Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja twierdzę , że niektórzy kupują te wielki łodzie po to by podnieść swoje "EGO" , a nie po to by łowić ryby.... ;

to chyba tak samo NIE działa jak z samochodami ;)   :)  :D  .... NIE przedłużają ..... B)

Pewnie są tacy ale nie wszyscy. Bardzo często kolesia z taka wypasiona łodzią tak postrzegamy jak napisałeś ale przecie my Polacy tak mamy.

Gdyby było mnie stać to kupił bym sobie nawet 7m z podpiętą V8 na rufie.

Miałem okazję przepłynąć się kilkoma alu bołtami i twierdze że AC robi robotę ale niestety poza zasięgiem.

• Like 3

• 0

Pewnie są tacy ale nie wszyscy. Bardzo często kolesia z taka wypasiona łodzią tak postrzegamy jak napisałeś ale przecie my Polacy tak mamy.

Gdyby było mnie stać to kupił bym sobie nawet 7m z podpiętą V8 na rufie.

Miałem okazję przepłynąć się kilkoma alu bołtami i twierdze że AC robi robotę ale niestety poza zasięgiem.

...nie napisałem tego z zazdrości lub innych poglądów materialnych..... to nie moja domena ;)  .... ;

ale z obserwacji "życia" .... ;)  :)

• 0

A ja twierdzę , że niektórzy kupują te wielki łodzie po to by podnieść swoje "EGO" , a nie po to by łowić ryby.... ;

to chyba tak samo NIE działa jak z samochodami ;)   :)  :D  .... NIE przedłużają ..... B)

A ja twierdzę , że ludzie którzy piszą i mówią takie teorie są po prostu  osobami którym coś uwiera i ich coś boli

Widząc sportowe auto mówią ,o ten ma małego a potem wsiadają do autobusu ;-)

miramar69  łódz dostosowujemy do miejsca gdzie chcemy łowić ryby 

czym dłuższa łódz tym lepiej pokonuje falę 

ja najchętniej kupiłbym łódz 6 metrów minimum 200 km silnikiem , ale mnie nie stać

nie znasz się

Edytowane przez Kayak Fishing Poland

• 0

bez spinki ... ;) :)

ale, to samo można by napisać o takich co kupują te łodzie , bo mają jakieś kompleksy ???? ....

Dlaczego znowu kompleksy , może spełniają zachcianki , marzenia lubią wydawać kasę bo sprawia im to przyjemność ,wydawanie pieniędzy to też relaks dla niektórych

Edytowane przez Kayak Fishing Poland
  • Like 4

• 0

Arek to ma takie wygurowane ego ze nawet na 10 m lodzi trudno byloby pomiescic  :D :D :D

• Like 2

• 0

Mariuszu drogi :) , dość często słyszę od ludzi tekst "wystarczy mi", który z reguły podyktowany jest niewiedzą, minimalistycznym podejściem do życia oraz dopiero na samym końcu zasobnością portfela.

Sprawa dotyczy nie tylko łodzi. 

Dlaczego nie łowisz zauberami czy innymi chińczykami tylko sprzęt masz z najwyższej półki ???  ;) 

Pozwól, że odpowiem za Ciebie :) .

Ponieważ daje Ci on przede wszystkim komfort, podnosi jakość twojego pasji oraz nawet poczucie bezpieczeństwa. 

Dlatego też, powolutku, malutkimi kroczkami, wychodzimy - my Polacy - ze starych, utartych schematów, stereotypów pt. "wystarczy mi" .

Miałem kilka łódek, wieloma pływałem. Nie jestem specem ale jakieś pojęcie mam i na tą chwilę, z całym szacunkiem dla wszystkich producentów, nie widzę dla siebie aluminiowych łodzi wędkarskich produkowanych w Polsce. 

Nie widziałem na żywo ani nie pływałem na łodziach produkowanych przez @Psulka, być może dzięki wiedzy jaką posiada oraz możliwości konfiguracji byłoby OK, tyle że na nową raczej nie było by mnie stać więc zakupiłem używaną, która spełnia moje oczekiwania aż nadto. Może i leciwa jest, podrapana, czasami ujebana ale komfort jaki daje, bezpieczeństwo i nautyka powodują moją radość, za każdym razem gdy na niej pływam  :D 

Na fotce dla porównania :

po lewej tracker pro guide 16 po prawej moja uć, jak widać puszysty  :D Pan czuje się dość swobodnie  ;)

post-53729-0-44559500-1547198646_thumb.jpg

• Like 6

• 0

Litości, są nogi do foteli z amortyzacją.

No i nabyłem w drodze kupna nogę amortyzowaną, wydaje się bardzo obiecująca.

Skojarzyłem niedawno, że jak pływałem w dwie osoby, to skylla 440 ,,szła " po fali o wiele kulturalniej, bardziej miękko. Najwidoczniej 120 kg kumpla łagodziło twarde uderzenia o fale.

• 0

No i nabyłem w drodze kupna nogę amortyzowaną, wydaje się bardzo obiecująca.

Skojarzyłem niedawno, że jak pływałem w dwie osoby, to skylla 440 ,,szła " po fali o wiele kulturalniej, bardziej miękko. Najwidoczniej 120 kg kumpla łagodziło twarde uderzenia o fale.

Moc silnika tez jest wazna. Plywam na Skylli 440 z silnikiem 30 hp oraz z silnikiem 50 hp. Ten drugi zestaw to przepasc w stosunku do pierwszego.

• 0

Moc silnika tez jest wazna. Plywam na Skylli 440 z silnikiem 30 hp oraz z silnikiem 50 hp. Ten drugi zestaw to przepasc w stosunku do pierwszego.

Ale że jak? Jeśli płyniesz z tą samą prędkością z różnymi silnikami, to łódka zachowuje się diametralnie inaczej na fali? Chodzi o nieco zwiększony ciężar na rufie? Teoretycznie, to inne rozmieszczenie gratów powinno dać podobny efekt, jakiś czemadan o wadze np 30kg, wrzucony do rufowej bakisty, powinien dać to samo. Chyba że te 50hp skłania Cię do innych prędkości na wodzie, ale to już inna bajka... .

• Like 1