Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wiesz, jak śruba zdarta, to nie bez powodu. Równie dobrze może być pokrzywiona albo obdarta nie do końca równo i dlatego telepie. A może wałek krzywy? W końcu 70 to jest bliźniaczy 50/60, ale z głowicą 16v. A jak wiadomo, te czterogarkowe są wyjątkowo kulturalne.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Wiesz, jak śruba zdarta, to nie bez powodu. Równie dobrze może być pokrzywiona albo obdarta nie do końca równo i dlatego telepie. A może wałek krzywy? W końcu 70 to jest bliźniaczy 50/60, ale z głowicą 16v. A jak wiadomo, te czterogarkowe są wyjątkowo kulturalne.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Coś nie tak....bo dzisiaj montowałem nową Yamahę 70 i ona jest na 4 cylindrach

• 0

Na nowej śrubie dalej telepie w niskich przedziałach rpm, na nowej oryginalnej podkreślę.  

Co do tego big foot czy tam command thrust  to właściwie jak to jest ?  

To jest duża spodzina ułatwiająca wchodzenie w ślizg ale za to ogranicza osiągi max prędkości ? 

Czyli do ciężkich kiepsko wchodzących w ślizg łodzi CT/BF 60hp zmniejszone gear ratio, do lekko wchodzących łodzi w ślizg standardowy F60 w mercurym powinien być szybszy przez zastosowanie zwężonej obudowy spodziny. 

Plusem CT jest lepszy dostęp do fajnych śrub.

dobra znalazłem

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

• 0

Wpadanie w rezonans niekoniecznie ma związek z kulturą pracy silnika. Ot jakaś nieprzyjazna częstotliwość i wszystko zaczyna drgać. Zwiększamy obroty, silnik pracuje głośniej i mocniej, a drgania ustają ...

Te nieprzyjemne drgania występują w dość szerokim zakresie obrotów. Trollingowaliśmy kilkukrotnie na rzece, na różnych obrotach, w zależności od siły prądu na różnych obrotach, jak to na rzece, "klepało" cały czas. Dopiero przy paru tysiącach obrotów ta dolegliwość umykała. Na krótkiej, urywanej falce, też tłukło tą łodzią nieprzyjemnie, twardo, tylko na gładkiej wodzie z prędkościami ponadtrollingowymi pływało mi się komfortowo-jak na laminacie.

A może to sprawa silnika, sam już nie wiem, ale to ledwo dotarta i cicha Yamaha.

• 0

Najchętniej zrobiłbym dwie bakisty , z lewej na zbiornik a z prawej na graty . W ślizgu rzadko pływam więc zatonięcie raczej mi nie grozi  :)

Masz rację, pusta przestrzeń w czaszce utrzyma Cię na powierzchni.

Proszę przemyśl to co napisałeś.

• 0

Witam serdecznie.

Nowy sezon to nowe wyzwania więc postanowiłem zakupić sobie aluminiaka i tutaj wszystko się komplikuje, co wybrać? Szukam czegoś o długości ok. 4,5m. tak więc mój wybór padł na 3 różne krypy: North Silver 470, trochę większy Finval Rangy 510 oraz najmniejszą ale ciekawie wyglądającą Tangiri Strin 460TRX.

Czy ktoś z was ma jakieś własne doświadczenia z tymi łodziami? Którą z nich polecacie lub której warto bliżej się przyjrzeć?

• 0

Witam serdecznie.

Nowy sezon to nowe wyzwania więc postanowiłem zakupić sobie aluminiaka i tutaj wszystko się komplikuje, co wybrać? Szukam czegoś o długości ok. 4,5m. tak więc mój wybór padł na 3 różne krypy: North Silver 470, trochę większy Finval Rangy 510 oraz najmniejszą ale ciekawie wyglądającą Tangiri Strin 460TRX.

Czy ktoś z was ma jakieś własne doświadczenia z tymi łodziami? Którą z nich polecacie lub której warto bliżej się przyjrzeć?

Zobacz sobie thor 440  od solid boats. Długo oglądałem i rozmawiałem z twórcą na rybomani. Zrobiła na mnie wielkie wrażenie niestety za duża jak na moje samotne wypady.

• 0

Witam serdecznie.

Widzę, że wszyscy zabrali się za polecanie Ci łodzi, tylko nikt nie zapytał na jakie wody planujesz tę łódkę zabierać, jakimi metodami łowić, w ile osób ...

• Like 2

• 0

Widzę, że wszyscy zabrali się za polecanie Ci łodzi, tylko nikt nie zapytał na jakie wody planujesz tę łódkę zabierać, jakimi metodami łowić, w ile osób ...

Standardowo łowienie w trolingu oraz spining na jeziorach, rzadziej na rzece no i oczywiście dwie osoby na pokładzie.