasnego zdania na temat danego produktu

Nie znasz się na łodziach i brak ci dobrego wychowania

No proszę, długo nie dałeś czekać na odpowiedź.

Przyganiał kocioł garnkowi, patrząc po pisowni. :D  :lol:

+++

Odwołując się do czyjegoś wykształcenia, i jego inteligencji w taki sposób jak to uczyniłeś, czyli na forum publicznym, oczywiście liczysz się z konsekwencjami.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Podważając kogoś prawdomównaść stajesz się niegrzeczny

ja tu nie twierdzę , że ktoś czegoś nie ma albo czymś nie pływal

Proszę nie nadinterpretować :)

Po prostu apeluję o poważną rozmowę, a w pewnym momencie przestała takową być. Prawdę mówiąc nawet nie pomyślałem, że starasz się kogoś oszukać, ale raczej że piszesz bez większego zastanowienia, lekceważąc uczestników dyskusji. 

Porównujemy konkretne modele, ich parametry, wrażenia, ceny , ale trzeba posługiwać się faktami , a nie insynuacjami.

Skoro twierdzisz, że można kupić coś znacznie lepszego za niewiele większe pieniądze, to ja chciałbym się dowiedzieć co to za produkt i dlaczego uważasz , że jest lepszy.

Nie dlatego, że Ci nie wierzę , bo zakładam że możesz mieć rację. Tyle że w tej chwili z Twoich wypowiedzi zupełnie nic nie wynika. 

Żeby nie było - staram się być obiektywny i nie jestem jakimś "ślepym fanem" Skylli, aczkolwiek lubię te łodzie. Zresztą sam już wspomniałem, że te łodzie mają swoje wady. 

Edytowane przez hlehle